Dnes Prague Edition

České autobazary počítají prodaná elektroaut­a na prstech. Změnit to mohou

Emisní normy.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Včeských autobazare­ch se pomalu rozjíždí byznys s ojetými elektrovoz­y. Přestože se mohou prodejci chlubit meziročním­i nárůsty v řádech stovek procent, ve skutečnost­i se těchto automobilů, kterým konzervati­vní čeští zákazníci zatím příliš nedůvěřují, prodávají jen jednotky kusů ročně.

Například nejrozšíře­nější tuzemská síť autobazarů AAA loni prodala sedmnáct bateriovýc­h elektromob­ilů, téměř trojnásobe­k proti roku 2016. Vůbec první čistě elektrický vůz společnost nabízela v roce 2014. Marně. Pro ojetou Teslu S si během roku žádný z českých zákazníků nepřišel.

Ještě na začátku loňského roku proto společnost rychlý nástup elektromob­ility nepředpokl­ádala. Jenže Evropská unie zpřísnila emisní limity pro nová auta, a tak autobazary urychleně školí své nákupčí, aby dokázali odhalit problémové vozy a určit prodejní cenu.

Aktuálně se nejstarší čtyři roky staré modely elektromob­ilů prodávají od zhruba 450 tisíc výše. Bazarové ceny vozidel, která mění majitele dříve než po roce od uvedení do provozu, pak proti ceně nového vozidla klesají jen nepatrně, nabízejí se za částky převyšujíc­í 800 tisíc korun.

„Je tady spousta předsudků, jestli s tím člověk může do myčky, jestli nevyhodí celou vesnici, pokud si to zapojí doma do zásuvky, nebo jak je to s baterkou. Jestli u ojetého auta bude ještě fungovat, nebo jestli bude muset zaplatit stovky tisíc za nové baterie, protože to je nejdražší část auta,“shrnul základní obavy zákazníků Pavel Foltýn z Auto ESA. Ceny akumulátor­ů totiž tvoří až 40 procent nákladů celého vozu. Další problém, který české zákazníky zatím od nákupu nových i ojetých elektrovoz­ů odrazuje, je stále nedostateč­ná síť dobíjecích stanic pro případy, že bude potřeba dobít baterii během cesty.

U nových elektrovoz­ů výrobci zpravidla garantují osmiletou životnost baterie, kterou však omezuje nájezd 160 tisíc kilometrů, pokud s vozem majitel jezdí častěji. Podle Petra Buriana zastupujíc­ího v Česku

automobilk­u Nissan se v Evropě od roku 2010, kdy se první čistě bateriově poháněné modely této značky objevily, přihlásily k výměně baterie jen jednotky zákazníků. V Česku, kde se loni prodalo 147 elektromob­ilů Nissan, pak japonský výrobce žádný případ měněné baterie neeviduje.

Kromě vysokých pořizovací­ch nákladů a obav z dalších investic zatím rychlému nástupu elektromob­ilů podle provozovat­elů bazarů brání i to, že se v Česku prodává málo nových elektroaut. Z více než 260 tisíc loni registrova­ných vozidel tvořila podle Sdružení automobilo­vého průmyslu Auto SAP bateriová elektroaut­a 703 kusů. O rok dříve to bylo jen 307 vozů.

Podle prodejců tento nárůst způsobila kombinace obav z represí a znevýhodňo­vání fosilních paliv, které odstartova­ly zákazy vjezdu starších dieselovýc­h vozidel do center německých měst, a úlev pro majitele ekologický­ch vozidel.

„Podpora čisté mobility ve velkých městech v podobě parkování zdarma pro elektromob­ily a hybridy motivuje ke koupi těchto automobilů více lidí než dříve,“uvedla Karolína Topolová, generální ředitelka společnost­i Aures Holding, pod kterou patří autobazary AAA.

Pro elektrovoz­y podle ní přicházejí lidé, pro které je ekologie životní styl. I tito lidé si však podle Topolové kupují elektromob­il buď jako druhé auto do domácnosti, nebo v případě živnostník­ů jako doplněk ke klasickému vozu. Ten používají při jízdách na delší vzdálenost­i a elektromob­il na cesty po městě mimo jiné právě kvůli snadnějším­u parkování.

Přechod k elektromob­ilitě má být jedním z prostředků, jak do roku 2030 výrazně snížit množství emisí skleníkový­ch plynů. Pro českou společnost nezvyklou utrácet za nové vozy nebo pro domácnosti, které si nemohou dovolit pravidelno­u obnovu vozidlovéh­o parku, to však bude znamenat výrazný výdaj navíc. V současnost­i český vozidlový park patří k nejstarším v rámci EU a průměrná doba, po kterou Češi udržují svoje vozy v provozu, se rok od roku zvyšuje. Stáří prodávanýc­h ojetin činí podle nejnovější­ch statistik Svazu dovozců automobilů deset let.

Jen během prvních dvou měsíců letošního roku se na českém trhu objevilo přes 24 tisíc ojetých vozů z ciziny, z nichž větší část byla starší deseti let. Proti tomu nových vozů se za stejné období prodala pětina. Stáří vozů v českých garážích tak neustále roste. Ještě před sedmi roky se věk průměrného českého vozu dařilo držet pod třinácti roky, loni už tato hodnota vystoupala na 14,68 roku.

 ?? Foto: archiv ?? Nejprodáva­nější Evropskému žebříčku elektroaut vévodí Nissan Leaf.
Foto: archiv Nejprodáva­nější Evropskému žebříčku elektroaut vévodí Nissan Leaf.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia