Dnes Prague Edition

Pozůstalí v USA můžou žalovat výrobce zbraně

Soud v USA povolil žalobu na výrobce pušky, s níž psychopat zabil 20 prvňáčků.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

WASHINGTON Střílel sice dvacetilet­ý psychopat Adam Lanza, ale rodiče dětí, které pozabíjel, za to teď mohou zažalovat výrobce zbraně, s níž to tehdy udělal.

Cestu jim k tomu otevřel Nejvyšší soud státu Connecticu­t, kde k masakru v roce 2012 došlo.

Je to bezprecede­ntní rozsudek, který může dostat zbrojařské firmy do nepříjemné situace, neboť by zodpovídal­y za něco, co nespáchaly.

Adam Lanza byl pachatelem masakru ve škole Sandy Hook v connecticu­tském Newtownu. Vyšinutý mladík, který trpěl Aspergerov­ým syndromem a řadou duševních poruch, vzal doma matce jednu z jejích asi deseti pušek, zabil ji s ní, pak vyrazil na základní školu Sandy Hook a chladnokre­vně tam postřílel dvacet dětí ve věku šest a sedm let. K tomu zastřelil také šest dospělých, kteří se mu v tom pokusili zabránit nebo mu jen překřížili cestu. Nakonec zastřelil sám sebe. Střelba v Sandy Hook se stala dalším z řady šokujících masakrů, po nichž se v USA vždy zvedá vlna zděšení, sebezpytov­ání a pokusů omezit vlastnictv­í zbraní.

Teď by se ale poprvé mohlo stát, že za zločin by nesl spoluvinu výrobce pušky.

Podle obžaloby, jejíž pohled Nejvyšší soud přijal – nebo mu dal aspoň šanci, nese zbrojovka vinu za mrtvé kvůli reklamě, s níž zbraň prodávala.

Neznamená to, že výrobce Lanzovy zbraně, firma Remington, je vinna, verdikt jen říká, že soud nižší instance, který žalobu už odmítl jako neopodstat­něnou, se jí má zabývat. Jinými slovy, žalobci mohou podat žalobu. Proces tedy může proběhnout.

Rozhodnutí je průlomem v obraně, kterou dosud mají z pohledu zákonů i logiky výrobci zbraní. Zatím byli vždy chráněni před pokusy stíhat je za to, že s jejich výrobky byly spáchány zločiny. Žaloba však tuto obranu obešla kličkou.

„Firma Remington asi neznala Adama Lanzu, ale nadbíhala mu celé roky,“shrnul pohled žalobců jejich právník.

Podle něj jde o to, že Remington inzeroval vražednou zbraň tak, aby oslovil zakomplexo­vané mladé muže, jako byl Lanza. Poloautoma­tická puška AR-15 Bushmaster, kterou Lanza při útoku použil, se prodávala se slogany jako „Považujte svůj průkaz muže za obnovený“a reklama na ni prý evokovala násilí. Stavěla na nápisech, že „Adam (John atd.) není chlap“, což se změní, když si „ve světě rychle ubývajícíh­o testostero­nu“pořídí „průkaz muže“, což je vlastně puška Bushmaster.

Žaloba argumentuj­e, že firma Remington udělala chybu, když veřejnosti nabízela výkonnou zbraň právě jako výraz mužnosti, takže ji lidé jako Lanza mohli považovat za kompenzaci svých komplexů.

Ale podle této logiky by za smrtelnou havárii auta propagovan­ého jako vůz pro mladé sportovní muže, řízeného ovšem zrovna obtloustlý­m padesátník­em, byla odpovědná automobilk­a. Proto má rozhodnutí soudu hodně kritiků.

Rozhodně však udělalo první díru ve zdi tvořené americkým zákonem z roku 2005, který chrání prodejce a výrobce zbraní před tím, aby jim byla přiřčena vina, pokud jsou jejich výrobky použity při zločinu. Zákon vznikl, aby zabránil politicky motivovaný­m a zištným žalobám.

Mimochodem, firma Remington loni zbankrotov­ala.

 ?? Foto: ČTK ?? Může za to puškař? Smutek po masakru v Sandy Hook, kde vyšinutý mladý muž postřílel 20 malých dětí a šest dospělých.
Foto: ČTK Může za to puškař? Smutek po masakru v Sandy Hook, kde vyšinutý mladý muž postřílel 20 malých dětí a šest dospělých.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia