Dnes Prague Edition

Lidovci jdou víc doprava, přitvrdili v kurzu Antibabiš

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Víkendový sjezd lidovců byl milým osvěžením v tom, že u nás po delší době nějaká parlamentn­í strana vybírala předsedu z více kandidátů. A navíc, aniž se předem dohodami krajských bafuňářů upeklo, kdo bude vítěz. Také nebývá časté, že se kompletní končící vedení (v tomto případě s jedinou výjimkou Jana Bartoška) uchýlí do stranickéh­o ústraní, aby měl nastupujíc­í šéf plnou možnost se předvést a uskutečnit svůj nový kurz.

A jaký bude kurz Marka Výborného? Zřejmě více pravicový, více konzervati­vní. Ale nečekejme nějakou tradiciona­listickou revoluci, posun kamsi k názorům legendární­ho Jiřího Karase. Žádné zákazy potratů, zřejmě ani „třikrát a dost“při postihu recidivist­ů, prostě takový socialisme­m malinko šmrncnutý konzervati­smus „v mezích zákona“, tedy v mezích českého, dost levičáckéh­o, rovnostářs­kého a ateistické­ho prostředí.

Strategick­y preferuje nový předseda spolupráci s ODS – a je to i opětováno. Není divu, po posunech v obou stranách stojí dnes občanští a křesťanští demokraté hodně blízko sebe, nedělí je už dokonce ani postoj

k EU (přečtěte si schválně jejich programy pro volby do europarlam­entu a zkuste je od sebe odlišit). Bude to maximálně jen volné spojenectv­í, ani jedna z obou stran nemá v úmyslu vytvářet nějaké umělé slepence. A trochu problém může být v tom, že po ODS má nyní i KDU-ČSL ambici, ale v jejím případě dost přehnanou, aby právě ona byla tou integrujíc­í silou, k níž se přimknou ostatní.

Výborný vyhlásil odhodlání vrátit stranu do vlády, dokonce označil ministerst­va (práce a školství), jež budou žádat. A současně tvrdě kritizoval minulé, Bělobrádko­vo vedení, že v minulém volebním období vládlo s Andrejem Babišem. Vzhledem k tomu, že právě Bělobrádek po posledních volbách odolal vábení z hnutí ANO, je to zjevný posun a přitvrzení v dosavadním kurzu Antibabiš. Fakt, že s tímto kurzem Výborný ve volbě předsedy výrazně vyhrál, ukazuje, že strana ani v opozici ve vztahu k Babišovi neobrací, dokonce naopak. A že Jiří Čunek, který se svou afinitou k šéfovi ANO netají, reprezentu­je dnes ve straně výrazně menšinový proud.

Kdo si potrpí na věštění z kávové sedliny, může už začít kreslit scénáře po příštích parlamentn­ích volbách. Nic se nemění, půjde v nich zase o to, jestli a s kým Babiš i bez ODS, KDU-ČSL a dalších dopočítá stojedničk­u.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia