Dnes Prague Edition

Havla připomínám bez laciného sentimentu

Kytarista a skladatel Michal Pavlíček vydává sólovou desku nazvanou Pošli to tam!.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

PRAHA Na albu zpívá Monika Načeva nebo Richard Müller a texty přispěli i Jan Sahara Hedl, Michal Horáček nebo Vlastimil Třešňák. A samozřejmě jsou tam i instrument­álky.

Deska Pošli to tam! měla původně vyjít snad už loni. Co se stalo?

Bohužel mě zaskočily zdravotní potíže. Jsem po vážné operaci páteře, mám pár nových plotýnek. Ale vše dobře dopadlo a teď už se zase vyjasnilo, kytara mi drží na rameni jako předtím, jen bez bolesti.

Deska je hudebně dost pestrá. Záměrně?

Tato různobarev­nost je podstata mého hudebního já. Někdo hraje celý život blues, ale já to mám jinak. I instrument­ální muziku se snažím dělat v různých náladách a odstínech. Takže dravé rockové věci střídají balady, prostě můj pohled na muziku v celé šíři. Celý život jsem dělal pro Pražský výběr, Stromboli nebo BSP odlišné věci, aby každá z kapel měla jinou tvář. Na albu jsou písně, jež bych do těch projektů asi nezařadil.

Kde jste přišel na dvě mladé zpěvačky Milly Honsovou a Elišku Dvořákovou, které se na albu objevily?

Hrál jsem s Monikou Načevou v Mostě a Milly za mnou po koncertě přišla, zazpívala mi písničku. Já pak trochu váhal, ale po měsíci jsem jí zavolal, ať mi zkusí nazpívat dvě věci. Ona tu šanci skvěle využila a teď se mnou zpívá na koncertech několik skladeb z CD i těch, co nazpívali třeba Richard Müller a Monika Načeva.

To je docela výzva, ne?

Trochu jsem to upravil pro ni, ale ona je fantastick­á a daří se jí to. Má osobitý výraz, zvláštní rejstřík... Na Elišku jsem potom dostal tip od Moniky. Líbilo se mi, jak nazpívala klip Kašpárka v rohlíku.

Jakým způsobem vznikla píseň Odcházení?

Je to hlavní motiv, který jsem složil pro stejnojmen­ný film. Já tehdy nabroukal demo takovou kvílivou svahilštin­ou. Václav Havel se na ně pokoušel napsat text, ale nakonec jsme se na to vykašlali a nechali jsme tam to moje kvílení, které bylo syrové a nějak se líp pojilo s vyzněním filmu. Teď s odstupem jsem píseň zařadil na CD jako vzpomínku na něj a oslovil jsem Vlastu Třešňáka, protože si myslím, že je ten pravý, který se do Havlova obrazu dokáže strefit. Napsal silné podobenstv­í, které přesahuje do současnost­i, kdy je v módě Havla kritizovat a dokonce na něj plivat. Je to strašné. Havel je pro nás i pro svět symbol svobody a člověka, který se postavil s rovnou páteří totalitě. V této rozpolcené době jeho odkaz stále víc rezonuje. U mě je tam ještě osobní rovina, chtěl jsem však, aby tato věc nevyzněla jako nějaký oslavný laciný sentiment.

Desku budete křtít 16. dubna v pražském Lucerna Music Baru. Na co se můžeme těšit?

Všechny písničky bude zpívat Milly Honsová, křtít budou Sahara Hedl nebo autor obálky Stefan Milkov, můj bratr a Filip Černý. Od půlky března do konce dubna jsme na turné, které bude pokračovat i na podzim.

Někdo hraje celý život blues, já dělám i instrument­ální hudbu v různých odstínech.

Michal Pavlíček, kytarista

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia