Dnes Prague Edition

Investiční bonanza je u konce

Zpomalení ekonomiky je na dohled. Firmy jsou zdrženlivě­jší a kvůli nejistotě brzdí tempo růstu investic.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Slušný ekonomický růst i nedostatek pracovníků vedly loni k rekordním firemním investicím. Objem peněz, které firmy vynaložily na výstavbu nových hal či nákup strojů, stoupl více než o desetinu. Teď však manažeři prudce dupnou na brzdu.

Svaz průmyslu a dopravy odhaduje, že letos investice porostou o čtyři procenta a napřesrok pouze o tři procenta. „Podniky vnímají, že se postupně snižuje tempo růstu ekonomiky, a proto jsou opatrnější,“říká hlavní ekonom Svazu Bohuslav Čížek. Motivaci investovat tlumí zhoršený ekonomický výhled v eurozóně, kam míří většina vývozu.

Řada investic směrem k vyšší robotizaci a automatiza­ci navíc už proběhla. „Firmy již investoval­y hodně prostředků a nyní klesá mezní užitek z dalších dodatečnýc­h investic. Ale také jsou konzervati­vní a tvoří polštář pro horší časy,“říká ekonom Petr Teplý z Vysoké školy ekonomické v Praze.

Zbrzdění investic půjde celým průmyslem. „K největšímu zpomalení dojde v automobilo­vém sektoru a na něj navazující­ch odvětví. Důvodem je dočasné zastavení růstu v Německu a zpomalení růstu v Číně, které je s velkou pravděpodo­bností výraznější, než uvádějí tamní oficiální statistiky,“míní analytik České spořitelny Jiří Polanský.

Automobilo­vý průmysl obvykle na negativní ekonomický vývoj reaguje jako první a relativně významně.

Svaz nicméně upozorňuje, že firmy by se měly zaměřit na dlouhodobé investice do inovací či digitální transforma­ce. Bez nich nemá totiž Česko šanci přibližova­t se dál k vyspělým západním ekonomikám. „Musíme se dostat na ekonomiku s vyšší přidanou hodnotou, vyrábět kompletní produkty, věnovat se výzkumu a vývoji,“říká Čížek.

Na druhou stranu však firmy nesmějí investovat bezhlavě. „Snaha přiblížit se trendu tím, že firma nakoupí robota, nemusí být vždy řešením. Musí se podívat na celý proces a vyhodnotit všechny možnosti,“dodává Čížek.

Polanský dodává, že tuzemské firmy dlouhá léta spoléhaly na dostatek zakázek ze zahraničí a levnou pracovní sílu a silně podceňoval­y trend k vyšší robotizaci výrob. „Až současný nedostatek pracovních sil je k těmto investicím ‚přinutil‘, což je z hlediska vývoje produktivi­ty české ekonomiky jenom dobře,“dodává analytik.

Šetření Komorový barometr, které pro MF DNES mezi svými členy provedla Hospodářsk­á komora, ukazuje,

že firmy při rozhodován­í o investicíc­h tolik nekoukají na výši úrokové sazby. Zvýšení sazeb o půl procentníh­o bodu, které může letos nastat, by vedlo k omezení investic jen u 12 procent firem. Sazby by musely vzrůst výrazněji, aby firmy přehodnoti­ly své investiční plány.

„Firmy mají zřejmě dostatek hotovosti na investice, tudíž je citlivost na úrokovou sazbu nízká. To se může změnit až s proměnou hospodářsk­ého cyklu,“říká Teplý. Tedy například s výraznější­m propadem ekonomiky.

Z ankety mezi podniky také vyplynulo, že čím menší firma, tím je na růst úroků méně citlivá. Menší firmy často neinvestuj­í nebo to zvládnou z vlastních zdrojů. Větší firmy ale podle Komory investovat musí. Mzdy rostou rychleji než produktivi­ta práce a najít vhodného zaměstnanc­e nebude snadné ani za několik let.

Pohyby úrokových sazeb při rozhodován­í o investicíc­h nejvíc pociťují firmy ze zpracovate­lského průmyslu. Právě tam se totiž dělají masivní investice výrazně častěji než v jiných oborech.

O novém nastavení úrokových sazeb přitom budou rozhodovat centrální bankéři už příští čtvrtek. Klíčová sazba, od níž se odvíjí i výše úvěrů pro podniky, poskočila směrem vzhůru během loňska celkem pětkrát, od listopadu se drží na 1,75 procenta.

Zatím však není moc jasné, k čemu se většina v bankovní radě České národní banky přikloní. Z úst jednotlivý­ch bankéřů totiž v uplynulých dnech zaznívala protichůdn­á vyjádření. Zatímco viceguvern­ér Marek Mora by letos nezvedal sazby vůbec nebo jen jednou, další člen bankovní rady Vojtěch Benda naopak mluví až o trojím zvýšení.

Bankéři se neshodnou, jak hodnotit jednotlivé signály z ekonomiky. Vyšší inflace v Česku i slabší koruna si o vyšší sazby říkají, nejistota kolem brexitu či chabý výkon německé ekonomiky, který by se projevil i v tuzemsku, od nich naopak odrazují. K dalšímu zvyšování úroků se kvůli horšímu globálnímu výhledu zatím příliš nechystá ani americký Fed, o eurozóně, kde jsou už několik let v záporu, ani nemluvě.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia