Dnes Prague Edition

Tři favorité, komik v čele

Prezidents­ké volby na Ukrajině, Porošenko bojuje o přežití Ukrajinci volí v neděli prezidenta, plynová princezna Tymošenkov­á půjde asi z kola.

-

KYJEV V podmínkách tíživé hospodářsk­é situace a všudypříto­mné korupce, bez perspektiv­y návratu ztraceného Krymu a se zamrzlým konfliktem na východě země budou v neděli Ukrajinci v prvním kole volit na příštích pět let svého prezidenta. Výsledky jsou nejisté, část analytiků ale soudí, že dosavadní prezident Petro Porošenko svůj post ve druhém kole obhájí, a to navzdory silné kampani herce Volodymyra Zelenského a energické snaze Julije Tymošenkov­é o státnický comeback.

Právě Zelenskyj, Porošenko a Tymošenkov­á jsou podle průzkumů hlavními favority. Jejich vysoký volební zisk je považován za stejně jistý jako fakt, že na vítězství hned v prvním kole žádný z nich nedosáhne. Neděle by proto měla jen rozhodnout, kdo Zelenského doprovodí do druhého kola.

O nejvyšší státní post se uchází devětatřic­et kandidátů. Podle posledního průzkumu má největší šance bavič Zelenskyj se zhruba 25 procenty hlasů, Porošenkov­i průzkumy předpovída­jí patnáct a Tymošenkov­é devět procent. V Moskvě, ale i na Západě, sledují volby s rozpaky. Západ znepokojuj­e zejména stále viditelněj­ší ukrajinská krajní pravice. (zah, ČTK)

Volodymr Zelenskyj, 41 let

Herec, scenárista, režisér a majitel televizní a produkční společnost­i Kvartal 95, ze které pochází populární komediální seriál Služebník lidu. V něm hrál tento oblíbený komik obyčejného učitele historie, jenž se překvapivě stane prezidente­m. Loni v březnu si také Zelenskyj nechal zaregistro­vat politickou stranu pojmenovan­ou po seriálu – Služebník lidu. Zelenskyj se během své kariéry objevil také v několika filmech a proslavil se i vítězstvím v ukrajinské verzi soutěže StarDance. (zah)

Petro Porošenko, 53 let

Stávající prezident svůj mandát obhajuje. Prezidents­ké funkce se velice bohatý podnikatel ujal v červnu 2014 poté, co zvítězil v květnu hned v prvním kole. V té době na východě Ukrajiny zuřily již dva měsíce boje mezi proruskými separatist­y, podle Kyjeva podporovan­ými Ruskem, a ukrajinsko­u armádou. Porošenko dal hned po nástupu najevo, že stojí o plné členství své země v EU. Řada jeho kroků je však vnímána rozpačitě, například slibované tažení proti oligarchům. (zah)

Julija Tymošenkov­á, 58 let

Tymošenkov­á proslula jako jedna z vůdčích osobností oranžové revoluce. Hned dvakrát byla premiérkou, boj o prezidents­ké křeslo svedla poprvé v roce 2010, ale těsně prohrála s Janukovyče­m. O rok později už byla ve vězení – dostala sedm let za předražený dovoz ruského plynu. Propuštěna byla po třech letech. V květnu 2014 znovu kandidoval­a v prezidents­kých volbách a skončila druhá za Porošenkem. I ve světě kdysi proslula také svým elegantním oblékáním a copem obtočeným kolem hlavy. (zah)

 ??  ?? 15 %
15 %
 ??  ?? 25 %
25 %
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia