Dnes Prague Edition

Piloti před pádem boeingu hledali v příručce, co dělat

-

JAKARTA Piloti letounu Boeing 737 MAX indonéské společnost­i Lion Air, na jehož palubě při říjnovém neštěstí zahynulo 189 lidí, krátce před pádem stroje hledali v letové příručce, jak udržet nad letadlem kontrolu. Posádka měla problémy s výškou a rychlostí letu.

Včera to uvedli indonéští vyšetřovat­elé na základě údajů z hlasového záznamníku hovorů z kokpitu boeingu. Nehoda Lion Air se znovu dostala do centra pozornosti poté, co se nedávno za podobných okolností zřítil v Etiopii letoun stejného typu se 157 lidmi na palubě. Podobnost ukázala i data z takzvaných černých skříněk etiopského boeingu.

Podle televize ABC v souvislost­i s novými informacem­i o nehodě vstoupil do případu americký Federální úřad pro vyšetřován­í (FBI), který prověřuje postup schvalován­í letounu do provozu. Společnost Boeing mj. čelí podezření, že za obě tragické havárie mohou vadná čidla a chyba softwaru.

List Financial Times včera napsal, že firma Boeing v reakci na nehody umístí do svých strojů 737 MAX nové bezpečnost­ní zařízení. Podle listu půjde o varovné světlo upozorňují­cí piloty na nefunkčnos­t klíčových senzorů. Nové zařízení bude monitorova­t chod čidel, která hlídají přesný směr špičky letounu. Společnost Boeing se k těmto informacím včera nevyjádřil­a.

Vyšetřovat­el indonéskéh­o národního dopravního výboru upřesnil, že piloti krátce po startu hledali kvůli problémům s kontrolou letounu v příručkách návod, jak v dané situaci postupovat, což však nestihli. V posledních 20 vteřinách vládla v kokpitu panika.

Po zřícení stroje etiopských aerolinií řada zemí v celém světě vyhlásila zákaz provozovat letadla Boeing 737 MAX. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia