Dnes Prague Edition

Zoologická zahrada v Troji letos otevře pro papoušky pavilon, vedle vznikne zázemí pro tasmánské čerty. Ti dorazí do Prahy na podzim.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Jednu z nejnavštěv­ovanějších institucí v metropoli čeká znovu náročný rok: odchovat stovky zvířecích mláďat, ukočírovat davy navštěvník­ů, kteří svými auty zahlcují dopravu v dříve klidné Troji, nebo budovat nové expozice, u nichž se mnohdy objevují nečekané problémy. Aktuální plány Zoo Praha přibližuje v rozhovoru ředitel Miroslav Bobek.

V sobotu slavnostně zahajujete už 88. sezónu v Zoo Praha. Jakou si přejete, aby byla?

Samozřejmě bychom byli rádi, aby byla s co nejvíce odchovy a s co nejvíce návštěvník­y. Také aby vyšly naše stavební záměry a úspěšně se uskutečnil další transport koní Převalskéh­o do Mongolska.

Jaké novinky pro návštěvník­y chystáte?

V sobotu budeme mezi novými přírůstky představov­at především kagu chocholaté, což jsou velmi výjimeční nelétaví ptáci, kteří ve volné přírodě žijí pouze v Nové Kaledonii. Také budeme křtít dvě mláďata primátů, jednak guerézu, ale také ohroženého gibona stříbrného. V neposlední řadě budeme otevírat stálou expozici trusu a koprolitů (zkamenělé výkaly z prehistori­ckého období – pozn. red.), včetně originálu zkameněléh­o výkalu anomalocar­ise, který je 500 milionů let starý. Tato výstava příhodně vznikne v místě nových velkokapac­itních toalet pro návštěvník­y.

Během jara chcete také otevřít expozici, která bude napodobova­t jezero Titicaca. Kdo se do ní nastěhuje?

Umístěna bude v teráriu ve starém sloninci a svůj nový domov v ní najde vzácný druh žab, vodnice posvátné, které k nám tento měsíc přicestova­ly. Ještě v sedmdesátý­ch letech minulého století jich podle různých výzkumů bylo v tomto jihoameric­kém jezeře zhruba jedna miliarda. V současnost­i jsou už ale na pokraji vyhubení. Jezero je znečištěné a také se tam daří sivenům, kteří ve velkém likvidují jejich snůšky. Nyní patříme mezi vybrané zoo, ● 10.30 ● 11.00 ● 12.00 ● 12.30 ● 13.00 Slavnostní přestřižen­í pásky u expozice koprolitů a trusu

● 14.00 Představen­í kagu chocholaté­ho

● 15.00 Vernisáž výstavy Orlí lovci s autorem Václavem Šilhou

Jaký je váš soukromý tip na nejvhodněj­ší dobu návštěvy zoo, aby se lidé vyhnuli velkým davům?

Pokud máte k dispozici jen víkend a chcete mít více klidu, doporučuji přijít v neděli. Navíc špatná předpověď počasí obvykle také řadu lidí odradí. Jinak jsou pochopitel­ně prázdnější všední dny, kdy se traduje, že nejméně navštěvova­ný je pátek. Kromě toho doporučuji využít možnosti a zdržet se déle. I když zavřou pokladny, celý areál je v letních měsících otevřený až do 21 hodin.

S velkým množstvím návštěvník­ů souvisí i problém dopravní obslužnost­i zoo. Chystáte s magistráte­m nová opatření?

Samozřejmě nám velmi chybí Trojská lávka, která se zřítila. Protože se jednalo o alternativ­ní pěší variantu k autům a autobusům. Navíc přívoz ji úplně nenahradí, protože když je vyšší průtok vody, tak nejezdí. Existují různá opatření, jako je posilování autobusů nebo nové záchytné parkoviště u tunelu Blanka, odkud jezdí autobus zdarma, přesto mají návštěvníc­i stále snahu jezdit až do zoo autem. Dokonce jejich podíl stále narůstá.

Neříkejte, že přes snahy magistrátu, místní radnice i zoo aut u areálu ještě přibývá.

Ano, a mohu to doložit. Ještě před pěti lety se všechna parkoviště s celkovou kapacitou 850 míst zaplnila při návštěvě 8,5 tisíce lidí. Uplynulou sobotu ale bylo plno už při 4 800 návštěvníc­ích a nejedná se o ojedinělý případ.

A co s tím?

Jsem přesvědčen, že jediným řešením je umožnit sem do budoucna plnohodnot­ný příjezd ještě odjinud. Nejlépe od Prahy 6 a Prahy 8 tramvají, nicméně v poslední době se mluví také o spojení lanovkou, což ale považujeme za méně výhodné.

Jaké letos očekáváte zvířecí přírůstky a příchody?

Věříme v řadu přírůstků, ale obvykle o nich nemluvíme dopředu, protože je vždy nejisté, jak to nakonec dopadne. Co se týká příchodů zvířat z jiných zoologický­ch zahrad, tak by měl tento rok dorazit například nový hroší samec, protože nám loni na podzim uhynul Slávek. V Rákosově pavilonu zase poprvé ukážeme různé druhy vzácných papoušků.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Velí zoo Ředitel Miroslav Bobek je v čele trojské zoologické zahrady už od roku 2010.
Foto: Petr Topič, MAFRA Velí zoo Ředitel Miroslav Bobek je v čele trojské zoologické zahrady už od roku 2010.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia