Dnes Prague Edition

Mayová: Brexit bude už beze mě

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

LONDÝN Dohady ohledně toho, zda a kdy britská premiérka Theresa Mayová po sérii neúspěchů spojených s brexitem rezignuje, přibývají téměř geometrick­ou řadou.

Dolní komora britského parlamentu včera večer schválila opatření, které mění v britském zákonu datum odchodu z Evropské unie. To se z původního 29. března odsouvá na 12. duben, popřípadě 22. květen, pokud by Dolní sněmovna tento týden schválila dohodu o brexitu.

A premiérka Mayová včera oznámila, že je připravena odstoupit z čela vlády po schválení „rozvodové“dohody s Evropskou unií. Podle zdrojů britských novinářů to ministersk­á předsedkyn­ě řekla na setkání s nevládními poslanci své Konzervati­vní strany.

Řada selhání, která už má premiérka za sebou, je dlouhá. Namátkou: dvě prohraná hlasování v parlamentu o odchodové dohodě, kterou vyjednala se zástupci Evropské unie. Pravděpodo­bný neúspěch, pokud by se o dohodě hlasovalo potřetí.

Chybějící podpora koaliční severoirsk­é DUP, bez jejíchž hlasů konzervati­vci nemají většinu. Odbojné křídlo v řadách konzervati­vců požadující tvrdý brexit.

Tento týden pak dolní komora převzala kontrolu nad vlastní agendou. Poprvé za nejméně sto let tak včera poslanci hlasovali o návrzích, které jim nepředloži­la vláda, ale oni sami.

Nejdřív proti, nyní pro

Mayová se souhrou okolností i vlastní neústupnos­ti ocitla v situaci, kterou nemůže vyhrát. Ač sama v referendu před dvěma a půl lety hlasovala pro setrvání Británie v EU, hned po odstoupení svého předchůdce Davida Camerona, který kvůli svým osobním a stranickým ambicím hlasování vyvolal, přestoupil­a na opačnou stranu.

Veřejné mínění vůči odchodu z EU se v Británii dlouhodobě obrací. Minulý víkend prošel Londýnem až milion demonstran­tů, kteří přijeli z celé země. Petici na stránkách parlamentu, která požaduje odvolání článku 50, tedy setrvání v Unii, už podepsalo 5,9 milionu Britů.

Ačkoli Británie může článek 50 odvolat jednostran­ně, tedy bez souhlasu členských států EU, je to varianta, kterou premiérka Mayová soustavně odmítá.

O jejích možných nástupcích se už dlouho spekuluje.

Lidington, nebo Gove?

V poslední době se objevují zejména dvě jména: blízký poradce premiérky David Lidington, který má názorově blízko k co nejbližší spolupráci s EU. Druhým je ministr životního prostředí Michael Gove, který jako jedna z hlavních postav kampaně za odchod z EU nyní zastává názory přesně opačné.

Za současného stavu nicméně není příliš pravděpodo­bné, že by se po odstoupení Mayové chaos kolem brexitu zmírnil.

Vláda i parlament se zmítají ve sporech. Žádný návrh řešení, jak odejít z EU, nemá většinu. A žádný z návrhů není natolik elegantní, aby většinu bez problémů získal.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Co dál? Britská premiérka Theresa Mayová.
Foto: Reuters Co dál? Britská premiérka Theresa Mayová.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia