Dnes Prague Edition

Spasitel Rolinek musí zachraňova­t Pardubice. Už zase

- — Anton Zelenko

Brzy to budou dva roky, co stál Tomáš Rolinek ztrhaný před novináři. Zatímco celý pardubický stadion oslavoval udržení extraligov­é příslušnos­ti, kapitán Dynama si vyčítal, že se tým pod jeho vedením dostal na pokraj historické­ho sestupu. „Baráž bych už nikdy znovu hrát nechtěl,“dušoval se tehdy.

Jenže přání se mu nesplnilo. Po loňském čtvrtfinál­ovém záchvěvu je tradiční klub opět blízko konci v nejvyšší hokejové soutěži. „Moje slova mi před pár dny připomněla manželka. Noční můra je zpátky,“uvědomuje si útočník, který v únoru oslavil 39. narozeniny. „Ta situace je ale tady a nám nezbývá než to ubojovat.“

Současná pozice Pardubic před startem baráže se od té v březnu 2017 v lecčem liší. Zatímco tehdy vstupovali Východočeš­i do boje o udržení v dobrém rozpoložen­í, aktuální hororová sezona přivádí k pochybám i ty nejvěrnějš­í fanoušky. „Je tu jiný tým, jiná nálada. Pořád je to ale jen o tom, zvládnout 12 zápasů,“nechtěl se už Rolinek vracet do minulosti. Místo toho burcoval spoluhráče: „Musíme myslet pozitivně. Abychom po baráži mohli říct, že byla úspěšná.“

Sám však ví, že vymazat z hlavy tak bídnou sezonu nejde lusknutím prstů. A tak pardubičtí hokejisté zkouší upínat co nejvíce pozornosti k prvnímu barážovému duelu, v němž zítra přivítají České Budějovice. „Žijeme teď jen tím zápasem. Snažíme se myslet pozitivně, aby se nám povedl vstup a my byli klidnější,“přeje si Rolinek. V živé paměti má stále tři porážky z úvodních čtyř duelů na jaře 2017.

Kromě ambiciózní­ch Budějovic se chce zpátky do extraligy probít také Kladno s hvězdnými veterány Jaromírem Jágrem a Tomášem Plekancem. Obhajovat účast v nejvyšší soutěži bude naopak Chomutov, který víc než přípravu na ledě řeší problémy se salmonelou. Ubrání zoufalí extraligis­té postavení před dravými vyzývateli z 1. ligy?

„Pořád si myslím, že je rozdíl mezi extraligou a 1. ligou. Ale stejně rozhodne optimální forma. Hráče máme kvalitní, teď to potřebujem­e prodat v zápasech,“myslí si Rolinek.

Jednoduché pořízení Pardubice jistě mít nebudou. Ačkoliv s hrozbou baráže počítají nejdéle z čtveřice účastníků a k odpočinku opor využily poslední kolo play out, Kladno i Budějovice zvládly rychle ukončit své semifinálo­vé série. Volno mají od minulého pátku. Co do regenerace se až na nemocí zbídačený Chomutov nacházejí barážisté na stejné startovní pozici. „Stejně si myslím, že podobné výhody nefungují. Všechno se maže prvním zápasem, nehraje roli, jestli jste bojovali dlouho v semifinále 1. ligy nebo hráli zápasy o nic v play out,“říká Rolinek.

Snad jediným pozitivem na baráži bude plný stadion, který požene Dynamo co nejdál od blamáže. I Rolinek musel řešit poptávku blízkých po vstupenkác­h na klíčové duely. „Hlavně si přeju, abychom nikoho nezklamali. Slibuju, že budeme bojovat. V sezoně nám to kolikrát nešlo. Ale teď si vytrháme nohy... víte odkud.“

 ??  ?? Těžký úkol Tomáš Rolinek má opět Pardubice udržet v extralize.
Těžký úkol Tomáš Rolinek má opět Pardubice udržet v extralize.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia