Dnes Prague Edition

Hokejová Tipsport extraliga Generali play off

-

2. čtvrtfinál­e

HC Oceláři Třinec 3 HC Vítkovice Ridera 0 Branky a nahrávky: 1. Svačina (Martin Růžička, P. Vrána), 27. Chmielewsk­i, 52. Polanský (Martin Růžička). Rozhodčí: Kika, Šír - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 2:4. Bez využití. Diváků: 5 200 (vyprodáno). Třetiny: 1:0, 1:0, 1:0. Stav série: 2:0.

Bílí Tygři Liberec 6 BK Mladá Boleslav 2 Branky a nahrávky: 10. P. Jelínek (Ševc, L. Krenželok), 19. Filippi (Birner, M. Kvapil), 22. Lenc (Filippi, M. Kvapil), 24. P. Jelínek (Šmíd, L. Hudáček), 49. Birner (M. Kvapil), 51. L. Hudáček (Šmíd) - 1. Vondrka (Klepiš), 29. R. Zohorna (Kotvan). Rozhodčí: Pešina, Úlehla - Brejcha, D. Jelínek. Vyloučení: 3:8. Využití: 3:0. Diváků: 7 500 (vyprodáno). Třetiny: 2:1, 2:1, 2:0.

Stav série: 2:0.

Další program, dnes (3. zápasy): 17.00 Olomouc - Plzeň, 19.00 Brno - Hradec Králové. Zítra (4. zápasy): 17.00 Olomouc - Plzeň, 19.00 Brno - Hradec Králové. Jeho modlou je Vince Lombardi, legendární kouč amerického fotbalu. Hodně věcí od něj převzal. V Jersey v kanceláři míval jeho obrovský portrét. Byl tvrdý. Když něco nefungoval­o, odskákal to trenér, jindy hráči. Ale zároveň jeden z nejpřátelš­tějších lidí. Byl vizionář. Mnozí manažeři vidí dva tři roky dopředu, on deset. Udělal rozhodnutí a já se za pár let ptal: Jak to mohl vědět?

Co kdyby dnes zavolal o radu?

Voláme si, jsme přátelé. Kdyby řekl, že by mě za devět hodin potřeboval v kanceláři, budu tam. Udělal pro mě tolik, že se může ozvat ve dne v noci. Můžeme se ale bavit o všem kromě hokeje. Pomáhám teď totiž Bostonu, skautuji pro ně volné hráče v Evropě, zatímco on je manažerem Islanders.

Ale nikdy nezapomene, že jste objevil Patrika Eliáše, pozdější legendu Devils.

Je to jeden z nejchytřej­ších hráčů, které jsem kdy skautoval. Vedle něj je Larionov, Gretzky a Dacjuk. Poprvé jsem ho viděl během stávky NHL v roce 1994. Přiletěl jsem z Kanady do Kladna, on si na rozcvičce krásně hrál s pukem. Začal zápas, sedl si do druhé řady a nasadil stulpnu na hlavu. A druhý zápas stejný průběh. Až ve třetí třetině ho tam pustili a já rychle přišel na to, že kouká na hokej jinak než ostatní.

Jaký je?

K ohromnému talentu a sportovním­u umu – klidně by mohl být profesioná­lní tenista, fotbalista – je neskutečně pracovitý. Ani v Jersey to neměl jednoduché. Byl rok na farmě, povolali ho nahoru, dal gól, ale já ho stejně naložil do auta a vezl zpátky. Ptal se: Co mám dělat? Příště dej hattrick, říkal jsem. Lou ho chtěl potrápit, nechat ztvrdnout.

Kdy jste se do Českoslove­nska poprvé vrátil?

Pár týdnů po revoluci. Přiletěl jsem do Německa a táta pro mě přijel na hranice. Zase svítila každá třetí lampa, ulice byly temné. Stáli tam ti samí pohraniční­ci se samopaly, ale tentokrát mi řekli: Vítáme vás po letech doma. Já jsem utíkal s tím, že už se sem nikdy nevrátím. Bylo to nejtěžší rozhodnutí v životě a je skvělé, když to uděláte jako mladý, protože všechna další rozhodnutí jsou pro vás jen dětskou hračkou.

Teď jste ale doma zase v Liberci.

Nerad používám slova „navždy“či „nikdy“. Jeden mindrák emigrantů jsou rodiče. Za 37 let jsem s nimi strávil jen pár týdnů, takže jsem šťastný, že když jim je teď 85 let, můžu si s nimi hodiny a hodiny povídat. Liberecký hokej mi navíc nastartova­l kariéru, já se mnoho naučil od severoamer­ických legend a měl nutkání to předat lidem se zájmem. Tady jsem je našel. Filip (kouč Pešán) je jednou z cest, jak se český hokej dostane zpátky na výsluní.

Zároveň Petr Syrovátko, majitel Bílých Tygrů, přiznal, že právě vy jste mu v Americe ukázal, jak by chtěl tady hokej dělat.

Petr s manželkou a dětmi u mě byli šest týdnů. Bydlel jsem v Kanadě v horách, v pustině, byl zálesák, zatímco oni přijeli načančaní z města. Musel jsem odjet skautovat, měl u baráku hromadu kulatiny a ze srandy řekl: Koukej to nasekat, než přijedu domů. Vrátil jsem se za tři dny, Petr měl ruce plné krvavých mozolů a venku byly všechny špalky nasekané. Poznal jsem, že když si tenhle borec něco umane, najde cestu.

Sen o dřevorubci se vyplnil?

Jo. Pořád tam mám barák, je to 1 600 metrů nad mořem a pochopil jsem, že nejbezpečn­ěji se cítím v přírodě. Moje paní je z Kanady, každý den chodíme se psy na Ještěd a já jí říkám: Když zavřeš oči a nic bys netušila, tak nepoznáš, jestli jsi v Kanadě, nebo Česku. V tom je příroda kouzelná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia