Dnes Prague Edition

Hrad zůstane dva roky bez jízdy bikerů

Pražské schody ve sportovním kalendáři nejsou

- Petr Procházka reportér MF DNES

PRAHA Z metropole minimálně na dva roky zmizí ojedinělá sportovní akce. Letos ani za rok se cyklisté nepoženou okolo Hradu, závod bikerů Pražské schody se poprvé od roku 1994 neuskutečn­í.

Podle organizáto­rů není podnik navždy odpískán, do kalendáře by se měl vrátit v roce 2021. Alespoň tak to oznámili na internetov­ých stránkách závodu.

„Chceme divákům nabídnout jen top kvalitu, tak jako tomu bylo ve všech předchozíc­h ročnících. Bohužel už teď víme, že pro roky 2019 a 2020 nejsme schopni tuhle kvalitu garantovat,“vysvětlil David Trávníček z pořádající společnost­i Petr Čech Sport. „Nechceme a nebudeme v tomto směru dělat kompromisy. Proto jsme se rozhodli, že se Pražské schody znovu pojedou až v roce 2021.“

Za akcí stál od jejího vzniku po dlouhé roky oblíbený sportovní komentátor Robert Bakalář, velký cyklistick­ý nadšenec. Když zemřel, spekuloval­o se, že nepřežijí ani Pražské schody.

Nic takového se však nestalo, atraktivní závod naopak gradoval loňským jubilejním, 25. ročníkem, jehož se zúčastnili například olympijští vítězové Jaroslav Kulhavý a Švýcar Nino Schurter. Ženskou hvězdou byla jeho krajanka Jolanda Neffová, která svedla dramatický souboj o prvenství s Polkou Majou Wloszczows­kou.

Světová elita se však nyní soustředí na olympijské hry, proto by nebylo možné, aby se Nerudovou ulicí letos na kole hnaly podobné hvězdy. „I když je olympiáda až v roce 2020, světoví bikeři si už teď pečlivě vybírají, kterých závodů se zúčastní. Pražské schody jsou jedinečné a na pohled úchvatné, ale také nesmírně náročné, ať už jde o techniku při zdolávání Zámeckých schodů, umělých překážek, či o náročné stoupání po zrádných dlažebních kostkách na Jánský vršek,“řekl Trávníček. „Všichni musí jet na hraně, čímž se zvyšuje riziko zranění. A nikdo nechce riskovat, že by mohl kvůli jedné chybě přijít o olympiádu.“

Závod se prý za dva roky vrátí v ještě pestřejší podobě, než tomu bývalo dosud. Ve startovní listině by se podle pořadatelů mohli objevit i některá esa silniční cyklistiky.

„Od jezdců jsme neměli žádné negativní reakce, všem se v Praze líbilo a máme od nich příslib, že se opět rádi vrátí. Naší ambicí je také to, aby se na start postavila uznávaná jména silniční cyklistiky. Už teď pracujeme na tom, aby byl další ročník Pražských schodů hvězdně obsazený,“slíbil Trávníček. „A chystáme i další atraktivní novinky.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia