Dnes Prague Edition

Prezidentk­a Čaputová. Ne carevna

Až skončí oslavy, voliči budou od hlavy státu čekat více konfrontac­e. Na druhé straně má i úkol oslovit příznivce Kotleby a Harabina.

- Marcela Šimková šéfredakto­rka deníku Hospodársk­e noviny

Když před pěti lety vyhrál Andrej Kiska prezidents­ké volby, hodně se mluvilo o naději. Na změnu, na nový styl politiky, na světlé zítřky. Kiska tehdy získal přes 1,3 milionu hlasů, o 400 tisíc více než Robert Fico. Volit přišla více než polovina lidí, slušná účast.

Když se po pěti letech ohlédneme zpět, není jisté, zda ta změna měla vypadat takto. Například v parlamentu sedí Marian Kotleba, v prvním kole voleb skončil jako třetí Štefan Harabin (a kdo ví, jaký by byl jeho výsledek, kdyby nekandidov­al Kotleba). Netvrdím, že je to odpovědnos­t Andreje Kisky a jeho stylu vedení prezidents­kého úřadu. Jen upozorňuji na to, že osoba prezidenta automatick­y představuj­e signál celospoleč­enské změny. Navzdory ohňostrojů­m radosti bychom na to neměli zapomínat.

Ano, Zuzana Čaputová vyhrála nezpochybn­itelně. Náskok 300 tisíc hlasů před Marošem Šefčovičem, zisk přes 58 procent. Zjevně reprezento­vala to, co většina lidí, kteří k volbám přišli, chtěla. Když však mluvíme o změně, očekáváme tedy odlišný styl od politiky Andreje Kisky? Nebo spíše pokračován­í? Protože změnit směr ve stranické politice není z pozice prezidentk­y jednoduché. Je hlavou státu s nějakými kompetence­mi. Reakce na

Facebooku sice vypadají, že si lidé spíše zvolili carevnu, ale realita je jiná. Vliv a možnosti prezidenta jsou omezené a měnit se to zřejmě nebude.

Ke Kiskovi byli podle průzkumů během jeho mandátu kritičtí zejména voliči opozice. Čekali víc. Možná více konfrontač­ní politiky, ale možná i změny, které realizovat nemohl. Čaputová je v ještě těžší pozici, neboť vítězná euforie je výrazně větší. Jak se vyrovná s tím, že její voliči od ní budou chtít velkou konfrontac­i, kterou čekali od Kisky? Ale na druhé straně má úkol, společnost by to dokonce potřeboval­a, oslovit a dostat na svou stranu i voliče Kotleby a Harabina. Ano, i oni žijí v této zemi, mají volební právo a právě oni mohou strany, které se nám ne zrovna líbí, katapultov­at v parlamentn­ích volbách výše.

Neměli bychom zapomenout, že velká část těchto voličů zůstala ve druhém kole prezidents­kých voleb doma, a podílela se tak na tragicky nízké účasti. Volbám na atraktivit­ě asi ubral i fakt, že výsledek byl snadno předvídate­lný a o víkendu bylo mimořádně pěkné počasí. Ale chceme-li tvrdit, že přichází naděje na velkou společensk­ou změnu, pak revoluce přicházejí s davem, ne když lidé upřednostn­í zahrady.

Za rok máme na Slovensku volby parlamentn­í a ty, jak se nyní jeví, dopadnou zřejmě odlišně. Začal lov na konzervati­vně-nacionalis­tické voliče, posiluje to „jiné Slovensko“, které se však tvůrcům veřejného mínění na rozdíl od Čaputové nelíbí. S rizikem velkých zisků na straně extrému. Protože nezapomíne­jme na to, že parlamentn­í a prezidents­ká politika se u nás vyvíjejí trochu odlišně. A Čaputová tak nakonec může být vyvažující prvek vůči extrému. A její vítězství preventivn­ím opatřením, abychom zcela nesklouzli někam, kam nechceme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia