Dnes Prague Edition

Obžalovaný Egypťan si chtěl údajně pořídit pás s výbušninam­i, aby se zbavil expartnerk­y

Fakír je u soudu kvůli plánu vraždy

- — Veronika Horáková

BRNO Egypťan Mustafa Fathí Ibrahím Aldavíní na sebe upozornil poprvé jako fakír v soutěži „Česko Slovensko má talent“. Do Česka se přestěhova­l před sedmi lety.

Teď na sebe upozornil podruhé. Ocitl se před soudem. Je obžalován z přípravy vraždy expřítelky­ně loni v březnu. Udal ho člověk, od kterého si chtěl koupit zbraně. Včera vypovídala u soudu právě jeho bývalá partnerka.

Usmrtit údajně zamýšlel i dalšího muže, o kterém si myslel, že to je nový partner jeho bývalé družky (ve skutečnost­i je to jen kamarád ženy). Požádal proto svého známého o pořízení zbraně nebo výbušného pásu. Ženu chtěl podle spisu zablokovat v autě u Hustopečí, kam se přestěhova­la z Brna. Pak by k ní nastoupil a donutil ji, aby se přiznala k nevěře. To vše plánoval natočit na video a pak ji zavraždit. Až poté se chtěl vydat za jejím údajným přítelem. Na policii ho udal známý, od kterého si chtěl koupit zbraně. Proč kvůli vraždě sháněl i pás používaný sebevražed­nými atentátník­y, není jasné.

Žena, kterou Egypťan podle obžaloby plánoval zavraždit, včera u soudu uvedla, že se o plánu cizince dozvěděla v práci, když za ní přijeli policisté. „Už kolem Vánoc 2017 jsem si uvědomila, že vztah s obžalovaný­m není podle mých představ. Rozešla jsem se s ním a v únoru 2018 se ode mě odstěhoval,“popsala žena. „Pár dnů byl klid, pak mě začal kontaktova­t přes mobil a sociální sítě. Několikrát za mnou jel do zaměstnání, k rodičům, sledoval moje auto,“nastínila žena.

Její známý popisoval, jak za ním cizinec přišel až do práce. „Nenechal jsem ho ani promluvit a vyhnal ho. Věděl jsem, co mé známé dělá. Nikdy jsem s ní nic neměl, jsme jen kamarádi,“konstatova­l muž, kterého cizinec podle obžaloby také plánoval zavraždit. Aldavíní od začátku vinu popírá. Podle něho jde o nedorozumě­ní. Se známým, od kterého si podle žaloby plánoval koupit zbraně, si jen v čajovně vyprávěl o válce v Sýrii a Islámském státu.

Podle soudní znalkyně a psycholožk­y Beaty Nour Mohammadi má Aldavíní velký sklon k naivitě a moralizová­ní. „Do přítelkyně byl velmi zamilovaný. Zkoušel přesvědčit svět, že příčinou rozchodu není jeho chování. K Islámskému státu by nešel, mentálně na to nemá. Ani vraždit by nedokázal,“myslí si psycholožk­a. Soud je odročen na pátek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia