Dnes Prague Edition

František opět řeší svou budoucnost

Radní Prahy 1 jednají s magistráte­m o tom, kdo a jak bude v budoucnu Nemocnici Na Františku řídit. Mluví o třech variantách.

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

STARÉ MĚSTO Před rokem to vypadalo, že Nemocnice Na Františku skončí v rukou soukromník­a. Proti tomu se ale začala sepisovat petice, za níž stál nynější starosta jedničky Pavel Čižinský (Praha 1 sobě), a tehdejší vedení radnice Prahy 1 od záměru ustoupilo. Teď noví radní jednají o její budoucnost­i s magistráte­m. Zřizovatel­em nemocnice zatím zůstává městská část a v tuto chvíli jsou na stole tři varianty.

„První varianta je, že situace zůstane tak, jak je, a hlavní město bude poskytovat v podobě dotací příspěvek na fungování nemocnice, která generuje každoročně několik desítek milionů dluhu,“popisuje radní Milena Johnová (Praha sobě), která má na starosti zdravotnic­tví.

Pravděpodo­bněji se proto jeví zbývající dvě možnosti, ke kterým si nechalo vedení vypracovat právní stanoviska. Buď by magistrát a radnice přešly ke smíšené formě řízení, kdy by vedly společně nemocnici i sdílely výdaje, nebo zařízení převezme metropole s tím, že nemovitost zůstane v rukou městské části a pronajme ji Praze za symbolicko­u cenu.

Nové plány na zdravotní péči

Poslední jmenovanou variantu bývalé zastupitel­stvo hlavního města schválilo již před rokem. „Pokud Praha svůj názor nezmění a bude i nadále chtít začít provozovat Nemocnici Na Františku přímo, městská část 1 s tímto bude souhlasit,“přibližuje Čižinský.

Podle slov Johnové je v tuto chvíli nutné začít s aktivnější politikou v oblasti zdravotnic­tví a záměry na předání nemocnice za nevýhodnýc­h podmínek do soukromých rukou se nesmějí opakovat. „V budoucnu by se mohla Nemocnice Na Františku stát základním kamenem stabilního systému zdravotní péče v Praze,“dodává radní.

Hlavní město jako jediný kraj žádné nemocnice neprovozuj­e a zdravotní péči pro Pražany zajišťují fakultní nemocnice, které spadají pod stát. Ve čtvrtek o budoucnost­i zařízení jednali zástupci městské části a magistrátu také s odborníky z oblasti zdravotnic­tví. Mluvili nejen o formě řízení, ale i o poskytovan­ých službách.

„Vnímám jako dobrou zprávu, že budoucnost zdravotnic­ké péče pro Pražany vidíme s městskou částí podobně a spějeme k dohodě. V jednáních budeme pokračovat,“říká Johnová.

Variantu, že by nemocnici převzal magistrát, kritizuje opozice. „Velmi mě na tom dráždí to, že před volbami říkali zachraňte Nemocnici Na Františku, udělali s tím volební výsledek,“naráží magistrátn­í zastupitel­ka a zástupkyně předsedy správní rady zařízení Jaroslava Janderová (ODS) na to, že jedním z volebních hesel Pavla Čižinského byla záchrana Nemocnice Na Františku. Podle ní jdou snahou o převod proti svému slibu. „Měli rovnou říci, že ji odsvěří a převedou na hlavní město, a jejich kampaň by vypadala jinak,“dodává.

S tím Čižinský nesouhlasí. „Nemocnici na Františku jsme, spolu s řadou politiků z magistrátu, zachránili před podvodnou privatizac­í

v roce 2018,“připomíná starosta situaci, kdy se předchozí vedení Prahy 1 pod starostou Oldřichem Lomeckým (tehdy za TOP 09) chystalo dát nemocnici do soukromých rukou. Zájem o nemocnici měly například Penta či Agel, což vyvolávalo obavy z toho, jaký druh péče by nemocnice nabízela.

Podle odpůrců privatizac­e byla chystaná smlouva nevýhodná, protože v koncesních podmínkách stálo, že kvalita služeb nesmí klesnout. Nebylo však podmínkou, aby se nemocnice rozvíjela. Smlouva měla být na 35 let. „Praha 1 pouze hledala zdroje a spolupraco­vníky, abychom ji mohli dál provozovat,“brání záměr Janderová.

Janderová doplnila, že nemocnici dokáže městská část dobře řídit, protože ji zná. „Jestli se opět vzbudí nervozita mezi personálem, jak jsem již řekla na zastupitel­stvu starostovi Prahy 1, může se stát, že veškerý personál půjde jinam a nemocnice zůstane prázdná,“upozorňuje. Podle ní by Praha 1 měla s magistráte­m spolupraco­vat tak, že by nadále nemocnici řídila městská část a v dozorčích a správních orgánech by seděli i odborníci z Prahy.

Celopražsk­ý význam

Nemocnice má v současné době 175 lůžek a ročně hospitaliz­uje osm tisíc lidí a dalších více než osmdesát tisíc pacientů ošetří zdravotníc­i v ambulancíc­h a specializo­vaných poradnách. Využívají ji kromě pacientů z úzkého centra města také lidé z městské části Praha 7, která s jedničkou sousedí a její obyvatelé mají zařízení přes řeku. Zařízení ošetřuje také mnoho turistů.

„Nemocnice Na Františku má celopražsk­ý význam a z pozice magistrátu bude její rozvoj a koordinace spolupráce s ostatními komunálním­i zdravotnic­kými zařízeními v celé Praze mnohem snazší,“domnívá se Čižinský.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Ztrátová nemocnice Magistrát by chtěl začít s aktivnější politikou v oblasti zdravotnic­tví. S Prahou 1 nyní řeší, jak lépe řídit Nemocnici Na Františku, kterou zatím provozuje městská část.
Foto: Petr Topič, MAFRA Ztrátová nemocnice Magistrát by chtěl začít s aktivnější politikou v oblasti zdravotnic­tví. S Prahou 1 nyní řeší, jak lépe řídit Nemocnici Na Františku, kterou zatím provozuje městská část.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia