Dnes Prague Edition

Když integrační kurzy nezabírají

Polovina migrantů na konci propadne u zkoušky z jazyka, pětina je negramotná

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN Pokud chcete žít v Německu, naučte se alespoň základy jazyka a místních reálií, požaduje německá vláda od lidí, kteří v zemi hledají azyl a povolení k pobytu. Proto po celé zemi pro migranty a uznané uprchlíky zřizuje integrační a jazykové kurzy.

Počty těch, kteří je nezvládnou absolvovat, ale oproti předchozím rokům stoupají. Za minulý rok podle vládních údajů ze závěrečnéh­o testu propadlo 45 procent přihlášený­ch: ze 202 tisíc zapsaných osob jich 94 tisíc test nezvládlo. Každý čtvrtý navíc propadl i přes dodatečné doučování. Oproti předminulé­mu roku je to mírný nárůst – v roce 2017 kurzem neprošlo 40 procent migrantů a běženců.

Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF), který kurzy provozuje, je proto pod palbou kritiky ohledně toho, že kurzy nejsou dostatečně kvalitní.

Ovšem vzhledem k tomu, že pětina z celkového počtu účastníků kurzů byla před jejich zahájením negramotná, není zřejmě chyba jen na straně BAMF.

Úřad k tomu na svou obranu dodává i další důvody: nízkou docházku, prožité trauma nebo nedostateč­nou „kulturu učení“. Mnozí „žáci“totiž ve své zemi původu nikdy nechodili do školy.

Ani BAMF v tom ale nemusí být nevinně. Na úřad, který se už v minulých letech potýkal s podezřením z braní úplatků a prodeje kladně posouzenýc­h žádostí o azyl, padá stín i nyní. Nejméně jeden z provozovat­elů integrační­ch kurzů podle listu Die Welt stojí před soudem kvůli podezření z manipulace s výsledky. Osvědčení o jazykové způsobilos­ti tak možná získali i ti, kdo se německy téměř nedomluví.

Dalších šestnáct škol během loňského roku kvůli podobným problémům ztratilo licenci.

Němcem za půl roku

Integrační kurzy trvají většinou šest měsíců, na jazykovou přípravu je vyhrazeno 600 hodin. Tu pak doplňují hodiny o německém právním systému, dějinách, kultuře a hodnotách.

Kurz má cizince naučit základní znalost němčiny na úrovni B1. Tedy tak, aby dokázali pochopit pomalou a jednoducho­u konverzaci, mluvit ve snadných větách a porozumět běžnému textu.

Součástí závěrečné zkoušky je také test nazvaný „Život v Německu“. Celkem 310 otázek i se správnými odpověďmi je volně dostupných na internetu, do testu se náhodně vybere 33 z nich. K úspěšnému absolvován­í je třeba alespoň na 17 dotazů odpovědět správně, tedy zaškrtnout jednu ze čtyř nabízených možností.

Namátkou: Co patří mezi základní práva? Je to: a) právo držet zbraň, b) pěstní právo, c) svoboda projevu, d) právo vykonávat vlastní spravedlno­st. Nebo: Co je to Bundeswehr? Na výběr jsou opět čtyři možnosti: a) německá policie, b) německý přístav, c) občanská iniciativa nebo d) německá armáda.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia