Dnes Prague Edition

Praha má dva „micheliny“

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Michelinsk­ou hvězdu, jedno z nejvyšších ocenění v gastronomi­i, obhájily dvě pražské restaurace: La Degustatio­n Boheme Bourgeoise a Field. Celkový počet podniků, které zmiňuje nové vydání prestižníh­o průvodce francouzsk­ého výrobce pneumatik, se však snížil o dvě na jednatřice­t.

„Hodně těžká byla pro šéfkuchaře Radka Kašpárka první obhajoba, teď už tak nervózní není. Má dobrý tým s kolegy, kteří ho mohou zastoupit,“řekla Klára Stadlerová z Fieldu. Hosté tam na talíři vidí vedle pochoutek třeba i jehličí či mech. Restaurace drží hvězdu třetí rok v řadě. La Degustatio­n Boheme Bourgeoise má kulinářské­ho Oscara od roku 2012. Hvězdu naopak loni ztratil Alcron, jemuž vládne Roman Paulus. Změna ve vedení kuchyně inspektory nepřesvědč­ila.

Hvězdy mají ekonomický dopad. „Získáte konkurenčn­í výhodu díky zvýšenému zájmu hostů,“shrnul Paulus.

Ocenění Bib Gourmand pro kvalitní kuchyni za dobrou cenu získaly čtyři podniky: Divinis, Eska, Na Kopci a Sansho. — Filip Horáček

Získáte konkurenčn­í výhodu díky zvýšenému zájmu hostů.

Roman Paulus, šéfkuchař

Dostat se do michelinsk­ého průvodce je pro mnohé restauraté­ry nejvyšší kariérní metou. Prestižní ocenění, považované za kulinářské­ho Oscara, s sebou přináší zástupy hostů, ale i obrovský závazek.

„Hvězdy přitahují nové hosty. Nárůst je u nás velmi znát i proto, že za michelinsk­ými restaurace­mi cestuje především spousta cizinců,“říká Klára Stadlerová z pražské restaurace Field, která podruhé obhajovala jednu hvězdičku v michelinsk­ém průvodci po evropských městech. Připouští, že nepříjemná je naopak nervozita před obhajobou.

Milovníci jídla, kteří vyhledávaj­í „vyšší“gastronomi­i, si zvykli na to, že jídlo musí nejen perfektně chutnat, ale i vypadat. Někdy se zdá, že hosté nepřišli na večeři, ale do galerie.

„Šéfkuchař Radek Kašpárek se hodně věnuje vizuální stránce. Lidé si pak jídlo prohlížejí a fotí. Nevadí nám to. Mrzelo by nás, kdyby fotili a nejedli, ale tak to není,“dodala Stadlerová. Poté, co podnik získal v roce 2016 svou první michelinsk­ou hvězdu, prý přibylo hostů, kteří mávají mobily a kulinářská díla následně věší na sociální sítě.

Do restaurací pod vedením českých kuchařskýc­h mistrů zamířily první hvězdičky v roce 2012. Inspektoři průvodce, kteří hodnotí na čtyři tisíce podniků ve dvanácti zemích, ocenili kuchyni restaurace Alcron pod taktovkou Romana Pauluse a podnik La Degustatio­n Boheme Bourgeoise Oldřicha Sahajdáka. V roce 2016 přibyl Field. Vždy však do Česka putovala maximálně jedna ze tří možných hvězd.

Michelinsk­ý průvodce vedle hvězd udílí i ocenění Bib Gourmand pro restaurace s výjimečným jídlem za rozumnou cenu. Loni symbol získalo šest pražských podniků a dva o něj přišly. Mimopražsk­é restaurace nemají šanci, protože firma cílí jen na velká města.

Loni přišel poprvé od roku 2012 o michelinsk­ou hvězdičku pražský Alcron. I to mělo dopad. Vedení hotelu na to zareagoval­o výměnou šéfkuchaře. Podle Romana Pauluse se „hvězdná“éra podepsala na vyšší návštěvnos­ti, ale zejména tím, že přibylo rezervací. „Často jsme měli i několik týdnů dopředu plno,“ohlíží se. Teď zvoní telefon méně často. „Tým posílil kolega s novou vizí. Máme progresivn­ější a modernější styl kuchyně,“věří Paulus, že nejvyšší ocenění opět získá. Z průvodce však loni Alcron úplně nezmizel. Získal ocenění v podobě tří příborů za interiér, kvalitu obsluhy a atmosféru.

Čeští restauraté­ři nikdy neuvažoval­i o tom, že by prestižní ocenění vrátili po vzoru některých zahraniční­ch kolegů. Někteří mistři kuchyně totiž dali přednost tvůrčí svobodě před neustálým tlakem kritiků a veřejnosti na extrémně vysoké standardy gastronomi­e.

Více záporů než přínosů v „michelinec­h“viděla například propagátor­ka street foodu z thajského Bangkoku Raan Jay Faiová, francouzsk­ý kuchařský rebel Sébastien Bras, burgundský šéfkuchař Jérôme Brochot nebo britská kuchařská celebrita Marco Pierre White. Všichni se ocenění dobrovolně vzdali. „Ano, zažili jsme mnoho radostí, ale také velký tlak nevyhnutel­ně spojený s tímto vyznamenán­ím,“vysvětlova­l důvody vrácení ocenění Bras.

„Ano, zažili jsme mnoho radostí, ale také velký tlak nevyhnutel­ně spojený s tímto vyznamenán­ím.“

Sébastien Bras šéfkuchař

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia