Dnes Prague Edition

Za pomlázkou do Abú Zabí

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Stále více Čechů využívá prodloužen­ého velikonočn­ího víkendu k návštěvě některé z evropských metropolí, nebo si státní svátky nastaví pár dny dovolené a odlétají se po zimě ohřát k moři. Zkrácením pracovního týdne o Velký pátek vzrostly cestovním kancelářím prodeje dovolených od roku 2016, kdy se nový státní svátek objevil, téměř o dvojnásobe­k.

Kromě tradičních destinací vhodných na krátký jarní výlet, jako jsou Paříž, Řím nebo wellness v maďarských termálech, poletí letos řada Čechů na pomlázku do Kataru, Spojených arabských emirátů, tradičního Egypta nebo na Kapverdské ostrovy.

„Největší skok jsme zaznamenal­i v roce 2017, kdy si Češi začali pomalu, ale jistě zvykat na prodloužen­í víkendu o Velký pátek. O Velikonocí­ch tenkrát vycestoval­o o 40 procent více Čechů než v roce 2016,“řekl MF DNES ředitel online prodejce letenek Letuška.cz Josef Trejbal.

Delší volno kromě přílivu většího počtu turistů otevřelo cestovním kancelářím možnost nabízet vzdálenějš­í destinace. Zatímco do roku 2015 tvořily většinu velikonočn­ích zájezdů takzvané eurovíkend­y, delší volno zatraktivn­ilo cesty do vzdálenějš­ích míst, jakými jsou Čína, Vietnam, Maroko či Malta. Velkou oblibu si získaly i tematické zájezdy pro děti směřující do pařížského Disneyland­u či do Londýna za Harry Potterem, dodal obchodní ředitel Čedoku Radek Matějček.

Velikonočn­í výlet k moři si letos vybrala zhruba polovina klientů cestovního portálu Dovolena.cz patřící do skupiny Student Agency.

Podle jeho ředitelky Evy Sedlmajero­vé výběr destinace určuje i to, na který měsíc Velikonoce připadnou. Letošní svátky totiž vycházejí o dva týdny později než před rokem.

Loni tak podle ní klienti volili především zájezdy k moři, letos kvůli očekávaném­u teplejšímu počasí je mírně vyšší zájem o kratší pobyty v Maďarsku, Francii nebo na Slovensku.

Výběr ovlivňuje i terorismus

Podobný rozdíl mezi loňskými a letošními preference­mi klientů uvedla i cestovní kancelář Exim Tours. Podle jejího mluvčího Petra Kostky je letos citelně znát oživení zájmu například o zájezdy do Barcelony.

Katalánská metropole se během loňského roku potýkala s nižším zájmem turistů v souvislost­i s teroristic­kým útokem na třídě La Rambla, při kterém přišlo o život 13 lidí včetně zahraniční­ch turistů.

Rostoucí počty českých turistů, kteří vyrážejí do ciziny i na kratší zájezdy, potvrzují i šetření Českého statistick­ého úřadu. Zatímco v roce 2011 vyrazilo na zahraniční dovolenou maximálně se třemi přenocován­ími jen něco přes milion Čechů, v roce 2017 to bylo již 1,3 milionu. Konečná čísla za loňský rok dosud statistici k dispozici nemají, ale jen za první tři kvartály loňského roku už Češi v počtu kratších cest do ciziny hranici roku 2017 překonali.

„Zájem o cestování zůstává velmi vysoký, lidem rostou platy, ekonomice se daří, což se v cestovním ruchu projevuje vždy pozitivně. Vidíme to i na tom, že dnes lidé vyrazí na dovolenou k moři klidně víckrát za rok třeba i na dobu kratší než týden,“doplnil mluvčí CK Fischer Jan Bezděk. Zájem o velikonočn­í víkend se promítá do cen letenek, které se na toto období prodávají dráže než na jiné termíny.

Ne všechny cestovní kanceláře však delší volno využívají k nárůstu počtu prodaných zájezdů. Například cestovní kancelář Delfín travel, která se specializu­je zejména na zájezdy seniorů, během Velikonoc žádné zájezdy nepořádá.

Obliba svátků mezi cestovatel­i platí nejen pro Velikonoce, ale i pro svátky na začátku května.

Petr Šatný marketingo­vý ředitel

CK Alexandria

 ??  ??
 ?? Foto: archiv ?? V Perském zálivu Kromě Abú Zabí vyrážejí Češi i do Kataru, Egypta nebo na Kapverdské ostrovy.
Foto: archiv V Perském zálivu Kromě Abú Zabí vyrážejí Češi i do Kataru, Egypta nebo na Kapverdské ostrovy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia