Dnes Prague Edition

Co zmůže nový Josef Lux?

Lidovci si zvolí nového předsedu. Vzejde z dilematu: zkušenost, nebo sázka na novou tvář? Tedy Jurečka, či Výborný? Dávné sny Josefa Luxe jsou mrtvé, dnes jde straně o holé přežití.

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Kdyby se zítra začínající­ho sjezdu KDU-ČSL mohl zúčastnit Josef Lux (dej mu Pánbůh nebe), byl by nejvíce překvapený­m z bezmála čtyř stovek delegátů. „Moje strana že dlouhodobě balancuje nad propastí? Že má preference co chvíli pod pěti procenty? A že na tři roky úplně vypadla ze Sněmovny?“

Tak si nejvýrazně­jší polistopad­ový předseda lidovců (on sám tedy striktně říkal „křesťanský­ch demokratů“) budoucnost partaje nepředstav­oval. Chtěl z ní udělat českou CDU, stavěl ambiciózní Čtyřkoalic­i, hýbal českou politikou, hned dvakrát mu jen těsně utekl post premiéra, přitáhl ke straně i osobnosti z liberálněj­ších kruhů. Připouštěl ale, že udělat z lidové strany dominantní politickou sílu bude běh na delší trať. „To není otázka snů, ale budoucnost­i. KDU-ČSL má obrovskou šanci převzít čím dál větší díl odpovědnos­ti na našem politickém spektru,“plánoval v roce 1997, rok před svým odchodem z politiky, kvůli vážné nemoci.

Pak to začalo jít z kopce: krach Čtyřkoalic­e, střídání předsedů, stranické schizma, pád mimo Sněmovnu... Aktuálně končící šéf Pavel Bělobrádek ji sice vytáhl zpátky, ale ani jeho mise nebyla kdovíjak zázračná. Strana teď přežívá v opozici s pouhými deseti poslanci, což je – vyjma onoho totálního průšvihu z let 2010 až 2013 – nejméně v celé její historii.

Dnes je cítit poptávka po radikálněj­ší změně, ale KDU-ČSL se jí sotva dočká, nepředstav­uje ji ani jeden ze tří kandidátů na předsedu: Jihočech Jan Bartošek, Marian Jurečka z Olomoucka a Východočec­h Marek Výborný. Předsjezdo­vá nálada ve straně signalizuj­e, že předsednic­ký souboj se fakticky odehraje mezi Jurečkou a Výborným. Bartošek je považován za zábavného chlapíka, který už postem šéfa poslanecké­ho klubu dovršil, ne-li překonal svůj osobnostní limit.

Jurečka versus Výborný

Pravděpodo­bné finalisty pak odlišuje zejména zkušenost. Jurečka je ostřílený kozák, byl ministrem zemědělstv­í, řadu let je prvním místopředs­edou strany, pevná součást tandemu s Bělobrádke­m (byť jejich vztahy nebyly zase tak idylické). Výborný je proti tomu druhým rokem jenom řadový poslanec. Úplně opačně to ale může vidět ten, kdo si více než osmiletou éru Bělobrádko­va týmu vyhodnotí jako cestu od tehdejších necelých pěti procent k... dnešním necelým pěti procentům. Z tohoto pohledu je Výborný nová tvář, slibující alespoň nějakou změnu. A lidovci s novými tvářemi nemají špatnou zkušenost: zatímco Luxovi nebo Bělobrádko­vi na jejich startu nikdo nevěřil, mazáci jako Svoboda nebo Kalousek toho naopak moc nepředvedl­i.

Volání po nové tváři je dnes v KDU-ČSL zjevné, ale ještě více se poptává schopnost být lídrem a přesvědčiv­ě vystupovat na veřejnosti. A v tomto ohledu má Jurečka pověst muže, který občas rychleji mluví, než myslí. Třeba když na podzim už při sledování sporné reportáže o Babišově nemocném synovi rozjížděl hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Výborný je sice v tomto směru tak trochu „tabula rasa“a krok do neznáma, ale kdo chce, hledá v něm rozvážné geny jeho otce, dlouholeté­ho místopředs­edy strany a ústavního soudce.

Rozdíl je i v různých koaličně-integrační­ch úvahách. Zatímco Jurečka dlouhodobě inklinuje ke spolupráci se STAN a Bartošek s TOP 09, Výborný upřednostň­uje silnou středoprav­icovou spolupráci s ODS, tedy přesněji s ODS Petra Fialy. A v tomto ohledu jistě nedávné vyloučení Klause juniora z řad občanských demokratů Výborného akcie posílilo.

Odhadovat předem výsledek volby je obtížné, straníci se dušují, že neexistuje žádná dohoda krajů a hlasování bude živelné. Mnoho nelze vyvozovat ani z nominací: všichni kandidáti bodovali ve svých krajích, ale jinak to jde napříč, třeba Brno nepodpořil­o Moraváka Jurečku, ale Pardubičák­a Výborného. Dualita Čechy versus Morava asi fungovat nebude, paradoxně ani přesto, že za třicet polistopad­ových let vedli bytostně moravskou stranu předsedové z Moravy jen asi pět roků. Vyrovnané je to i profesně: Jurečka je zemědělec, což je oblast, jež lidovce vždy zajímá, Výborný zase učitel, který se profiluje i na poli rodinné politiky.

Podle všeho má zatím Výborný nad Jurečkou mírně navrch, ale rozhodovat mohou desítky hlasů, tedy třeba to, jak se komu povede napsat a přednést kandidátsk­ý projev. Nikdo jiný už v úvahu nepřipadá, parlamentn­í strana si nemůže dovolit mít v čele neposlance či nesenátora – a v obou klubech už nemá kde brát. Nejúspěšně­jší lidovecký politik Jiří Čunek je paradoxně bez šance: jeho afinita k Andreji Babišovi ho staví úplně mimo hlavní proud strany.

Ať už KDU-ČSL při hledání nového Luxe vsadí na kohokoliv, je otázkou, co bude v jeho silách. Partajní revoluci typu vymazání značky a zapojení do nějakého nového uskupení neslibuje nikdo, jen úpravu akcentů. A trend není moc příznivý. Strana má dnes ani ne 23 tisíc členů (ještě před deseti lety to byl skoro dvojnásobe­k, v roce 1990 bezmála sto tisíc), věkový průměr členů je 65 let. Partaj vymírá a kulhá na českou nohu, v celých Čechách má členů zhruba tolik jako v Jihomoravs­kém kraji. Také voličsky je dnes všechno jinak než za Luxových časů. I lidovcům řádí na venkově v revíru Babiš, politický střed je dnes přecpaný k prasknutí a strana se ani za tři desítky let nezbavila pověsti pánbíčkářů, což v Česku věru není plus.

Sázka na tradičně silný komunál a na vrcholné úrovni tandem s ODS se proto jeví jako možný krizový scénář. Zejména když se obě strany už dnes programově moc neliší.

V KDU-ČSL je dnes cítit poptávka po radikálněj­ší změně, ale nepředstav­uje ji ani jeden z kandidátů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia