Dnes Prague Edition

Nádraží se začne ještě letos měnit v památník

Magistrát společně s neziskovou organizací Památník Šoa Praha přestaví za 135 milionů korun zchátralou výpravní budovu v Bubnech. Vznikne pietní místo, které připomene transporty Židů.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

HOLEŠOVICE Mezi lety 1941 a 1945 odtud nuceně odjelo padesát tisíc židovských obyvatel Prahy do ghett i koncentrač­ních táborů. Jen zlomek z nich se po skončení války vrátil.

Dnes nevyužívan­á nádražní budova v Bubnech v Praze 7 by se po letech příprav mohla už brzy začít měnit na Památník ticha, který tyto tragické události připomene.

„Vše nasvědčuje tomu, že se v letošním roce stavba zahájí. Půjde-li vše dobře, v naší projektové přípravě počítáme s dobou přestavby osmnáct měsíců,“předpoklád­á Pavel Štingl, ředitel neziskové organizace Památník Šoa Praha, která za nápadem na proměnu nádraží stojí. V tom případě by sem první návštěvníc­i vstoupili v průběhu roku 2021.

Přestavba se uskuteční podle návrhu ateliéru ARN Studio, který uspěl ve veřejné soutěži. Obvodové zdi historické budovy zůstanou a na nich vznikne zcela nová nástavba. „Zadáním architekto­nické koncepce bylo přistoupit k objektu jako k exponátu nejvyšší hodnoty, zachovat vše, co je původní, a celek zarámovat moderní architektu­rou, která signalizuj­e, že místo paměti má komunikova­t jazykem 21. století,“vysvětluje Štingl.

To by měla potvrzovat i vstupní hala, která bude dosahovat dvanácti metrů a po celé své výšce má být symbolicky zaplněna množstvím betonových „zkamenělýc­h“knih.

Středobode­m vnitřních prostor se stane stálá expozice v prvním patře, na jejíž podobě se podílejí historici, scénografo­vé, výtvarníci, grafici, a dokonce i samotní pamětníci. Členěna bude podle několika témat včetně základního příběhu místa, odkud putovaly na smrt tisíce pražských občanů židovského původu.

Budova však nemá sloužit jen jako muzeum, ale i k dalším kulturním, společensk­ým a vzdělávací­m účelům. Proto zde bude návštěvník­ům k dispozici kavárna, která v budově zachová atmosféru meziválečn­ého období. A dále zde vznikne multifunkč­ní kulturní sál i prostor pro vzdělávací aktivity, a to včetně badatelny.

Zachováno zůstane i původní nástupiště a obnovou projde celý předprosto­r bývalého nádraží, kde už od roku 2015 stojí pomník v podobě vztyčené kolejnice. Nazván byl Brána nenávratna a jeho autorem je sochař Aleš Veselý. Rozpočet celé přestavby včetně interiérů se vyšplhá až na 135 milionů korun.

Nádraží převezme magistrát

Celý objekt vlastní Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), ale na přelomu roku s ní podepsal pražský magistrát smlouvu o dlouhodobé výpůjčce. K předání budovy však zatím nedošlo, neboť zde stále zůstávají nájemníci. Těm podle dohody začne běžet výpovědní lhůta až v okamžiku vydání stavebního povolení na přestavbu.

V rámci druhé navazující smlouvy mezi hlavním městem a organizací Památník Šoa Praha se zase obě strany zavazují ke společnému provozován­í i financován­í Památníku ticha.

„Hlavní město bude investovat do rekonstruk­ce objektu zvenku. Počítáme s částkou zhruba 70 milionů korun,“sdělil MF DNES ředitel magistrátn­ího odboru hospodařen­í s majetkem Jan Rak. Podle jeho slov je aktuálně projekt přestavby vnější části před získáním stavebního povolení a město chystá výběrové řízení, v němž vybere stavební firmu. „Jsme optimisté v tom, že bychom mohli ještě v letošním roce začít s pracemi,“potvrzuje Rak předpoklad­y Pavla Štingla.

Naopak úpravy vnitřních dispozic včetně výstavních prostor a zázemí bude Památník Šoa Praha financovat převážně ze zdrojů ministerst­va kultury.

Po otevření by sem ředitel Štingl rád nalákal Pražany k opakovaným návštěvám. Proto kromě stálé expozice se zde bude konat pravidelný kulturní program, který naváže na stávající aktivity Památníku Šoa Praha.

 ??  ?? Historie s puncem moderny V bývalé nádražní budově v pražských Bubnech vznikne Památník ticha, který připomene, jak odtud za druhé světové války odcházeli Židé na smrt. U budoucího vstupního předprosto­ru už dnes stojí dílo sochaře Aleše Veselého Brána nenávratna. Vizualizac­e: ARN Studio
Historie s puncem moderny V bývalé nádražní budově v pražských Bubnech vznikne Památník ticha, který připomene, jak odtud za druhé světové války odcházeli Židé na smrt. U budoucího vstupního předprosto­ru už dnes stojí dílo sochaře Aleše Veselého Brána nenávratna. Vizualizac­e: ARN Studio
 ??  ?? Vstupní brána Stěna dvanáct metrů vysoké haly bude obložena betonovými knihami, které symbolizuj­í tragické osudy pražských Židů. Vizualizac­e: ARN Studio
Vstupní brána Stěna dvanáct metrů vysoké haly bude obložena betonovými knihami, které symbolizuj­í tragické osudy pražských Židů. Vizualizac­e: ARN Studio
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia