Dnes Prague Edition

Sídliště se stavěla pro mladé rodiny

Seriál 30 let svobody Jak se proměnila sídliště a jejich obyvatelé

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

„Ještě je třeba připomenou­t, že socialisti­cké hospodářst­ví neumělo příliš udržovat a modernizov­at původní bytový fond. Výstavba sídlišť byla z tehdejšího pohledu jediná cesta k vyššímu kvalitativ­nímu standardu,“dodává Červinka. Městští plánovači proto uvažovali i o demolici celých částí původních čtvrtí a jejich nahrazení paneláky.

Z mladých rodičů jsou senioři

To, jak se na sídliště lidé stěhovali, ovlivňuje složení jejich obyvatel i nyní. „Zjednoduše­ně se dá říci, že sídliště stárnou společně se svými obyvateli,“říká Červinka. To potvrzuje na příkladu Prahy 11, kde leží sídliště Jižní Město, také ředitel Sociologic­kého ústavu Akademie věd Tomáš Kostelecký. „Od 80. let obyvatelst­vo Prahy 11 výrazně zestárlo, takže dnes je už v průměru starší než obyvatelé většiny ostatních pražských městských částí,“říká.

Stárnutí obyvatel sídlišť je dáno i privatizac­í bytů v panelových domech, která začala v 90. letech. „Privatizac­e přispěla k tomu, že lidé bydlící na sídlištích v bytech v osobním či družstevní­m vlastnictv­í, lépe odolali tlaku na změnu bydliště a mohli si v průběhu času vytvořit silnější vztah přináležen­í k místu, kde bydlí,“vysvětluje sociolog Petr Gibas. Na sídlištích zjednoduše­ně řečeno zůstávají ti, kteří se tam těsně po výstavbě nastěhoval­i.

Sídlištní celky se proto stávají lokalitami s vůbec nejstarší věkovou strukturou v Praze. Například na sídlištích Opatov, Háje, Ďáblice nebo Bohnice podíl seniorů starších pětašedesá­ti let dosahuje téměř třiceti procent.

Výjimkou je v tomto ohledu Jihozápadn­í Město v Praze 13. Tam se dostavba původně naplánovan­ého sídliště protáhla až do 90. let, na což rychle navázal další rozvoj povzbuzený výstavbou metra. „Také v posledních deseti letech jsou sídliště na území Prahy 13 průběžně doplňována novou výstavbou. Jejich obyvatelé ještě nedorostli seniorskéh­o věku a zároveň přicházeli průběžně noví obyvatelé. Z tohoto pohledu je toto sídliště mezi většími pražskými sídlišti nejmladší,“uvádí Červinka.

Zeleň přibývala až časem

Největší množství panelových domů v Praze přibylo v 70. a 80. letech. Například v polovině 70. let se stavělo i více než deset tisíc bytů ročně. Právě tehdy vznikla klasická velká sídliště. Vedle Jižního Města například také Jihozápadn­í Město nebo Ďáblice. Rychlost výstavby zároveň odpovídala tehdejšímu režimu. Tvůrci sídlišť se nemuseli ohlížet na vlastnické vztahy ani na procesy povolování výstavby, jaké jsou běžné v současnost­i.

Během třiceti let od revoluce se postupně proměnila i podoba pražských sídlišť a především množství a kvalita občanské vybavenost­i. Ta totiž těsně po výstavbě nebyla valná. Typickým příkladem je již zmiňované Jižní Město, budované od roku 1971 až do roku 1988. Podle původního návrhu v něm měla být bohatá skladba bytových domů a dalších staveb. Nakonec se ale postavilo jen to nejnutnějš­í a občanská vybavenost, úpravy povrchů a zeleň se řešily se zpožděním a ve velmi redukované formě. „V některých případech už nebylo sídliště dokončeno jako celek včetně objektů vybavenost­i. Příkladem je okolí stanice metra Opatov, které se nepodařilo dotvořit dodnes,“říká Červinka.

 ?? Foto: Petr Matička, ČTK ?? Hřiště mezi „králíkárna­mi“Do velkých panelových sídlišť se stěhovaly především mladé rodiny s dětmi. Právě pro ně byla uzpůsobena tehdejší občanská vybavenost. Jako například dětské hřiště na sídlišti Černý Most na snímku z roku 1984.
Foto: Petr Matička, ČTK Hřiště mezi „králíkárna­mi“Do velkých panelových sídlišť se stěhovaly především mladé rodiny s dětmi. Právě pro ně byla uzpůsobena tehdejší občanská vybavenost. Jako například dětské hřiště na sídlišti Černý Most na snímku z roku 1984.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia