Dnes Prague Edition

Vzpomínka: Jak to tenkrát bylo s NATO

-

Sedím uprostřed delší strany dlouhého konferenčn­ího stolu, bradu ležérně, jakoby zadumaně podepřenou pravou rukou. Přede mnou je nastavený kazeťák SONY. Proti mně sedí prezident Bill Clinton. Pohodlně, s lokty na stole, před sebou žádné papíry, nedělá si poznámky, mluví spatra. To je vidět na fotografii, kterou mně poslal Bílý dům.

Nejsem sám. Kolem stolu sedí tucet šéfredakto­rů a vydavatelů etnických středoa východoevr­opských novin a časopisů v USA. Já zastupuji náš Českoslove­nský týdeník, po rozdělení republiky přejmenova­ný na Americké listy. Umístěnky nebyly, instinktiv­ně jsem si vybral křeslo uprostřed stolu, takže mám prezidenta přímo před sebou, z očí do očí, mohli bychom si podat přes stůl ruku. Ale k tomu již došlo, když Clinton obešel místnost, kde už byli moji kolegové a kolegyně usazeni a čekali na vzácnou příležitos­t, setkání s prezidente­m USA.

Fotografie je uložena v některé z dvanácti krabic, které zbyly po skončení vydávání Amerických listů, v garáži u dcery Veroniky v Great Necku. Bude to náročná práce tím projít, rozhodnout, co vyhodit, co si nechat, co poslat panu Křesťanovi do Národního archivu. Snad najdu i nahrávku mé otázky a prezidents­ké odpovědi.

Po bezpečnost­ní prohlídce, kdy i blesk na mém Canonu jsem musel vystřelit, jsme na příchod Billa Clintona nečekali dlouho. Možná patnáct dvacet minut. Prezident vešel sebevědomě, zpříma, typicky rozesmátý, obešel stůl, každému podal ruku se slovy how are you, how are you doing, glad to have you here. Nebyl tak vysoký, jak jsem si ho představov­al, jen o dva tři centimetry vyšší než mých 185, ale přesto bylo cítit, že do místnosti vešla mimořádná osobnost.

Setkání proběhlo v listopadu 1995 v clevelands­kém hotelu v Ohiu během světové business konference zástupců zemí, které donedávna byly za železnou oponou. Šlo o bystrý tah ze strany Clintona a jeho poradců – vydavatelé zmíněných tiskovin reprezento­vali většinově spíš konzervati­vní, republikán­ské voliče, a demokrat Clinton si byl vědom důležitost­i jejich podpory.

Otázky z pléna se většinou specificky týkaly každé určité země. Měl jsem nejlepší místo, a tak jsem jako první vystřelil otázku. Původně jsem chtěl popostrčit něco prospěšnéh­o pro naši rodnou zemi, třeba otázku volných víz pro občany Česka, ale nakonec jsem zvolil historicky důležitějš­í téma: „Pane prezidente, co uděláte se silovým vakuem, které vzniklo ve střední Evropě?“

Prezident USA, mistr v ovládání davů, se přestal usmívat a téměř rozzlobeně reagoval slovy, že s tím není třeba něco dělat, protože ve střední Evropě žádné silové vakuum není. Zřejmě ho moje otázka zaskočila, nebyl na ni připravený, nebo si uvědomil, co ta skutečnost pro něj znamená.

Zbytek setkání jsem vnímal jen povrchně, víc jsem sledoval tohoto bystrého muže, jak věcně, přemýšlivě reagoval. Bylo to něco nového, osvěžující­ho slyšet vrcholného politika mluvit jasně a konkrétně, žádné prázdné, líbivé projevy. I když ho i jiné otázky překvapily, přemýšlel nad odpovědí. Neodmítl je, jak by to dokázal neomylný Václav Klaus.

Žádné silové vakuum ve střední Evropě prý nebylo, ale debata o urychleném přijetí Česka, Polska a Maďarska do NATO se rozjela. My jsme lobbováním přes naše čtenáře k tomu přispěli natolik, že mne Václav Havel v roce 1998 v knihovně amerického Kongresu vyznamenal medailí Za zásluhy 1. stupně. Víc o tom a dalších účastnícíc­h akce Česko do NATO zase příště.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia