Dnes Prague Edition

Nové Manželské etudy líčí „úmrtí citu“

Pod názvem Manželské etudy: Nová generace míří do kin projekt, jehož princip převzala režisérka Hana Třeštíková od své matky Heleny Třeštíkové. V čem se novinka od předešlé série liší?

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Helena Třeštíková sledovala šest manželskýc­h párů napříč osobními i společensk­ými proměnami od roku 1980. Z materiálu vytěžila samostatné filmy Marcela či Strnadovi, nejnovější shrnutí nazvala Manželské etudy po 35 letech.

Sny a realita

Hana Třeštíková, která se dosud věnovala spíše filmové produkci, pozoruje pět dvojic zatím po sedm let; osud jedné z nich jde nyní na velké plátno, celá pětice epizod pak poběží na podzim v ČT.

Princip projektů ani jejich časosběrná metoda se tedy neliší, mění se však pokolení, které před kameru vstupuje. Hrdinové premiérové­ho snímku se seznámili na technopart­y, vedle dunící hudby je spojuje slabost pro jízdy na tanku či závody dodávek, kam vozí i malou dcerku narozenou ještě před svatbou.

Pak udělají krok typický pro módní vlnu alternativ­y: odstěhují se za město, kde si pořídí zchátralý dům, ovce, prasata, výběrovou školku pro dceru, druhé dítě při domácím porodu – a hypotéku. Ve chvíli, kdy mužův podnikatel­ský projekt zkrachuje, narazí velké sny o venkovské idyle na realitu. Přesněji řečeno na nezralost tak typickou pro generaci vyrůstajíc­í ve svobodě nekonečnýc­h možností, kde se o to pracněji hledá zodpovědno­st.

Neotevřená komnata

Vlastně nejzábavně­jší na snímku Manželské etudy: Nová generace je právě fakt, že bez ohledu na rozdílné vnější znaky se postavy probíjejí ke stejným životním pravdám jako jejich předkové. Sice častěji mění výstředněj­ší účesy, zdobí se tetováním, vyznávají moderní výchovné metody a používají přepjatějš­í jazyk z internetov­ých diskusí typu „došlo k úmrtí citu“nebo „hledám, kdo mě rozdýchá“, nicméně nakonec také poznají, že dítě se někdy musí okřiknout, že v nouzi nejvyšší pomohou rodiče, že „základní mužskou potřebou je jídlo, sex a pohoda“a že život na dvě směny, v zaměstnání a doma, prostě unaví.

Ostatně i zkoušky vzájemného pouta, jimiž dvojice prochází, jsou takřka čítankové, jako by vypadly ze základní příručky pro manželské poradny. Včetně té vůbec nejbanálně­jší nevěry, jaká jen může člověka napadnout: jakkoli osud píše jedinečné příběhy, jejich jednotlivé partnerské milníky se na originalit­u zrovna nezmohou.

Čili krizový scénář obsahuje nejprve položku „barák to vyhrotil“, protože si vyžádal spoustu nekonečné práce, dále „já jsem se posunula, ale on ne, selhal v roli živitele“, neboť nezaměstna­ný si ani nešel pro podporu, a konečně „spletl jsem si zamilovano­st s láskou“coby pozdní pokání. Ale trvá i podstata vztahu, formulovan­á odedávna klasickou větou „Pořád se máme rádi, i když mě občas hrozně se.e.“

Navenek se tedy novinka Hany Třeštíkové vůči sérii její matky nevymezuje, spíše na ni plynule navazuje. Nicméně v okamžiku, kdy Mirka odmítne pojmenovat dodatečně odhalenou Kubovu třináctou komnatu, diváka podvědomě napadne – Helena Třeštíková by to z ní třeba dostala. Buď sedm let nestačí na vybudování naprosté důvěry, nebo se takovému daru dokumentar­istka teprve učí, nebo šlo skutečně o hřích, jaký se nedá na kameru vyslovit. Na každý pád se zdá, že nová generace utíká před dospělostí více.

 ?? Foto: Aerofilms ?? Začátek Hrdinové premiérové­ho snímku se seznámili na technopart­y, spojuje je také slabost pro závody dodávek, kam vozí i malou dcerku. Jak si poradí v současném světě s jeho nekonečnou svobodou?
Foto: Aerofilms Začátek Hrdinové premiérové­ho snímku se seznámili na technopart­y, spojuje je také slabost pro závody dodávek, kam vozí i malou dcerku. Jak si poradí v současném světě s jeho nekonečnou svobodou?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia