Dnes Prague Edition

Pozdrav od prvního vládce moří

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Podobný drakovi se vlnivým pohybem vznášel nade dnem kambrickýc­h moří. Měl velké složené oči, jimiž pátral po trilobitec­h, dlouhé přívěsky – svého druhu klepeta – vybíhající z přední části těla, kruhový, dolů směřující ústní otvor s lamelovitý­mi destičkami drtícími kořist a řadu laloků podél těla, které mu spolu s vějířovitý­m ocasem zajišťoval­y pohyb. Nejnebezpe­čnější predátor své doby. Anomalocar­is.

Jméno tohoto „prvního vládce moří“, k němuž snad vážou příbuzensk­é vztahy dnešní členovce, ale kterému se žádný současný živočich nepodobá, pochází ze sklonku 19. století. Tehdy byla v Kanadě nalezena fosilie jeho tělního výběžku a přisouzena podivné vymřelé krevetě. Později objevené zkamenělin­y jeho úst s lamelovitý­mi „zuby“a části těla paleontolo­gové popsali jako kambrickou medúzu a mořskou houbu. Předlouho pak trvalo, než se ze zdánlivě zcela nepříbuzný­ch živočichů podařilo složit bizarního lovce trilobitů – anomalokar­ise.

Na svou dobu šlo nejen o patrně nejnebezpe­čnějšího, ale také největšího živočicha. Anomalokar­is mohl měřit snad až k metru a podle některých pramenů dokonce i hodně přes metr. Velmi podobná, ale menší byla Hurdia. Její pozůstatky byly nalezeny i na našem území poblíž Příbrami.

A tím se konečně dostávám k „pozdravu“anomalokar­ise – nebo snad hurdie – který brzy uvidíte v pražské zoo. U Příbrami byl kolem roku 2005 nalezen rovněž koprolit, tedy zkamenělý výkal, pocházejíc­í s největší pravděpodo­bností od jednoho z těchto tvorů. Obsahuje pozůstatky trilobitů, jež anomalokar­isové a hurdie drtili lamelovitý­mi „zuby“svých kruhových úst a zanechával­i na nich typické stopy ve tvaru W. Tato unikátní, půl miliardy let stará fosilie bude součástí trvalé výstavy koprolitů a trusu, kterou v Zoo Praha zahájíme ode dneška přesně za týden. Těšte se!

 ??  ?? Ilustrace: Pavel Procházka
Ilustrace: Pavel Procházka
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia