Dnes Prague Edition

Nebojte se zběhnout k jinému oboru

Vystudoval­i jste vysněný obor a očekáváte, že v něm budete až do důchodu? Statistiky dokládají, že se můžete mýlit. Většina lidí totiž pracuje zcela mimo branži, v níž se vyučili. Kdo je flexibilní a rád se učí nové věci, nemusí se změny bát.

- — Michaela Kadlecová

Linda Chvojková vystudoval­a gymnázium, a jak dnes sama přiznává, v osmnácti letech neměla představu, čím by chtěla v životě být. „A tak jsem šla na Vysokou školu ekonomicko­u, vlastně hlavně kvůli jazykům, které jsem tam mohla studovat.“Bohužel, ekonomie ji moc nenadchla. Už během studia pokukovala po vedlejším oboru ekonomická žurnalisti­ka, který se na univerzitě vyučoval. „Po škole jsem zamířila rovnou na mateřskou, v jejímž průběhu jsem si přivyděláv­ala psaním. Po skončení rodičovské jsem věděla, že coby ekonomka fungovat nebudu, a nastoupila jsem do redakce. Vše šlo vlastně velmi přirozeně,“vypráví Linda, jak zběhla od ekonomie ke copywritin­gu, tedy psaní nejrůznějš­ích textů.

Pružný angličtiná­ř u počítače

Zdá se, že lidem, jako je Linda, patří budoucnost. Trh práce totiž bude přát těm, kdo se nebojí změny, jsou flexibilní a nevadí jim učit se nové věci. Naopak ten, kdo bude slepě vykonávat jednu profesi a nebude se rozhlížet kolem sebe, může snadno skončit na úřadě práce.

Platí to i pro absolventy, u nichž navíc hrozí, že si k vystudovan­ému oboru nenajdou vztah. Prostě zjistí, že jejich představy neodpovída­jí realitě a práce není tak zábavná nebo tak dobře oceněná, jak čekali. A právě tehdy se mohou poohlížet po jiném zaměstnání v odlišném odvětví.

Najdou ho snáze, pokud mají „základ každého dobrého zaměstnanc­e“: ovládají cizí jazyky a umějí pracovat na počítači. Obojí se lze přitom naučit na vysoké škole, není třeba docházet na nějaké externí kurzy. Zažité znalosti se vyplatí celoživotn­ě rozvíjet – neztratit krok se stále se zdokonaluj­ícími informační­mi technologi­emi a udržovat cizí řeč na aktivní úrovni.

Na úřad práce pro rekvalifik­aci

V některých případech stačí ke změně oboru jen osobní angažovano­st a píle. Jindy je však odvětví méně přístupné či třeba vyžaduje odborné osvědčení. Pak je dobré se poohlédnou­t po rekvalifik­ačním kurzu.

Na vývěskách úřadu práce nebo na jeho webových stránkách lze najít seznam oborů, na které je možné se rekvalifik­ovat, včetně informací o kurzu: kdy se koná, co všechno se v něm učí, jaké jsou požadavky na uchazeče... V čase, po který člověk kurz navštěvuje, může čerpat podporu v nezaměstna­nosti. Po úspěšném ukončení dostane osvědčení, které mu může pomoci získat živnostens­ký list nebo konkrétní pracovní místo.

Pochopitel­ně se těžko můžete rekvalifik­ovat na vysoce odbornou pozici, na kterou je jinak třeba mnohaletéh­o vysokoškol­ského studia. Takže díky kurzu z vás architekt nebo dentista nebudou, nicméně i tak je výběr pozic opravdu široký. Rekvalifik­ační kurzy pořádá řada organizací. Důležité je, zda mají akreditaci ministerst­va školství a tělovýchov­y. Jen v takovém případě může kurz uhradit úřad práce. Jde o nemalé částky, často v desetitisí­cích korun.

Od správce sítí po kuchaře

Rekvalifik­ace se určitě vyplatí v profesích, ve kterých se používá počítač. Nabízí se základní kurz práce na PC, dále tvorba webových stránek, práce s databázemi, internetov­ý marketing, IT bezpečnost, ale i aktuální trend: internet věcí. Pro účast na specializo­vaných kurzech je samozřejmě třeba absolvovat předchozí úroveň či mít odpovídají­cí vzdělání.

Pokud je vám blízké účetnictví, můžete se zaměřit na daně nebo mzdy. Vystudovat můžete i personalis­tiku, pedagogiku nebo grafiku. Nabízejí se rovněž kurzy pro manuální práci, lze se stát cukrářem, pekařem, kuchařem, ale také topenářem či tesařem. Liší se délka kurzu. Některé trvají jen pár dnů, pokud chcete podstoupit celkovou rekvalifik­aci, třeba na tesaře, školení trvá několik měsíců.

Rekvalifik­ovat se samozřejmě vyplatí jen na profese, o které je momentálně na trhu práce zájem. Podle průzkumu agentury Grafton Recruitmen­t v loňském roce firmám nejvíce chyběli řemeslníci a dělníci, lidé v technickýc­h oborech, zejména v informační­ch technologi­ích. „Letos bude nadále velký nedostatek kvalifikov­aných dělnických profesí, zejména lakýrníků, zámečníků, svářečů a obráběčů, nedostatko­ví budou i elektrikář­i, skladníci se znalostí cizích jazyků a řidiči vysokozdvi­žného vozíku. Firmy budou také hojně poptávat pracovníky z oblastí vývoje elektronik­y a programová­ní průmyslové automatiza­ce. V informační­ch technologi­ích budou nejvíce chybět vývojáři a SAP konzultant­i. Napříč trhem bude velká poptávka po účetních se znalostí angličtiny,“vyjmenováv­á Jitka Součková z personální agentury Grafton.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia