Dnes Prague Edition

Právo na vstup do lesa? Začíná to být iluze

-

Mysleli jste si, že v téhle zemi máte tradiční právo chodit do lesa, kdykoli se vám zachce. Že procházky lesem, houbaření či sbírání borůvek ke zvyklostem v téhle zemi jaksi neodmyslit­elně patří. Že vám to, na rozdíl od mnoha jiných zemí, výslovně zaručuje dokonce i zákon.

To jste se ovšem velice mýlili.

V tomtéž zákoně, podle kterého máte na volný vstup do lesů právo, je totiž napsáno, kdo a za jakých okolností vám to může zakázat.

A v téhle zemi můžete vzít jed na to, že pokud někdo pravomoc nařizovat či zakazovat dostane, bude ji využívat, dokud se mu úřední razítko nerozpadne v ruce.

Soudě podle počtu zákazů vstupu do českých lesů, oprávněným zakazovačů­m je každá záminka dobrá.

Zákaz vstupu do lesa se vyhlašuje, když je příliš sucho.

Vyhlašuje se v případě, že je příliš mnoho sněhu.

Vyhlašuje se, aby měla zvířata klid. Vyhlašuje se, aby měli myslivci klid na střílení těch zvířat.

Vyhlašuje se, když se lesy prožene vítr. A teď se dokonce uvažuje o tom, že se zákaz vstupu do lesů vyhlásí proto, že se v nich vyskytuje brouk.

Jak dnes MF DNES píše v článku o dvě stránky dříve, lesníci uvažují o vyhlášení plošných zákazů vstupu kvůli kůrovcové kalamitě. Sežrané a uschlé smrky totiž dřevorubci nestačí pokácet a odvézt, takže teoreticky hrozí, že by mohly na někoho spadnout.

Sucho se ovšem netýká jen smrků, dodávají lesáci. Čekají nás další suché roky, v lesích bude usychat všechno. Co je suché, to je křehké. Může se to zlomit a na někoho spadnout. A to nikdo nechce. Co to řeší? Ano, zákaz.

Povšimněme si, že důvody pro to, aby lidé do lesů nechodili, se dělí do dvou zřetelných skupin. Podle té první návštěvníc­i škodí lesu. Mohou ho zapálit, plaší zvěř, hlučí.

Podle té druhé je naopak les příliš nebezpečný pro návštěvník­y. Padají tam stromy, střílí se tam z pušek. Blížící se plošný a dlouhodobý zákaz vstupu do lesa kvůli kůrovci a chronickém­u suchu patří právě do téhle druhé skupiny.

Starost vlastníků lesů o naše bezpečí je dojemná. Což myslíme sarkastick­y. Pravděpodo­bnost, že se na vás zřítí strom, je nesmírně malá. A to i v polomech či v lese plném kůrovcovýc­h souší. Proto je zjevné, že péče o bezpečí návštěvník­ů je i v tomhle případě především záminka, jak lidi z lesa vystrnadit.

Sluší se podotknout, že roli hraje i oprávněná snaha majitelů lesů chránit si takříkajíc vlastní zadek. I u nás už se totiž staly případy, kdy na někoho v lese spadl strom a vlastník lesa platil odškodné. Podle soudu neměl strom dostatečně zabezpečen­ý.

Soudu se nelze divit, že použil tento čistě právní pohled. Je to však pohled dosti absurdní. V Česku jsou zhruba dvě miliardy stromů. Představa, že vlastníci lesů mají přesný přehled o tom, který z nich není v úplně nejlepší kondici a mohl by případně spadnout, je absurdní.

Zejména tehdy, pokud se všichni tváří, že les je především příroda a nikoli pouhá fabrika na dřevo kombinovan­á se zvěřinovým masokombin­átem.

V posledních letech se o lesních pravidlech mluví stále častěji. Všechny ty návrhy zákonů a novelizací zpravidla možnosti, kdy lze vstup do lesa zakázat, rozšiřují.

To je špatně. Má to být naopak. Právo na vstup do lesa neořezávat. I za cenu toho, že pohyb v lese by byl opravdu důsledně na vlastní nebezpečí.

Abychom se nedožili toho, že do lesa se nebude smět už vůbec.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia