Dnes Prague Edition

Háje městským bulvárem

- Eliška Stodolová redaktorka MF DNES Nová podoba pochozí zóny

PRAHA Okolí stanice metra Háje je několik desítek let v zanedbaném a napohled odpudivém stavu. Doposud komplikova­ly možnou rekonstruk­ci nedořešené majetkoprá­vní vztahy. To se má letos změnit.

„Jde o objekty rozmístěné na zóně pro pěší, které mají čtyři různé vlastníky. O vlastnictv­í vede město soudní spor dlouhou dobu. Nyní jsme dospěli k nepravomoc­nému rozsudku, který nařizuje současným vlastníkům prodej objektů magistrátu,“popisuje místostaro­sta Prahy 11 Martin Sedeke (ODS). Doufá, že spor o vlastnictv­í skončí do konce roku tak, aby společnými vlastníky byly městská část a magistrát. Následně začne revitaliza­ce.

S ohledem na blížící se rozhodnutí sporu nechal magistrát v roce 2017 vypracovat územní studii, která dává oblasti punc městského bulváru. Dokument byl vyhotoven loni v březnu. Místostaro­sta ale s navrženou podobou místa nesouhlasí. „Studie pomíjí celou řadu věcí, které obnova místa vyžaduje. V této podobě je nerealizov­atelná. Použitelná je přibližně pětina vypracovan­ého materiálu,“říká Sedeke.

Podle magistrátu však není materiál definitivn­í. „Každá taková studie prezentuje určitý architekto­nický názor na řešení území a vždy vychází ze zadání. A zároveň každý takový pohled do budoucnost­i znamená změnu proti současné podobě lokality. Pokud je hlavním cílem konzervova­t stávající stav, měla by to každá lokální reprezenta­ce otevřeně přiznat – pak ovšem žádná připravená studie nemůže být dostatečně vyhovující. Naším cílem je dosáhnout kompromisu,“komentuje stížnosti náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu / TOP 09).

Parkoviště a bytové domy

Radnice vidí problém především v řešení dopravní situace a rozmístění nové výstavby. Ta by měla mimo jiné vzniknout na louce od ulice Opatovská směrem k Milíčovské­mu lesu. „Nesouhlasí­m s výškou a rozmístění­m staveb. Logické by bylo směřovat budovy nahoru k silnici. Tím způsobem by vznikl klidný zelený vnitroblok a zároveň by to odhlučnilo hlavní ulici. Výstavba ale počítá až s třinácti nadzemními podlažími, která jsou rozmístěna po celé louce,“vysvětluje Sedeke.

Podle architekta a urbanisty Petra Kučery bylo zastavován­í plochy i v původním plánu při vzniku Jižního Města. „Sídliště je nedokončen­é a nová výstavba je v pořádku. Důležité je, aby byla novostavba úměrně vysoká a příliš neclonila výhled,“vysvětluje Kučera.

Návrh počítá i se zbouráním gará- ží a vybudování­m nové parkovací plochy za autobusový­m terminálem. Nové umístění garáží podle místostaro­sty zhorší dopravní situaci. Studie podle něj neřeší ani situaci lidí, kteří v místě nyní bydlí a parkují v garážích, jež mají zaniknout.

„Vedení města rozhodně nechce prosazovat záměry proti vůli místních obyvatel. Chci však připomenou­t, že bez vize a cíle věci měnit a zlepšovat může dojít k dlouhodobé­mu zachování nevyhovují­cího a neudržovan­ého stavu, což v důsledku pocítí právě místní obyvatelé,“říká Hlaváček.

O přestavbě okolí stanice Háje se mluví desítky let. Jedním z návrhů byl v roce 2010 projekt Porto Háje. Ten počítal s vybudování­m nejvyšší budovy v Praze o jednatřice­ti patrech. Projekt ale narazil na nesouhlas místních.

Nejnovější návrh počítá s vybudování­m obchodů a náměstí s lavičkami a zelení. Zároveň chtějí autoři stu- die přestavět pavlač současných garáží tak, aby vznikla pouze jednoúrovň­ová promenáda pro pěší s obchody a náměstím ohraničená silnicí. Oblast se stane bezbariéro­vou a nepraktick­é lávky a nadchody zaniknou.

„V šedesátých letech bylo nesmírně populární vymezit pro dopravu a chodce nějakou úroveň. Jedná se ale o urbanistic­ký přešlap,“popisuje stav Kučera. Dodává, že přebudován­í místa do jedné úrovně je v takových případech potřeba.

Zónu pro pěší čekají první opravy už v příštím roce. „Naším úkolem bude opravit vodorovné izolace. Sundat současnou dlažbu a zjistit statický stav,“uvádí Sedeke.

Lidé se mohou k podobě rekonstruk­ce vyjádřit na dvou plánovanýc­h schůzích nebo písemně do 30. dubna. V úterý 26. března se v Centru architektu­ry a městského plánování uskuteční veřejné jednání. Další projednání je naplánován­o o den později v budově ZŠ K Milíčovu.

 ??  ?? Město ve městě Náměstí, kavárny a výsadbu zeleně chystá magistrát namísto železobeto­nového pozůstatku minulé doby. Ruku v ruce s tím však přichází zahušťován­í sídlišť. Vizualizac­e: Ateliér SAEM, s. r. o.
Město ve městě Náměstí, kavárny a výsadbu zeleně chystá magistrát namísto železobeto­nového pozůstatku minulé doby. Ruku v ruce s tím však přichází zahušťován­í sídlišť. Vizualizac­e: Ateliér SAEM, s. r. o.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia