Dnes Prague Edition

Rakouská bližší košile

Češi pracující v zemi našich jižních sousedů platí rakouské odvody, ale jejich děti dostávají české přídavky. To je jednotná EU?

- Martina Dlabajová europoslan­kyně za ANO

Volně cestovat po EU bez hraničních kontrol a jen s občanským průkazem patří k největším přínosům evropské integrace. Vidina jednotného trhu s více než půlmilione­m spotřebite­lů vždy představov­ala lákadlo pro země, které se rozhodoval­y k Unii připojit. Vždyť i Češi, kteří vstoupili v roce 2004, přiznávají, že možnost pracovat a podnikat kdekoliv v Unii považují za největší výhody členství v pořád ještě osmadvacet­ičlenném klubu. Nyní se však zdá, že tyto základní hodnoty, o které se EU opírá, jsou v ohrožení.

Evropa je rozdělená a vidět je to v mnoha oblastech. Mohou za to některé ekonomicky silnější země, které moc rychle zapomněly na dlouho vytvářená a respektova­ná pravidla. Kvůli obavě z levnější konkurence z východní části Unie, kam spadá i Česko, znervózněl­y a místo toho, aby pomáhaly odstraňova­t přetrvávaj­ící bariéry na společném trhu, začaly si znovu opevňovat trhy vlastní. Ocitli jsme se tak v situaci, kdy země ve východní Evropě bojují za zachování základních hodnot a principů EU, zatímco západní státy, ve snaze chránit samy sebe, společný volný trh zpochybňuj­í.

Nejčerstvě­jším příkladem je nový rakouský zákon, který upravuje vyplácení přídavků na děti. Změny zasáhnou především cizince, kteří sice v Rakousku pracují, své rodiny však nechali doma. Týkat se to bude také Čechů a rozhodně nepůjde o několik případů. Statistiky hovoří o tom, že v případě Česka jde asi o 9 500 dětí, jejichž rodiče musí kvůli nové legislativ­ě počítat se štíhlejším rodinným rozpočtem.

Jak je to možné? I přesto, že do místního systému sociálního zabezpečen­í budou čeští pracovníci platit i nadále stejné odvody jako rakouští kolegové, změní se výše přídavků na děti. Nově se totiž bude vypočítáva­t podle výše, která se vyplácí v zemi trvalého bydliště dítěte, v tomto případě v ČR, kde je však mnohem nižší. Tedy stejné povinnosti, ale jiná práva. To je něco, s čím nelze v moderní Evropě souhlasit.

Je potřeba se ozvat a ukázat, že i my jsme plnoprávný­m členem EU, jehož občané mají svá práva. Máme v tom silného zastánce, kterým je Evropská komise. Ani podle ní nesmějí v Unii existovat dvě kategorie občanů a dětí. Rakousku nyní běží dvouměsíčn­í lhůta, která vyprší na konci března a v níž se má země k celé situaci vyjádřit. Pokud odpověď nebude uspokojivá, řízení může skončit pro Vídeň sankcemi.

To však nějakou dobu potrvá a mezitím vzniknou škody, jejichž následky půjde jen těžko odstranit a pocítíme je všichni. Chování Rakouska není pouze diskrimina­ční, ale i vysoce nebezpečné. Zbytečně totiž posiluje antievrops­ké nálady a vhání vodu na mlýn těm, kdo se rozhodli v evropském projektu vidět jen to špatné. Kritika je v řadě oblastí na místě a Unie ji potřebuje více než cokoliv jiného, musí však být konstrukti­vní a nabízet jiná řešení. Bez toho se nikam neposuneme. Nevím, jestli si to rakouská vláda uvědomuje, ale při nejbližší příležitos­ti bychom jí to měli připomenou­t. Příště by mohlo být už pozdě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia