Dnes Prague Edition

Vzniká dohoda s majiteli pozemků pro metro D

-

PRAHA Hlavní město má finální znění dohody s vlastníky pozemků nutných pro stavbu stanice metra D Nádraží Krč. V pondělí by ji měli schválit pražští radní. Vyplývá to z programu jednání rady.

Vlastnictv­í pozemků se dohodou nemění. Takzvaná iniciální dohoda umožní dopravnímu podniku (DPP) využít pozemky pro stavbu metra a vlastníkům zase výstavbu v okolí plánované stanice. Podobnou dohodu město už učinilo v případě stanice Nemocnice Krč.

Metro D povede z Pankráce do Písnice a DPP letos plánuje zahájit geologický průzkum.

Po podpisu dohody budou muset obě strany ještě dořešit přesné znění a následně podepsat také tzv. dílčí smlouvy. Ty konkretizu­jí práva a povinnosti smluvních stran. Smlouvy budou řešit rovněž zpětvzetí žaloby na zrušení územního rozhodnutí, kterou soukromí vlastníci před několika roky podali.

Podle dokumentu, který budou radní projednáva­t a který má ČTK k dispozici, bude dohoda platit po dobu deseti let. Během nich mají být dořešeny všechny smlouvy a detaily spolupráce.

Soukromí vlastníci chtějí v okolí plánované stanice postavit několik budov. V severní části mezi Jižní spojkou a ulicí V Podzámčí a na území podél železniční tratě mají být obytné domy a administra­tivní budovy. Hotelovou část pak chtějí vlastníci v západní části území, přičemž v centrální části bude park s vodními prvky.

Za minulé politické reprezenta­ce vznikl kvůli výkupu pozemků plán vytvořit společný podnik se skupinou Penta. Dohoda nakonec nebyla uskutečněn­a. Spolupráci se soukromými investory nezavrhuje ani současné vedení radnice, původní záměr však uskutečnit nehodlá.

V první fázi má vzniknout úsek metra Pankrác–Olbrachtov­a. Následně bude stavba prodloužen­a do plánované zastávky Nové Dvory. Jako poslední ve směru na jih vznikne trasa od Nových Dvorů až do konečné Depo Písnice. Kromě úseku z Pankráce do Písnice má vést metro D také z Pankráce na náměstí Míru. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia