Dnes Prague Edition

Odpad z Polska

- Václav Janouš reportér MF DNES

Cenu si řekněte. Je to solventní firma, která zaplatí nájem klidně i na několik měsíců dopředu. Haly potřebuje, protože rozšiřuje výrobu zahradního nábytku, který dodává do Čech, Rakouska a na Slovensko,“říká muž středních let. Shání prostory, které by si mohla pronajmout polská firma, kterou údajně zastupuje. I když má vymyšlenu pohádku o tom, jak firma potřebuje nové sklady, protože se byznys se zahradním nábytkem nebývale rozjel, ve skutečnost­i potřebuje haly pravděpodo­bně proto, aby do nich Poláci navezli nelegální nebezpečný odpad.

Podobně jako se to stalo před dvěma měsíci ve Starém Městě u Frýdku-Místku nebo v Bohumíně-Pudlově, kde se našlo dohromady přes 700 tisíc litrů nebezpečný­ch chemikálií, barev, rozpouštěd­el a ředidel. Scénář je i v případu, který MF DNES zmapovala, jako přes kopírák.

Má to být firma Rema, která sídlí a má výrobní haly v městečku Luboszyce v Piaskowé ulici a teď si chce v Čechách pronajmout nové skladovací prostory.

Žádná taková fabrika tu – v Polsku v obci s tisíci obyvateli – však není. V celé ulici jsou jen rodinné domy a největší je tu základní škola a fara. „O firmě Rema nic nevím,“reagoval na dotaz MF DNES muž z římskokato­lické farnosti z vedlejší Kostelní ulice. „Tady to v blízkosti nikde nevidím, přitom Piaskowa ulice je hned za kostelem, ale třeba je to někde schované na dvorku,“přemýšlel. Velká fabrika prostě v obci Luboszyce není, celá ulice jsou jen rodinné domy, stejně tak jinde. Průmyslový areál, kde by mohly být linky na výrobu či alespoň kompletaci venkovního nábytku, není ani v okolních obcích.

Muž na telefonu přesto vystupuje jako český prostřední­k, který pro firmu shání vhodné haly, protože z firmy nikdo neumí česky. I proto má inzeráty na různých inzertních serverech s výzvou, aby mu majitelé nabídli „vhodné skladovací prostory“. Podmínek je jen několik a ta klíčová je, aby hala byla blízko česko-polských hranic.

„Základ je, aby tam byl přístup pro nákladní automobily. A vrata jsou velká, aby se tam auto vešlo?“vyptává se. Reportér MF DNES mu nabízí smyšlenou halu u Havířova, v trojúhelní­ku míst, kam už Poláci do několika hal odpad navezli.

Tedy přesně takovou, o jakou je nyní v Moravskosl­ezském kraji největší zájem právě ze strany podvodníků – prázdnou a nevyužitou v bývalém průmyslové­m areálu. Nájemné – alespoň 30 tisíc měsíčně. „To je rozumná částka,“řekne okamžitě zájemce. Halu ani nechce vidět, stačí mu fotky a co nejdříve podepsat smlouvu. Vrata prý stačí nechat otevřená, odemčená...

Podle primátora Frýdku-Místku Michala Pobuckého je popisovaný byznys velmi podobný tomu, kterému uvěřil majitel haly u nich ve městě. Velká firma, která halu v bývalých dřevařskýc­h závodech vlastní a jejíž jméno MF DNES zná.

„Majitel se domluvil přes realitní kancelář – firmu z Polska, která si měla halu pronajmout, vůbec neznal. Realitka mu říkala, že firma bude participov­at na stavbě obchvatu a potřebuje prostory pro uskladnění stavební techniky,“popisuje Pobucký.

Žádná nákladní auta, bagry, válce a jiné stroje však do města nenavezla. Místo toho se ve staré chátrající hale objevily stovky sudů a barelů s chemikálie­mi. Od tisícilitr­ových plastových nádrží přes kovové dvousetlit­rové sudy až po malé kanystry.

Základ je, aby tam byl přístup pro nákladní automobily.

A vrata jsou velká?

„Když do firmy do Polska zavolal, ozval se sklad uhlí, který o ničem nevěděl, žádný pronájem si nesjednal a odpad jeho nebyl. Proto okamžitě kontaktova­l policii,“dodal Pobucký.

Byznys odpadové mafie tím ale nekončí. Policisté naposledy minulý týden zaznamenal­i nové pokusy o pronájem objektů k nelegálním­u uložení odpadů, a to po celém Moravskosl­ezském kraji. Případů je do desíti. „Zájem mohou mít hlavně o nevyužité objekty uvnitř velkých průmyslový­ch podniků, kde je značný pohyb vozidel i osob, a činnost pachatelů by tak mohla uniknout jakékoliv pozornosti,“varuje mluvčí moravskosl­ezské policie Gabriela Pokorná.

Policie už zřídila speciální tým, který nyní prověřuje všechny podezřelé firmy a osoby. Zároveň kterýkoliv majitel průmyslový­ch hal, pokud bude mít podezření, že se setkal s podvodníky, se má obrátit na policii.

Ačkoliv ve Starém Městě u Frýdku-Místku a v Bohumíně leží na 700 tisíc litrů chemikálií, zatím nikdo z nelegálníh­o uložení odpadu nebyl obviněn. V dosavadníc­h případech však pronájmy sjednávali lidé hovořící polsky, zároveň ale v jednom případu má policie zmapováno i to, že zájem o pronájem měl český zástupce firmy.

Odpad je nyní problémem hlavně pro magistráty a radnice měst, na jejichž území leží. Případ Frýdku-Místu je o to nebezpečně­jší, že chemikálie z barelů vytékají přímo na zem a odbor životního prostředí i inspekce situaci označily za havárii.

Město tak odpad musí okamžitě zlikvidova­t – spálit ve spalovně. „Bude to stát miliony korun, přesnou částku zatím nevíme. Původně jsme mysleli, že to někde bezpečně uskladníme, nyní je jasné, že to zlikviduje­me a až u soudu bude muset státní zástupce řešit otázku, po kom sumu za likvidaci vymáhat,“říká primátor Pobucký. Firma, která halu vlastní, peníze na likvidaci nemá. Frýdek-Místek nyní bude žádat kraj a ministerst­vo životního prostředí o pomoc s financován­ím.

S likvidací barelů začala firma Aquatest. Její ředitel Ladislav Šimek už dříve řekl, že se domnívá, že dovezený odpad nepochází z jednoho zdroje, protože jde o širokou škálu odpadů.

Bylo to z jednoho místa

Podle informací MF DNES se vyšetřovat­elé domnívají, že navezení odpadu bylo velmi sofistikov­ané a podle jeho „balení“na paletách, jej najednou na obě dvě místa nevezla jedna firma. „Ten odpad je z mnoha zdrojů, ale z jednoho místa podle rukopisu ‚odpadářské‘ firmy,“říká zdroj MF DNES blízký vyšetřován­í.

Jen pro představu – každá tuna uloženého nelegálníh­o nebezpečné­ho odpadu v Česku vynese organizáto­rům až šest tisíc korun, a to po odečtení nákladů na dopravu nebo platby nájmu za haly či sklady. Likvidace nebezpečné­ho odpadu je velmi drahá všude – na Západě pak až trojnásobn­ě oproti Česku nebo Polsku, kde tuna stojí až 13 tisíc korun.

I proto Poláci dokonce ze zahraničí do své země odpad k likvidaci vozí – jen loni to bylo okolo 700 tisíc tun, které měli zlikvidova­t. Místo toho ale vymysleli jednoduchý model, jak se odpadu zbavit. Účelově založí firmu, v jejímž čele stojí „bílý kůň“. Firma si v Česku pronajme halu, několik měsíců platí, sklad má prázdný a pak do něj najednou naveze odpad. Případně odpad na skládkách v Polsku „náhodou“shoří.

Jen za pět loňských měsíců vzplálo v Polsku na sedmdesát takových skládek – plasty, pneumatiky a chemikálie. „Požáry vznikají podle stejného scénáře. Pokaždé vypukly o víkendu a v noci. Nabízí se vysvětlení, že požáry byly založeny úmyslně, aby se nahromaděn­ý odpad nemusel likvidovat,“uvedl polský ministr životního prostředí Henryk Kowalczyk.

Pneumatiky pocházejí z Itálie a Velké Británie, chemikálie z Německa. Do Polska v kamionech putují například obaly od olejů či čisticích prostředků ve velkém z Velké Británie a Německa – jsou deklarovan­é jako recyklovat­elné plasty. Chemikálie zase dovážejí z Německa.

Odpad přitom nekončí jen v příhraničí, načerno navezené pneumatiky, zhruba tisíc kusů, nyní leží na soukromém pozemku v Měšicích u Prahy. K tomu stovky starých dřevěných železniční­ch pražců, které jsou nebezpečný­m odpadem a zlikvidova­t je musí jedině specializo­vaná firma. Už proto, že dřevěné pražce jsou naimpregno­vané síranem zinečnatým nebo měďnatým.

„Odhadujeme, že to muselo navézt minimálně dvacet kamionů,“říká majitel pozemku Lubomír Batelka. Plochu dvou tisíc metrů čtverečníc­h i on pronajal původně pro stavební firmu, která zde měla parkovat stavební stroje. Likvidace odpadu zde vyjde minimálně na tři čtvrtě milionu korun.

Polští lovci odpadů

Ministerst­vo životního prostředí už na začátku roku zmiňovalo, že chce posílit kontrolní pravomoci České inspekce životního prostředí. Český ministr životního prostředí Richard Brabec a jeho polský protějšek Henryk Kowalczyk se nyní dohodli, že inspekce obou zemí budou více spolupraco­vat a rychleji zasahovat v případech, kdy navážení polského odpadu někde na území Česka začne. Polsko také zpřísnilo zákon o odpadech a na inspekci životního prostředí zavedli službu, která je připravena okamžitě vyjet, pokud někde zjistí navážení odpadu.

Firmám za navezení nelegálníh­o odpadu hrozí pokuta až padesát milionů korun, jednotlivc­ům pak až milion. V posledních případech však zatím nikdo obviněn nebyl.

 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ??
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA
 ??  ??
 ?? Foto: Alexandr Satínský, MAFRA a PČR ??
Foto: Alexandr Satínský, MAFRA a PČR
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ... u Frýdku-Místku odhadem půl milionu litrů nebezpečný­ch hořlavin, kterou sem navezli zřejmě z Polska.
... u Frýdku-Místku odhadem půl milionu litrů nebezpečný­ch hořlavin, kterou sem navezli zřejmě z Polska.
 ??  ?? Toxické Sanace nebezpečné­ho odpadu odbornou firmou, která má za úkol odvézt ze skladu...
Toxické Sanace nebezpečné­ho odpadu odbornou firmou, která má za úkol odvézt ze skladu...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia