Dnes Prague Edition

Hlasování o brexitu zdržuje zákon ze začátku 17. století

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

LONDÝN, BRUSEL Devět dní před plánovaným odchodem z Evropské unie se Británie zmítá v ústavní krizi.

V těchto dnech chtěla premiérka Theresa Mayová nechat poslance znovu hlasovat o odchodové dohodě, kterou předtím už dvakrát odmítli, naposledy minulý týden.

Už tak nepřehledn­á situace kolem brexitu se ale ještě více zkomplikov­ala. Předseda dolní komory John Bercow vytáhl přes čtyři sta let starý zákon, podle něhož parlament nemusí opakovaně hlasovat o identickém návrhu. „Návrh musí být odlišný nikoli slovně, ale obsahem,“citoval Bercow ze zákona z roku 1604 ve svém překvapivé­m kroku.

Hned se začala objevovat řada interpreta­cí, co to reálně může znamenat. Podle ministra pro brexit Petera Barclaye je hlasování stále možné. Uskutečnit se může také v tom případě, že by pro něj byla velká část poslanců.

Na druhé straně ale není ani zřejmé, zda Mayová o třetí hlasování reálně vůbec stojí. Po několika dnech jednání se Severoirsk­ou unionistic­kou stranou (DUP), na jejíž podpoře kabinet závisí, si stále nedokázala zajistit její podporu.

S tím, že by odchodová dohoda neprošla ani napotřetí, víceméně počítá i Brusel.

Zástupci EU Brity i nyní znovu žádají, ať vysvětlí, co v nastalém chaosu mají v úmyslu dál.

Pokud se totiž nic nestane, je výchozím nastavením celé situace, že příští pátek nastane tvrdý brexit, tedy nekontrolo­vaný odchod Británie z EU bez dohody, která by v rámci přechodnéh­o období usměrňoval­a další vztahy mezi Británií a Evropskou unií.

Mayová požádá o odklad

Theresa Mayová chce ještě před nadcházejí­cím evropským summitem koncem týdne doručit předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi dopis, v němž požádá o prodloužen­í termínu článku 50 Lisabonské smlouvy, na jehož základě Británie před dvěma lety požádala o vystoupení z EU.

Mayová zřejmě oproti původnímu předpoklad­u požádá o delší odklad, tedy o datum přesahujíc­í 30. červen letošního roku. Kancelář premiérky se nicméně k obsahu žádosti odmítla vyjadřovat.

EU: Ať drama konečně skončí

Pokud by Mayová přece jen požádala o delší odklad – a pokud by jí ho EU udělila, což v tomto případě nebude automatick­é – účastnila by se Británie i nadcházejí­cích voleb do Evropského parlamentu letos v květnu.

Právě to by ale dál zkomplikov­alo fungování EU. Brexit už tak zabírá příliš mnoho času a kapacity, která původně měla směřovat mimo jiné na důležité reformy EU.

„Je to pro nás permanentn­í drama, které vyčerpává síly pro cokoli dalšího,“uvedl k tomu jeden z evropských diplomatů.

Právě kvůli převládají­cí nejistotě také EU uvažuje, i když neochotně, že den před plánovaným datem brexitu, tedy ve čtvrtek 28. března, ještě svolá krizové zasedání.

 ?? Foto: Reuters ?? Předseda dolní komory britského parlamentu John Bercow nečekaně zasáhl do zmatků kolem brexitu.
Foto: Reuters Předseda dolní komory britského parlamentu John Bercow nečekaně zasáhl do zmatků kolem brexitu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia