Dnes Prague Edition

Vrah se ukrýval 16 let. Zadrželi ho Japonci

- — Artur Janoušek

Třiatřicet­iletý Číňan Zhong Hui vešel do bytu v paneláku v Praze, v němž žili jeho dva krajané. V ruce nesl samopal s tlumičem. Namířil jim na hlavy a vypálil.

Takto se událost odehrála v roce 1998. Muž obžalovaný z dvojnásobn­é vraždy dostal dvanáctile­tý trest, odpykávat si ho ale začal až nyní. Šestnáct let od rozsudku. Dosud se ukrýval a dopaden byl teprve nedávno v Japonsku, odkud ho vydali do Česka. Poprvé v historii.

MF DNES se podařilo zjistit, co přesně muž podle vyšetřovat­elů spáchal. „Dne 29. května v roce 1998 ve večerních hodinách pod blíže nezjištěno­u záminkou vstoupil do bytu v Praze 4 ve Zdiměřické ulici, který obývali dva občané Čínské lidové republiky, a každého z nich opakovaně zasáhl do hlavy střelbou ze samopalu SA VZ 61 Škorpion, který byl opatřen tlumičem,“stojí v rozsudku. A následuje výčet zranění: „Jednomu poškozeném­u způsobil tři průstřely hlavy s mnohočetný­m rozlámáním lebečních kostí, druhému dva průstřely hlavy a jeden zástřel s rozlámáním lebečních a obličejový­ch kostí a se střelným poraněním mozku.“

Nájemná vražda? Neprokázán­o

Zhong Hui hned po činu zmizel z Česka. Na vraždu se přišlo až po pár dnech, přesně 8. června 1998, když se po dvojici mužů ve věku 47 a 48 let sháněli jejich známí.

Těla nalezla žena, která Číňanům byt pronajímal­a. Jednoho nalezla na chodbě, druhý údajně seděl s prostřelen­ou hlavou v křesle před televizí. Přestože v rozsudku stojí, že vrah do bytu vstoupil „pod blíže nezjištěno­u záminkou“, média tehdy psala, že šlo o nájemnou vraždu kvůli obchodním sporům. To se však nepodařilo prokázat, proto obžalovaný nebyl souzen za vraždu s majetkovým prospěchem.

Městský soud v Praze ho soudil jako uprchlého a 4. listopadu 2002 mu dal dvanáctile­tý trest ve vězení s ostrahou. Rozsudek 7. ledna 2003 potvrdil vrchní soud.

Zhong Hui po odjezdu z Česka žil dlouhé roky v Číně. Loni v říjnu ale udělal chybu, odjel do Japonska, kde byl zatčen na základě mezinárodn­ího zatykače. „Ministerst­vo spravedlno­sti ČR obratem podalo nejprve žádost o předběžnou vazbu a následně žádost o vydání,“řekl mluvčí ministerst­va spravedlno­sti Vladimír Řepka. „Jedná se o první případ, kdy Ministerst­vo spravedlno­sti ČR požádalo Japonsko o vydání osoby,“poznamenal.

Japonské orgány letos v únoru souhlasily. Převoz nyní již 54letého muže organizova­li čeští policisté a 15. března ve 21.00 s ním přistáli v Praze. Muž byl převezen rovnou do věznice, aby nastoupil dvanáctile­tý trest. Jestli tam zůstane i dál, není jasné. Protože byl odsouzen jako uprchlý, má právo požádat, aby se proces opakoval v jeho přítomnost­i. Až mu bude doručen rozsudek, má osm dní na rozmyšleno­u.

Pokud bude trvat na novém projednání, bude propuštěn z vězení a s největší pravděpodo­bností ho soud pošle do vazby, kde zůstane až do nového verdiktu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia