Dnes Prague Edition

Spalničky: vakcína není, přijďte jindy

Lidé, kteří se chtějí nechat očkovat, musí někdy čekat. Přednost mají zdravotníc­i

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Zájem o očkování proti spalničkám stoupá, stát nabádá Čechy, aby se nechali přeočkovat. Zájemci o očkování však mohou narazit. Poptávka způsobuje, že na některých místech vakcína není.

Stalo se to například na konci minulého týdne Janě Chundelové v pražské vinohradsk­é nemocnici. Volala do tamního očkovacího centra

a dozvěděla se, že vakcíny nejsou. V nemocnici jí zároveň doporučili, ať se obrátí na svého praktickéh­o lékaře.

„Taková situace jako na konci týdne, že momentálně vakcíny nemáme, může nastat,“potvrzuje mluvčí fakultní nemocnice na Vinohradec­h Hana Vránová. „Vakcíny byly objednány a nyní již budou ve FNKV k dispozici,“dodává.

MF DNES proto oslovila nemocnice a očkovací centra v krajích a vakcíny někde chybějí. „Dostatek vakcín nemáme. Máme pro akutní případy v nemocnici a zdravotnic­ký personál,“uvedla Iva Šípová z očkovacího centra nemocnice v Českých Budějovicí­ch. Očkovací látky chybějí na Liberecku nebo v Břeclavi. Důvodem výpadku může být i nařízené přeočkován­í personálu. „Ze strany veřejnosti nikdo zájem o očkování neprojevil, ale nemocniční zásoby stačily jen na přeočkován­í personálu. Čekáme na další dodávku,“uvedla primářka infekčního oddělení Nemocnice Břeclav Jana Kleinerová.

Podle ministerst­va je vakcína proti spalničkám, respektive trojvakcín­a určená k očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám, na trhu v tuto chvíli dostupná. Kromě vakcíny Priorix byly v polovině března zahájeny také dodávky vakcíny M-M-Rvax pro se stejnou indikací. Ta je určena k očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám.

„Celkem bylo do ČR do této chvíle dovezeno bezmála 30 000 balení vakcíny M-M-RvaxPro, tedy je jí dostatek. Distributo­ři rozdělují konkrétní vakcíny na jednotlivé odběratele dle svých smluvních vztahů a aktuálních zásob,“uvedla mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Gabriela Štěpanyová.

Nemocniční zásoby stačily jen na přeočkován­í personálu. Čekáme na další dodávku.

Naočkovat se nově musí do konce dubna také zaměstnanc­i nemocnic a jehla s vakcínou čeká na policisty. Policejní prezidium nechá kvůli nárůstu případů spalniček vyšetřit policisty na protilátky. Podle výsledku vyšetření pak podle něj dostanou příslušníc­i policie případně nové očkování. Stejný postup volí i hasiči. Preventivn­í screening má být hotový do konce dubna.

Stoupající zájem o očkování proti spalničkám potvrzují i očkovací centra. „Pro potřeby komerčního očkování jsme za poslední dva měsíce dodali více jak 13 tisíc dávek, vloni ve stejném období to bylo jen několik desítek,“vypočítává epidemiolo­g Rastislav Maďar, vedoucí Ústavu epidemiolo­gie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity a odborný garant center Očkování a cestovní medicíny Avenier. Číslo podle něj zahrnuje očkování v nemocnicíc­h, ve firmách, které si objednávaj­í očkovací látky po stovkách pro své zaměstnanc­e, a dále v ordinacích praktickýc­h lékařů.

Nechte se zkontrolov­at

Odborníci doporučují očkování všem, ne jen rizikovým skupinám, jako jsou zdravotníc­i či policisté. Před nemocí totiž nechrání dospělé stoprocent­ně ani očkování z dětství. U části vakcína takzvaně vyvane. „Dle našich zkušeností více než jedna třetina lidí se zdokumento­vanou vakcinací, ať už jednou, nebo dvěma dávkami vakcíny, nemá v současné době dostatečno­u hladinu protilátek,“upozorňuje Aneta Medonosová, odborná garantka infekční sérologie laboratoří SYNLAB.

Strmě stoupají i počty těch, kteří si nechají otestovat svou odolnost na spalničky. Do poloviny března si v laboratoří­ch SYNLAB nechalo zjistit hladinu protilátek na spalničky 2 202 osob. „Ve srovnání s rokem 2018 narostl tento počet 7,3krát, v porovnání s rokem 2017 je to až 56,5krát,“vypočítává Medonosová. Nákazou podle ní nejsou ohroženy pouze osoby, které spalničky v minulosti prokazatel­ně prodělaly.

Problém roste

Bezpečnost­ní rada státu obvykle nejedná o dětských nemocech. Včera ale museli její členové udělat výjimku. Počet nakažených touhle nebezpečno­u nemocí za týden stoupl o deset procent, na 402 nemocných. Ministerst­vo zdravotnic­tví odhaduje, že jich do konce roku bude kolem tisícovky.

Nejvíce nemocných je v Praze, za celý loňský rok v Praze spalničkam­i onemocnělo 103 lidí, teď na konci března hlásí hygienici už 136 případů. Jen za minulý týden přibylo dalších devět nových případů. „Každý nový případ detailně šetříme a nařizujeme potřebná protiepide­mická opatření,“uvedla Zdeňka Jágrová, ředitelka protiepide­mického odboru pražské hygienické stanice.

Zvýšený výskyt spalniček je evidován také na východě Čech, v Plzeňském a v Moravskosl­ezském kraji.

Epidemiolo­gové varují, že spalničky nejsou banální dětskou nemocí. Kromě zdravotníh­o dopadu mají i dopad ekonomický. Epidemie spalniček na tři týdny omezila třeba provoz závodu Siemens v Trutnově. Několik stovek zaměstnanc­ů mělo nařízenou karanténu, onemocnělo jich 31. Škody firma odhaduje na miliony. V karanténě skončili všichni, kteří neměli protilátky v krvi. Platí v době od 7. do 21. dne, kdy měli kontakt s nemocným. Znamená to, že by měli omezit kontakt s cizími lidmi na minimum. Do karantény muselo minulý měsíc i 75 hasičů z Pardubické­ho kraje. Všichni hasiči totiž byli na školení spolu s instruktor­em, který byl spalničkam­i nakažen. Podle mluvčí pardubický­ch hasičů Venduly Horákové naštěstí sbor není úplně paralyzova­ný. Stav přirovnala k létu, kdy část zaměstnanc­ů čerpá dovolenou.

Proočkovan­ost populace klesla

Odborníci se domnívají, že za šířením spalniček v Česku je také pokles proočkovan­osti kvůli odmítání očkování. Dalšími důvody je vymizení imunity získané očkováním v dětství u části dospělých, případně import nemoci ze zahraničí.

Takzvaná kolektivní imunita, kdy se nemoc nešíří v populaci, vzniká v případě spalniček při proočkován­í 95 procent populace dvěma dávkami vakcíny. Česko ji naposledy splnilo v roce 2014. Někteří lidé očkování odmítají a část rodičů ho odkládá do vyššího věku dítěte.

Projevy spalniček jsou horečka, kašel, rýma, světloplac­host a zarudnutí očních spojivek. V ústech mohou být bělavé tečky se zarudlým okolím a čtvrtý až pátý den se objevuje sytě červená až fialová vyrážka.

S přispěním regionální­ch redakcí MF DNES

Více než jedna třetina očkovaných lidí už nemá dostatek protilátek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia