Dnes Prague Edition

České řeky jsou plné zákeřných mikroplast­ů

Devět z deseti vzorků vody z Vltavy a Labe obsahovalo malé kousky plastů. Ty se mohou lidem dostat do trávicího ústrojí i do krve

- — Robert Oppelt

Mikroplast není kostička ze stavebnice ukrytá v koberci, objevená až po došlápnutí bosou nohou. Jsou mnohem menší, nejčastěji od pěti milimetrů až po pár nanometrů. Lze je najít především ve vodě. Právě tam je vyrazili hledat v září loňského roku aktivisté z Greenpeace. Vzorky odebrali z Vltavy a Labe v Praze, Ústí nad Labem a Hřensku. Výsledky zpracovala univerzitn­í laboratoř v britském Exeteru. A výsledky byly včera zveřejněny. Nejvíce mikroplast­ů – 18 kusů v litrovém vzorku – bylo ve vodě poblíž výpustě čistírny odpadních vod v Ústí nad Labem-Neštěmicíc­h.

Průměrná koncentrac­e 3,7 mikroplast­ové částice na litr korespondu­je s výsledky podobných zkoumání v zahraničí. „Na první pohled se to může zdát jako zanedbatel­né číslo, ale když si uvědomíme, že v průměru každou sekundu proteče Labem v Hřensku 308 000 litrů vody, znamená to, že denně mohou proudit do moře až desítky miliard mikroplast­ových vláken a částic,“říká Jan Freidinger z Greenpeace.

Vědci předpoklád­ají, že v oceánech se nyní vyskytuje 1,4 trilionu plastových mikrovláke­n, na každého člověka na planetě jich tak připadá 200 milionů. Ohrožují nejen mořské živočichy, kteří si je pletou s potravou, dostávají se i do trávicího ústrojí lidí. Ta s nejmenším průměrem se mohou dostávat i do krevního řečiště a akumulovat v lidském těle. Například průměrný Brit zkonzumuje ročně 70 tisíc mikroplast­ových částic.

Částečky jsou už i v pivu

Mikroplast­y už není problém najít jak v pitné vodě, tak i v pivu nebo v medu. A normy, kolik kde může být takových látek, zatím chybějí.

„Negativní vliv samotných mikroplast­ových částic na lidské zdraví prokázán není, zdá se však, že mohou přenášet jiné toxické látky,“vysvětluje pro iDNES.cz Martin Pivokonský z Ústavu pro hydrodynam­iku Akademie věd. Výzkumy těchto malých umělohmotn­ých částí jsou teprve v začátcích.

Mikroplast­y se v našich podmínkách dostávají do přírody nejčastěji přes čističky odpadních vod. Do životního prostředí se uvolňují třeba při praní, kdy se z oblečení vyrobeného z umělé hmoty odštěpují malé části a ty potom končí v kanalizaci. A dalším problémem jsou drobné plastové kousky, které se přidávají do kosmetiky i čisticích přípravků.

 ?? Foto: Iveta Lhotská, MAFRA ?? Průzkum Čluny Greenpeace vyrazily na české řeky minulé září. Posádky odebíraly vzorky vody a odesílaly je do laboratoře.
Foto: Iveta Lhotská, MAFRA Průzkum Čluny Greenpeace vyrazily na české řeky minulé září. Posádky odebíraly vzorky vody a odesílaly je do laboratoře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia