Dnes Prague Edition

Kdo bude hodný, dostane lístek na NHL

Vtipálci z Philadelph­ie zvou na pražský mač NHL s Chicagem: Lidi, snad nebudete nadávat.

- Karel Knap hokejový reportér MF DNES

Vnapínavém honu za postupem do play off jejich naděje úpí a chřadne. Philadelph­ia by musela vyhrát skoro všechny zbývající zápasy, aby se ještě protlačila do vyřazovací části.

Obránce Radko Gudas a útočník Jakub Voráček přesto mají důvod k jásotu.

„Hrát zápas NHL v Česku je příležitos­t, která se naskytne jednou za život,“řekl Gudas.

„Splněný sen,“přikyvoval Voráček při telefonick­é konferenci, kterou uspořádala NHL. „Snad nastřílíme nějaké góly a lidi se budou bavit.“Co vás napadlo, když jste o pražském utkání Philadelph­ia – Chicago slyšeli?

RG: Už delší dobu se mluvilo o možnosti, že začneme další sezonu v Evropě a snad i v Praze. Říkal jsem si, že by to bylo super. Příbuzní i kamarádi se těší, jsou nadšení. Já se nemůžu dočkat. Sám jsem se byl jako divák v O2 areně podívat, když v ní hrála Tampa s Rangers (2008), a maximálně jsem si to užíval.

Ani jsem si nepředstav­oval, že bych jednou mohl takhle vyjet před domácí publikum.

JV: Už v listopadu jsem tušil, že by to mohlo klapnout. V lednu po All Star Game už mi řekli, že je to jistá věc. Ale nesměl jsem o tom nikde vyprávět. Jak se vám dařilo takovou novinu utajit?

JV: Vy jste to, kluci (novináři), napsali dřív, než jsem něco stihl vykecat… Jenom rodiče a

pár nejbližšíc­h v předstihu vědělo, že se v Praze předvedeme.

RG: Já jsem varoval dědu a babičku, aby si na začátek října nic neplánoval­i. Jinak jsem spíš mlčel, abych to náhodou nezakřikl. Koho na mač pozvete, pánové?

JV: Počítám s padesáti lístky. Určitě je rozdám v rodině a nejbližším kamarádům. Myslím, že se po nich jenom zapráší. Kdyby nějaké zbyly, uvidí se... Kdo bude v létě hodný, dostane lístek.

RG: Taky odhaduju, že padne čtyřicet až padesát lístků. Přednost má rodina. Hlavně děda, který už nemůže tolik cestovat do zámoří. Pak případně přijdou na řadu kámoši.

Jakube, maminka prožívá vaše utkání dost citlivě. Myslíte, že jí vO areně ukápne slza? 2

JV: Připadá mi, že maminka v téhle sezoně brečí hodně často. Kvůli tomu, jak někdy hrajeme… (směje se) Ona je fakt blázen. Snad každý zápas má infarkt. Nevím, jak dlouho tady vydrží. Už toho viděla hodně – NHL, olympiádu, Světový pohár, mistrovstv­í světa v Praze. Teď ji čeká zase něco jiného a zvláštního. Jaký máte vztah k O2 areně? JV: Nejvíc vzpomínám na čtvrtfinál­e s Finskem při šampionátu v roce 2015. O výhře 5:3 jsme rozhodli pár minut před koncem. Hala bouřila, byla v ní vynikající atmosféra.

RG: Já v ní nikdy nehrál.

Ale užil jsem si tenkrát Rangers s Tampou.

V osmnácti jsem neuvažoval o přestupu do Ameriky. Vytáhl mě táta (bývalý skvělý zadák a reprezenta­nt Leo). Byl jsem nadšený. I když jsem nevěděl, kterému týmu mám fandit, byl to zážitek. Jak jste, Jakube, coby nováček v Columbusu vnímal premiéru NHL v Praze? Já se hlavně snažil udržet v lize. Nenapadlo mě, že bych s Columbusem někdy nastoupil v Česku. I když jednou jsme s Jackets hráli ve Švédsku. Ani po výměně do Philadelph­ie jsem o tom nepřemýšle­l. No a teď se to stane. Chicago je atraktivní tým, hraje otevřeně a útočně. Za poslední dekádu patří mezi nejúspěšně­jší týmy NHL, má spoustu opravdu šikovných borců.

Radko, jak se mezi mantinely nahánějí hvězdy Kane a Toews? Na začátek sezony mě čeká luxusní oříšek, no. Nebude nejjednodu­šší kmitat kolem nich a chytat je. Ale udělám, co budu moct. Každý mančaft má nepříjemné hráče a většinou zbývají na mě. Blackhawks teď v sestavě postrádají výraznou českou osobnost. Věříte, že proto publikum přijme Flyers za své a že v hale najdete domácí prostředí?

RG: Doufám, že díky naší přítomnost­i se fanoušci přikloní na stranu Flyers. Ale nejvíc si přeju, aby se bavili.

JV: Když vyhrajeme 6:5 v prodloužen­í, bude to fajn. Budete se chtít předvést?

JV: První zápasy nejsou jednoduché. Nevíte, jaké bude tempo. Těžko hledáte správné načasování. Fyzicky budeme po kempu nadupaní, v říjnu mají všichni dost síly. Motivaci postrádat nebudeme. Přeju si, aby lidi viděli nějaké góly. Aby nenadávali, že za lístky vyhodili spoustu peněz a že zápas stál za hov... Bylo by fajn, kdyby si domů odnesli parádní zážitky.

 ?? Foto: Getty ?? Parťáci Jakub Voráček (vlevo) a Radko Gudas.
Foto: Getty Parťáci Jakub Voráček (vlevo) a Radko Gudas.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia