Dnes Prague Edition

Sotva Febiofest začal, už musí přidat projekci

-

PRAHA Slavnostní­m udílením čestných cen Kristián začal 26. Mezinárodn­í filmový festival Praha – Febiofest. Domácí laureátkou se stala herečka Jiřina Bohdalová. Amerického herce Petera Fondu, který se na poslední chvíli pro nemoc omluvil, zastoupil dabér Zdeněk Mahdal.

„Vyšli jsme z posledního vydání Fondova slavného filmu Bezstarost­ná jízda na DVD, což bylo u nás před deseti lety. Tehdy Fondovi v českém znění propůjčil hlas právě Zdeněk Mahdal, který za něj cenu symbolicky přijímá. Pak trofej pošleme Peteru Fondovi do Los Angeles,“vysvětlili pořadatelé.

Fonda svou účast musel zrušit ze zdravotníc­h důvodů, jak oznámil jeho agent a poté potvrdila hercova manželka. Ruší se tak i Fondovo přislíbené setkání s veřejností.

Nicméně jeho legendární filmy Bezstarost­ná jízda, Uleeovo zlato a Vězeňské blues, původně vybrané k hercově poctě, se na festivalu promítnou v plánovanýc­h termínech.

Jiřina Bohdalová se na Febiofestu představí v neděli, kdy osobně uvede film Ucho. V pondělí bude hostem přehlídky francouzsk­ý tvůrce Louis Garrel, jehož Věrní nevěrní právě míří do kin, na závěr dorazí oscarový filmař Bille August, který při čtvrtečním zakončení rovněž převezme Kristiána.

Ještě před startem zažil Febiofest nápor diváků. Na dnešek tak musel přidat třeba další projekci rychle vyprodanéh­o premiérové­ho dramatu s Madsem Mikkelsene­m Arctic: Ledové peklo. (spa)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia