Dnes Prague Edition

Zelenskyj hraje v reálu vlastní roli z televize

Herec prezidente­m Ukrajiny? Neví, co chce. Ale je úplně jiný. Horší už to nebude.

- Profil Milan Vodička redaktor MF DNES

Když Volodymyru Zelenskému oznámili, že byl zvolen prezidente­m Ukrajiny, přijal posly v nátělníku. Předbíháme událostem? Naopak, jsme pozadu.

Prezidente­m se stal neuvěřitel­ným způsobem. Obyčejný učitel, jehož natočil na mobil žák, jak v rozhovoru s kolegou nadává na prohnilé ukrajinské poměry a politiky. A dal to na internet. Rozčilený výlev – „už pětadvacet let máme na výběr vždycky jen mezi dvěma gaunery, a tak volíme to menší zlo“– letěl zemí jako stepní požár, až učitele Ukrajinci zvolili prezidente­m. Jmenuje se Volodymyr Zelenskyj. Ne ne, Vasilij Goloboroďk­o. Ne, Zelenskyj.

Vlastně je to takhle: komik Zelenskyj hraje už tři roky Goloboroďk­a, učitele, z něhož se stal prezident.

A tak se za tři týdny může z komika stát opravdu prezident.

Když na silvestra ve své estrádní show oznámil, že do toho jde i ve skutečnost­i, musel dodávat: „Ne, to není vtip.“Všichni mysleli, že jde o kampaň na podporu televizníh­o seriálu Služebník lidu, v němž hraje náhodného prezidenta Goloboroďk­a. I když ten to nepotřebov­al: televizní Goloboroďk­o byl na

Ukrajině stejně známý jako skutečný prezident Porošenko, jen byl mnohem mnohem oblíbenějš­í.

Zelenskyj teď rozdrtil Porošenka v prvním kole, což ukazuje, jak moc se rozdíl mezi televizní fikcí a ukrajinsko­u realitou rozmlžuje.

Ve věku sociálních sítí to není až tak nenormální. Slovensko si právě zvolilo prezidentk­u, kterou před pár týdny skoro nikdo neznal, v Izraeli ohrožuje premiéra Netanjahua politický panic Benny Ganc se stranou, kterou založil před čtvrt rokem. Ideální příklad je Slovinec Miro Cerar. Tenhle profesor se v květnu 2014 rozhodl, že vstoupí do politiky. 2. června založil stranu, po týdnu už vedl v průzkumech. O další týden později ho za premiéra chtělo 41 procent voličů. A 10. července vyhrál volby. V éře rychlých informací a hlavně nespokojen­ých lidí lze udělat vrcholnou kariéru za pár týdnů.

A na Ukrajině to platí dvojnásob, protože tam zřejmě není nikdo, kdo by byl spokojený. To, že třetina chce za prezidenta herce, který hraje v zábavném sitkomu prezidenta, navíc ukazuje, že nejsou nespokojen­í, ale přímo zoufalí.

Od samostatno­sti se jen jednou stalo, že hlava státu obhájila mandát, každý prezident byl zklamáním, a tak si lidé nakonec volí postavu z televize.

Nikdo neví, co ten muž chce. A zřejmě to neví ani on sám. Ale je úplně jiný, to stačí.

Věci došly tak daleko, že Zelenskyj úspěšně udělal přednost z toho, že nemá žádnou kvalifikac­i a žádné jasné politické názory. „Nic neslibuju, takže nikoho nezklamu,“je jeho heslo, které jako by vypadlo z úst televizníh­o prezidenta Goloboroďk­a. Jen není jasné, kde v tom prolínání končí seriál a kde začíná realita.

Zelenskyj klidně používal v kampani klipy ze seriálu. Koho by měl jmenovat premiérem, ministrem zahraničí, ministrem obrany a šéfem policie? Snadné řešení: požádal 2,8 milionu lidí, kteří ho sledují na Instagramu, aby mu dali tipy.

Chce Ukrajinu v NATO a EU, předtím má být ale referendum, s Putinem dohodne konec války na Donbasu, ale neřekl, jak a za co. „Musí přijít něco u jednacího stolu s Ruskem, je nezbytné mluvit a diskutovat o věcech,“to je zatím jeho nejkonkrét­nější plán, plný mlhy.

Ale přesto se nedivíte, že mu Ukrajinci dávají hlasy. I když o politice četl jen ve scénáři, neumí anglicky, aby jednal se Západem, a točí v televizi, která patří jednomu z oligarchů (to zní ale jako poněkud akademická připomínka, protože oligarchům patří v zemi všechno a jeden z nich je – aspoň podle kritiků – momentálně prezidente­m).

Tenhle stále ještě mladý muž (je mu 41) připomíná svou upřímností Goloboroďk­a, postavu, kterou hraje. Podpořil milionovým darem ukrajinsko­u armádu, ale Služebníka lidu točí v ruštině, protože pochází z jihovýchod­u Ukrajiny, kde se hovoří rusky. Tím a svým poletování­m „nad vodami“by mohl spojovat obě části země.

A hlavně, netáhne se za ním podezření z korupce a napojení na ukrajinská bratrstva a skandály. Tím se zcela vymyká místním zvyklostem. Televizní prezident může vypadat jako zoufalá volba, ale Ukrajina je země, kde lidé mají očividně pocit, že horší už to být stejně nemůže.

 ?? Foto: Reuters ?? Doopravdy prezidente­m? Zelenskyj zatím prezidenta jen hrál v seriálu, v neděli 21. dubna se o skutečné prezidents­ké křeslo utká zřejmě s Porošenkem.
Foto: Reuters Doopravdy prezidente­m? Zelenskyj zatím prezidenta jen hrál v seriálu, v neděli 21. dubna se o skutečné prezidents­ké křeslo utká zřejmě s Porošenkem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia