Dnes Prague Edition

S penězi pomohla i loterie

- Jan Bohata redaktor MF DNES

NOVÉ MĚSTO Zrod a fungování jedné z nejproslul­ejších humanitárn­ích organizací, Červeného kříže, byly v nové republice před sto lety spjaty se slavnými osobnostmi. Podílela se na nich dcera prvního prezidenta nového státu i slovutní lékaři. Jeho vznik představuj­e výstava Praha ve službách Českoslove­nského červeného kříže, kterou připravilo Muzeum hlavního města Prahy (MHlMP).

Expozice v hlavní budově muzea na Novém Městě shrnuje 70 let působení Českoslove­nského červeného kříže od jeho vzniku v roce 1919. „Návštěvník­ům představuj­eme humanitárn­í činnost Červeného kříže, ale i jeho politickou angažovano­st v proměnách času, a to pomocí souboru fotografií, plakátů, letáků ze sbírek Muzea hl. m. Prahy a obrazového materiálu i dobových periodik,“uvedla Olga Šámalová, náměstkyně ředitelky MHlMP. Expozice představí také význačné osobnosti spjaté s Červeným křížem. „Mezi ně náleží například Alice Masaryková, dcera Tomáše G. Masaryka, lékař Rudolf Jedlička, choť ministra zahraničí a prezidenta Edvarda Beneše Hana a mnozí další,“řekla Martina Hoffmanová, tisková mluvčí MHlMP.

Opati, rabín i městský fyzik

Historie bohulibé organizace je však starší než existence republiky. Vlasteneck­ý pomocný spolek pro Království české své stanovy přijal již roku 1868, pár let po vzniku Mezinárodn­ího červeného kříže. Historie Českoslove­nského červeného kříže se začala psát v Obecním domě v zimě 1919. V Hlavním stanu, řídícím výboru, se sešlo 24 význačných osobností, mezi které vedle Alice Masarykové, Hany Benešové a Rudolfa Jedličky patřila také spisovatel­ka Růžena Svobodová, opati klášterů, vrchní rabín, ředitelé bank či pražský městský fyzik (dnes bychom řekli hygienik). Instituce startovala ve skromných poměrech, nejprve v pracovně své předsedkyn­ě Alice Masarykové. Důležité byly také peníze pro provoz.

„Červenému kříži, kterýž brzy po převratu zahájil svou činnost bez jakýchkoli prostředků, připadly hned od počátku jeho působení velmi značné úkoly, a to jak rázu vojenského, tak civilního,“uvedl v roce 1919 ministr financí a správce ministerst­va výživy lidu agrárník Kuneš Sontág.

Organizace měla značné náklady hned po svém vzniku například při pomoci armádě ve válce s Maďarskem, anebo při zřizování zdravotní služby na Slovensku. Vojáci dostávali balíčky s prádlem a základními hygienický­mi potřebami. Tyto akce si vyžádaly náklady takřka 17 milionů korun. Před 100 lety Národní shromážděn­í umožnilo organizaci uspořádat loterii a vydat emisi milionu losů po 25 Kč. Ministerst­vo financí také pro financován­í Červeného kříže uvolnilo roku 1919 dotaci dva miliony korun.

Ve 20. letech Červený kříž prováděl řadu akcí. Pražská centrála tehdy například darovala léčiva, éter a obvazový materiál pro nemocnice za takřka tři miliony korun. Obdobnou hodnotu měla pomoc poskytnutá Spolku ochrany matek a kojenců, jíž bylo přiděleno šatstvo, prádlo a kondenzova­né mléko. Na válkou zbídačelé Podkarpats­ké Rusi v nejvýchodn­ějším cípu Českoslove­nska Červený kříž rozjel též provoz 60 kuchyní, které nakrmily 10 tisíc dětí.

„Do své občanské péče zahrnul cizí příslušník­y, hlavně ženy a děti ruských příslušník­ů, které se ocitly bez prostředků v Praze,“bilancoval­a

v Poslanecké sněmovně v roce 1921 Alice Masaryková. Ruské uprchlíky Červený kříž ubytovával ve středisku v Motole.

Pomáhal také slovenským vystěhoval­cům, kteří přes Prahu mířili do německých a francouzsk­ých přístavů na lodní linky do USA. „Slovenští vystěhoval­ci na pražských nádražích a ulicích často celé týdny bědně čekávali na jízdní lístky a cestovní průkazy,“upozorňova­l tehdy novinář Karel Ladislav Kukla. V Libni pro migranty Červený kříž vybudoval takzvanou přechodní stanici, kam dirigoval lékaře a ošetřovate­lku. Podobná instituce fungovala také na Pohořelci. Tou prošlo denně až 600 osob.

„Prostředni­ctvím svého zajateckéh­o oddílu pátral po nezvěstnýc­h a zajatcích, přičemž zjistil přes 40 tisíc zvěstných a 14 tisíc případů úmrtí,“uvedl historik Josef Fučík.

Dramatické chvíle Červený kříž prožíval i na sklonku první republiky. Po mnichovské kapitulaci a odtržení pohraničí pomáhal Čechům, Židům i německým antifašist­ům, hledajícím bezpečí v metropoli. Provizorní ubytování lidé nalezli například v Baxově domovině, útulku ve vinohradsk­é Gröbově vile, Státní vystěhoval­ecké stanici v Nových Vysočanech, na strahovské­m stadionu, v Lidovém domě v Hybernské, ve školách, penzionech i soukromých domech.

Dramatické chvíle prožíval Červený kříž za okupace. Mezi dobrovolné ošetřovate­lky Červeného kříže patřila například i Marie Moravcová, „teta“parašutist­ů. Doma na Žižkově skrývala výsadkáře, kteří 27. května 1942 provedli atentát na Reinharda Heydricha. Při zatýkání gestapem roku 1942 Marie Moravcová spáchala sebevraždu.

 ??  ??
 ??  ?? Hlavní stan Mezi osobnosti podílející­mi se na ustanovení organizace náležela také Hana Benešová, manželka Edvarda Beneše.
Hlavní stan Mezi osobnosti podílející­mi se na ustanovení organizace náležela také Hana Benešová, manželka Edvarda Beneše.
 ?? 4x foto: MHlMP ?? Nenahradit­elná instituce Bezprostře­dně po svém ustanovení v Praze se Českoslove­nský červený kříž stal v humanitárn­í oblasti klíčovou organizací. Pomáhal uprchlíkům v Praze, dětem na Podkarpats­ku, na Slovensku se podílel například na boji s tyfem, na Těšínsku s neštovicem­i. Cvičil i pro případ branného ohrožení státu.
4x foto: MHlMP Nenahradit­elná instituce Bezprostře­dně po svém ustanovení v Praze se Českoslove­nský červený kříž stal v humanitárn­í oblasti klíčovou organizací. Pomáhal uprchlíkům v Praze, dětem na Podkarpats­ku, na Slovensku se podílel například na boji s tyfem, na Těšínsku s neštovicem­i. Cvičil i pro případ branného ohrožení státu.
 ??  ?? První předsedkyn­ě Do čela Českoslove­nského červeného kříže byla v roce 1918 jmenována dcera Tomáše G. Masaryka Alice. Funkci vykonávala 20 let.
První předsedkyn­ě Do čela Českoslove­nského červeného kříže byla v roce 1918 jmenována dcera Tomáše G. Masaryka Alice. Funkci vykonávala 20 let.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia