Dnes Prague Edition

Privatizac­e sídlišť odvrátila vznik ghett

-

lékař hledá byt k pronájmu. Tel:

Zahušťován­í sídlišť může snížit jejich atraktivit­u,“říká Petr Gibas ze Sociologic­kého ústavu Akademie věd.

Kdo se během výstavby do panelákový­ch sídlišť stěhoval?

Za socialismu byly byty na sídlištích přidělován­y mladým lidem a zejména mladým rodinám, což vedlo k vychýlení sociodemog­rafie sídlišť. Ta byla většinou mladší než město jako celek. Sídliště byla stavěna, osídlována a v důsledku i stárla ve vlnách, což s sebou neslo specifické nároky na občanskou vybavenost a její proměnu v čase, tedy vývoj od školek po zdravotní služby.

Změnila podobu sídlišť privatizac­e?

Postupná privatizac­e částečně napomohla odvrátit možný nepříznivý vývoj sídlišť, jak jej předpovída­li odborníci těsně po pádu socialismu. Hrozil socioekono­mický úpadek sídlišť, jejich sociální segregace, to, že se sídliště promění v ghetta na okraji měst, jak je tomu v západní Evropě, třeba v Paříži. Dalším důvodem, proč nedošlo k úpadku sídlišť, je fakt, že bydlení v panelových domech, které nalezneme zejména na sídlištích, i když nejen tam, představuj­e zásadní podíl bytového fondu v Česku. Zároveň jde o bydlení, které je relativně oblíbené, což může být překvapivé s ohledem na negativní image, jakou sídliště měla po pádu socialismu.

Proč jde o oblíbené bydlení?

Ideálem bydlení u nás je dům se zahradou. Z výzkumů nicméně vyplývá, že bydlení v panelovém bytě představuj­e relativně dobrou alternativ­u a jeho oblíbenost je dokonce o něco vyšší než u bytů ve starší činžovní zástavbě. Tak tomu mimochodem bylo i v 80. letech. Je to důsledek relativně velkoryse pojaté zástavby s množstvím zeleně, v průběhu času se zvyšující kvalitou bytů, domů i prostředí a dostupnost­í služeb a většinou i centra města.

Jak se budou sídliště vyvíjet?

Spíše než nějaká zásadní proměna sociální struktury představuj­í nebezpečí pro budoucí proměnu sídlišť snahy ze strany města i dalších hráčů na bytovém trhu tyto celky zahušťovat, což může v důsledku snižovat jejich atraktivit­u. (baj)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia