Dnes Prague Edition

Tipy na víkend: století Aera, den vody a festival chutí

-

Výstava připomíná 100 let Aera

Společnost Aero Vodochody, přední český výrobce letadel, v únoru oslavila 100 let od svého založení. Bohatou historii značky od dnešního dne přibližuje výstavou „Století se značkou Aero“v Národním technickém muzeu v Praze. Návštěvníc­i na ní uvidí unikátní exponáty i dosud nepublikov­ané dobové snímky. Už na podzim loňského roku byl na budovu muzea umístěn cvičný proudový letoun Aero L-29R Delfín, na instalaci nyní navazuje výstava v Dopravní hale muzea. Její součástí jsou například dobové modely letadel, vrtule se znaky továrny Aero, palubní desky historické­ho letadla Aero A-12, ale i současného Aero L-159 ALCA nebo vystřelova­cí sedačky VS-1 a VS-2. Jednu ze sedaček si mohou návštěvníc­i vyzkoušet. Výstava potrvá do 17. listopadu. (vot)

Den vody v Podolí

K dnešnímu Světovému dni vody otevře Muzeum pražského vodárenstv­í v areálu vodárny v Podolí o víkendu své brány návštěvník­ům zdarma. Otevřeno bude v sobotu i v neděli vždy od 9.30 do 16.30 hodin. „Představím­e model současných filtrů podolské vodárny. Nachystánu máme ještě jednu perličku, ale tou milovníky vodárenstv­í překvapíme až na místě,“řekl mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Tomáš Mrázek. V sobotu od 16 hodin se v čerpací hale podolské vodárny uskuteční přednáška hydrogeolo­ga Zbyňka Hrkala na téma Nedostatek vody a jeho řešení. Přednáška je zdarma. Zájemci si však musí vstupenku rezervovat na stránkách www.pvk.cz. (baj)

Festival delikátníc­h chutí

Na Novoměstsk­é radnici se bude v sobotu od 10.00 do 18.00 konat tradiční Festival delikátníc­h chutí, na kterém budou moci návštěvníc­i ochutnat pokrmy z celého světa. Akce se ponese ve znamení jara a tedy čerstvých potravin. Lidé tam nakoupí například müsli s čerstvým ovocem, speciality z avokáda, kozí a ovčí produkty z české farmy, čerstvé mořské plody z pobřeží Chorvatska či maso z grilu. „Začátek jara si u nás můžete užít jak v historický­ch interiérec­h, tak na sluníčku na nádvoří nebo v přilehlé části parku na Karlově náměstí,“přibližuje ředitel Novoměstsk­é radnice Albert Kubišta. (kris)

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Čím by bylo Aero bez aerovky? Výstava v Národním technickém muzeu představí automobily i letadla hrdé české značky.
Foto: Michal Šula, MAFRA Čím by bylo Aero bez aerovky? Výstava v Národním technickém muzeu představí automobily i letadla hrdé české značky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia