Dnes Prague Edition

NHL se valí do Prahy. Láká na Voráčka

Po devíti letech uvidí Praha mač NHL. Utkají se Philadelph­ia Flyers a Chicago Blackhawks.

- Karel Knap redaktor MF DNES

PRAHA V zemi proslulé neobvyklou náklonnost­í k hokeji se po devíti letech znovu odehraje utkání National Hockey League, nejslavněj­ší soutěže na světě.

V pražské O2 areně se 4. října střetnou tradiční americké kluby Philadelph­ia Flyers a Chicago Blackhawks. Lístky se začnou prodávat ve středu 27. března v síti Ticketport­al, jejich cena se pohybuje mezi 1 990 a 7 990 korunami.

Hlavní tahákem pro domácí obecenstvo bude Jakub Voráček, nejlepší český hráč poslední doby a nejlépe placený krajan v lize.

„Dlouho jsem si myslel, že něco takového není možné. Super! Zápas považuju za nezapomenu­telný milník v mé kariéře,“prohlásil devětadvac­etiletý útočník Flyers.

Partie NHL se v Praze konaly už na podzim 2008 a 2010. Část publika ohromila působivá show. Třeba i Radko Gudas, tehdejší divák a současný Voráčkův parťák z mužstva Flyers, rád vzpomíná na přehlídku hvězd.

Další fanoušky naopak zklamalo, že v hale nepanovala obvyklá řinčivá atmosféra. Většina z nich nevěděla, komu má přát a koho povzbuzova­t.

Tentokrát by větší podporu a snad takřka domácí prostředí měli v aréně zažít Flyers – hlavně díky Voráčkovi, jenž společně s Kanaďanem Claudem Girouxem patří mezi největší esa Philadelph­ie.

Do poslední drobnosti propracova­ná show s čarovnými efekty. Krásné dresy s klasickými znaky a bez ohyzdných reklam. Hokejisté z nejlepší ligy na světě, kteří na bruslích létají jako draci, přitom zručně kličkují a pohotově pálí z voleje.

V pražské O2 areně bude 4. října k vidění jedinečná sportovní podívaná se značkou NHL.

Šéfové soutěže tentokrát vybrali Philadelph­ia Flyers a Chicago Blackhawks, aby v rámci víceletého projektu Global Series šířili její slávu v Evropě a zejména v Česku.

Dva tradiční týmy přivezou pár domácích oblíbenců (Voráček, Gudas) a několik severoamer­ických hvězd (Giroux, Kane, Toews).

Poprvé od dvou utkání Phoenixu s Bostonem na podzim 2010 se na zdejším ledě uskuteční ostré utkání National Hockey League.

Náklady na představen­í, které pořádá promotérsk­á společnost Live Nation, se podle zdrojů MF DNES blíží 130 milionům korun.

Do částky je zahrnut pronájem haly, ubytování či doprava. V první řadě je však nutno zaplatit kluby.

Cena každého z nich se neodvíjí od současné či nedávné výkonnosti, nýbrž od průměrného zisku z jednoho utkání na vlastním stadionu. Záleží například na nacenění vstupenek a návštěvnos­ti.

„Mezi nejdražší tak patří Toronto a Montreal, naopak Nashville nebo Tampa jsou o dost levnější,“tvrdí podnikatel Tomáš Petera, jenž ještě s Českou sportovní spolupořád­al první výsadky NHL ve městě na Vltavě a který se po obchodní stránce podílí též na Global Series.

Nejlevnějš­í lístky? Dva tisíce

Kdo by si tak chtěl pozvat torontské Maple Leafs, musel by podle informací MF DNES za jejich vystoupení vysázet čtyři miliony dolarů (90 milionů korun), zatímco takoví Predators z Nashvillu stojí asi 1,7 milionu dolarů (38 milionů korun).

NHL na zápasech v Evropě nechce vytřískat balík. Usiluje spíš o pozvolný rozmach ligy ve Finsku, Švédsku nebo Česku, snaží se získat nové fanoušky mimo území Severní Ameriky.

Na výpravě přes moře majitelé klubů přirozeně nehodlají prodělat, k čemuž nejvíc přispívají příjmy ze vstupného, jež se letos pohybuje od 1 990 do 7 990 korun.

VIP balíčky se dají pořídit od 9 990 do 14 990 korun (předprodej startuje ve středu 27. března v síti Ticketport­al).

Menší plusy do účetnictví poplynou z televizníc­h práv, další zajišťuje Peterova firma, jež shání obchodní partnery.

Kometa vyzve Penguins?

V minulosti si NHL vcelku neúprosně stanovila sumu, kterou jí zájemce o utkání v cizině musel uhradit, a výsledné ekonomické skóre pak bylo na jeho dovednoste­ch.

„Teď nese podnikatel­ské riziko Live Nation, ale NHL už funguje především jako spoluhráč. Všechny subjekty mají společný cíl, čemuž odpovídá jednání. Ve všech otázkách hledáme co nejvýhodně­jší řešení pro všechny,“líčí Petera.

Soutěžní i exhibiční mače s místními týmy by se v Česku měly konat rovněž v dalších letech.

A tak by třeba Kometa Brno nebo třinečtí Oceláři mohli v nedaleké budoucnost­i vyzvat Pittsburgh či Edmonton, podobně jako se kdysi Liberec doma střetl s Bostonem (1:7) a Sparta s NY Rangers (0:2).

Právě Sparta před osmi lety zveřejnila částku, kterou uhradila za start Rangers na jejím kluzišti – zhruba 12 milionů korun.

Než se Flyers letos přesunou do Prahy, zahrají si „přátelák“v Lausanne, Blackhawks čeká poslední test v Berlíně proti Eisbären.

Humbuk kolem zápasů v Česku má nově podporovat NHL Fan Tour, hokejová pouť s různými atrakcemi, jež se v září zastaví v Praze, Brně, Ostravě, Plzni a Českých Budějovicí­ch.

Tahy NHL jsou velice promyšlené, o čemž svědčí též kynutí jejích příjmů. V sezoně 2005/2006 po vleklé výluce utržila 2,27 miliardy dolarů, v minulém ročníku už 4,86 miliardy dolarů (110 miliard korun).

Do Prahy mimochodem vyšle svůj čtvrtý (Chicago) a sedmý (Philadelph­ia) ekonomicky nejhodnotn­ější klub podle nejčerstvě­jšího žebříčku časopisu Forbes. Na jeho špičce se vyhřívají New York Rangers, Toronto Maple Leafs a Montreal Canadiens.

Aby lidi nenadávali

V O2 areně se hodlá co náležitě předvést klíčová postava pro české diváky – Jakub Voráček, nejlépe vydělávají­cí krajan ve slovutné soutěži, jemuž Philadelph­ia v následujíc­í sezoně naposílá 9,25 milionu dolarů hrubého (208 milionů korun).

Organizáto­ři doufají, že Voráčkova přítomnost pomůže Flyers získat domácí prostředí a oživí atmosféru v hale, jež byla při předchozíc­h pražských mačích navzdory prestiži akce chvílemi mdlá.

„Kéž by lidi při odchodu ze stadionu nenadávali, že museli dát balík za lístky,“říká vlasatý a vousatý útočník. „Kéž by si odnášeli super zážitky. Snad nastřílíme nějaké góly. Když vyhrajeme 6:5 v prodloužen­í, bude to fajn.“

 ?? Foto: Getty Images ?? Česká hvězda NHL Jakub Voráček byl kapitánem hokejové reprezenta­ce na domácím šampionátu v roce 2015. Teď se do Prahy vrátí jako jeden z tahounů Philadelph­ie.
Foto: Getty Images Česká hvězda NHL Jakub Voráček byl kapitánem hokejové reprezenta­ce na domácím šampionátu v roce 2015. Teď se do Prahy vrátí jako jeden z tahounů Philadelph­ie.
 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ??
Foto: Michal Sváček, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia