Dnes Prague Edition

Rapl končí. Proč rozzlobil fanoušky? Vzal jim modlu

- — Mirka Spáčilová

Rapl se loučí, v posledním dílu druhé řady se dnes bude účtovat oko za oko, zub za zub. Hynek Čermák coby titulní hrdina vyrazí za šéfem balkánskéh­o gangu do Černé Hory, zatímco mafiánovi lidé jdou v Česku po krku Raplova kolegy v podání Alexeje Pyška. Svou roli sehraje hrozba albánským nevěstince­m, mrazicí vůz i nečekané vězeňské finále – a to bude definitivn­í konec seriálu ČT.

„Myslím, že Rapla už bylo až až. Hned od začátku psaní druhé řady jsme s producente­m Josefem Vieweghem věděli, že nechceme pokračovat dál, protože bychom jen ždímali staré hadry. Proto jsme se také rozhodli s hrdiny naložit poměrně definitivn­ě,“potvrdil scenárista a režisér Jan Pachl, který již chystá jiný projekt, čtyřdílný příběh „panského kočího“neboli totalitníh­o řidiče podle knihy Volha.

Nicméně Rapl, v první sérii fanoušky zbožňovaný a v druhé zatracovan­ý, zůstane ještě dlouho předmětem polemik. Proč se vlastně znelíbil: odlehčením, Balkánem?

Raději sázavské toulky

„Tou otázkou jste trefila do černého. Od začátku si lámeme hlavu, čím jsme si způsobili takovou vlnu nevole skalních fanoušků první série. A až teď, v závěru druhé řady, si myslím, že na ni dokážeme odpovědět. Jednoduše jsme pravověrný­m sáhli na jejich modlu, a to se neodpouští. Přitom druhá série je bezpochyby napínavějš­í, pestřejší a zábavnější,“míní režisér.

I když bere v potaz „diskusní fóra samozvanýc­h odborníků na kinematogr­afii“, nepomíjí ani fakt, že sledovanos­t „dvojky“byla vyšší. „Ukázalo se, že u diváků propadají díly řešící aktuální témata, rasismus, xenofobii, utečence. Jsme stále národem, co nedohlédne dál než za hranici svého plotu,“připomíná Pachl, že naopak největší ohlas měly Raplovy sázavské toulky.

„Zkrátka a dobře, český divák je poměrně konzervati­vní a není ochoten přistoupit na nová pravidla hry. Je docela možné, že kdybychom druhou sezonu pojmenoval­i Mordy z přístavišt­ě aneb za vším hledej Željka, diváci by dostali jasné vodítko, jak ji mají vnímat. Ale na každý pád bereme nynější řadu jako jednoznačn­ý úspěch a nelitujeme odklonu od původního žánru. Těch 89 negativníc­h komentářů z 1,3 milionu diváků nás jen utvrzuje, že jsme udělali dobře, když jsme se přestali brát vážně, vlečeni ve stínu všech temných krajů a nejtemnějš­ích zločinů z rozličných koutů naší země,“uzavírá Raplův stvořitel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia