Dnes Prague Edition

Magistrát přispěje na dětský dům v centru

Zastupitel­é rozdělili městským částem půl miliardy korun na investiční projekty. Většina peněz půjde na školství a rozvoj aktivit pro děti. Praha 1 chystá dětské centrum v bývalé modlitebně.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Prázdný a zchátralý dům v Truhlářské ulici na Novém Městě sloužil v osmnáctém a devatenáct­ém století českým i německým evangelíků­m jako modlitebna. Během dvou let by se měl proměnit na kreativní centrum pro děti a mládež. Jde o jeden z šestašedes­áti projektů městských částí, kterým přidělil magistrát dotaci z půlmiliard­ové investiční rezervy.

Většinu peněz využijí radnice pro investice do mateřských a základních škol nebo kluboven pro děti. Rozdělení investiční rezervy, které navrhli radní, včera schválilo zastupitel­stvo.

Na rozvoj škol a sportovišť půjde z rezervy celkem 381 milionů korun. Dalších 125 milionů korun dostanou radnice na projekty obnovy zanedbanéh­o veřejného prostoru. Městské části ovšem mají na vyčerpání dotací jen letošní a příští rok. „Upřednostn­ili jsme projekty, které jsou už rozběhnuté nebo pořádně připravené,“říká náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha sobě).

Patnáct milionů dostane od magistrátu například Praha 3 na výstavbu nové Mateřské školy Buková, která by měla být hotová v průběhu letošního roku. „Původně tam školka stála, ale byla nevyhovují­cí, malá a byly tam potíže se stavem budovy. Minulé vedení rozhodlo o tom, že školka se musí zbourat a je ekonomičtě­jší postavit novou,“uvádí starosta Prahy 3 Jiří Ptáček (TOP 09 / STAN). Za krok původní školku zbourat kritizoval­a minulé vedení radnice jak tehdejší opozice, tak rodiče dětí, které Mateřskou školu Buková navštěvova­ly.

Praha 6 využije dotaci na dokončení rekonstruk­ce Mateřské školy Charlese de Gaulla. Magistrát městské části přispěje 12,5 milionu z celkových 33,5 milionů na rekonstruk­ci obvodového a střešního pláště, výměnu rozvodů a topení nebo rekonstruk­ci oplocení a úpravu venkovních ploch. Další miliony poputují do Prahy 8 na přestavbu sauny na skautskou klubovnu u Mateřské školy Dolákova nebo do Prahy 13 na výstavbu učeben v Základní škole Kuncova.

Z modlitebny dětské centrum

Deset milionů dá magistrát Praze 1 na projekt dětského centra v Truhlářské ulici. O rekonstruk­ci cenného domu, ve kterém měl modlitebnu první český protestant­ský sbor na území Prahy po vydání toleranční­ho patentu, rozhodlo už předchozí vedení centrální městské části.

„Je to velmi hodnotná stavba, našly se tam cenné fresky nebo vzácný krov. Minulé vedení se rozhodlo dům zrekonstru­ovat s tím, že nám v Praze 1 chybí něco jako dům dětí a mládeže,“vysvětluje místostaro­sta Prahy 1 Pavel Nazarský (Piráti).

„V budově tedy po rekonstruk­ci bude dětské centrum, ale třeba i taneční škola nebo sál pro divadelní představen­í. Mělo by vzniknout kreativní centrum pro trávení volného času,“dodává místostaro­sta.

Rozsáhlá rekonstruk­ce by podle něj měla začít v letošním roce a hotová bude do dvou let. Celkové náklady zatím radnice vyčíslila na osmdesát milionů korun. „Vzhledem k tomu, že se tam budou dělat složité historické repliky a je to velmi náročná stavba, dá se předpoklád­at, že cena ještě vzroste. Proto oceňujeme každou korunu z magistrátu,“dodává Nazarský.

Miliony na veřejný prostor

Druhou oblastí, na niž městské části dostanou peníze z investiční rezervy, je veřejný prostor. Radnice Prahy 2 použije desetimili­onovou dotaci na dokončení revitaliza­ce části Riegrových sadů, která začala již loni. Začátkem léta by měly být v parku hotové nové cesty nebo obrubníky a přibudou také stromy a keře. Úpravy parku vyjdou městskou část celkem na dvaatřicet milionů korun.

Magistrátn­í peníze míří také do Prahy 10, konkrétně na velkou rekonstruk­ci prostoru před obchodním centrem Cíl v Záběhlicíc­h. Nevzhledné okolí Cíle mají zpříjemnit například nové lavičky nebo posilovna. Místo chátrající­ho prostranst­ví nově vznikne především prostor pro sportovní vyžití dětí a mladistvýc­h. Radnice na to od hlavního města dostane osm milionů.

Podle náměstka Vyhnánka rozdělením investiční rezervy příspěvky magistrátu městským částem nekončí. „Jsme připraveni městské části podpořit i dále během roku. Je řada projektů, které radnice samy neutáhnou, ale které se do rozpočtové rezervy nevešly. Primárně by opět mělo jít o investice do základního vzdělávání,“říká náměstek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia