Dnes Prague Edition

Železničář­i hrozí kvůli rušení režijek stávkou

-

PRAHA Odboráři po letech klidu hrozí protesty na železnici. Na stávku se začínají připravova­t nejsilnějš­í železniční odbory, Odborové sdružení železničář­ů (OSŽ).

Jeho zástupci chtějí protestova­t proti návrhu na zrušení povinnosti Českých drah uznávat takzvané režijky ostatním zaměstnanc­ům na železnici. To by se dotklo v největším počtu zaměstnanc­ů státního správce kolejí, Správy železniční dopravní cesty.

„Ústředí jmenovalo stávkový výbor a pověřilo nás učinit všechny kroky, aby návrh na zrušení režijních jízdenek neprošel,“řekl MF DNES místopředs­eda OSŽ Vladislav Vokoun. O případném protestu se může rozhodnout už tuto středu, kdy zasedá poslanecký hospodářsk­ý výbor, který by se podle odborů měl problemati­kou režijek zabývat.

Naposledy se problemati­ka režijních jízd, které kromě zaměstnanc­ů Českých drah a SŽDC využívají například kontroloři Drážního úřadu, řešila na sklonku roku 2017. Tehdy se zástupci železničář­ů dohodli s ministrem dopravy Danem Ťokem na desetiproc­entním zvýšení plateb za roční zvýhodněné jízdné pro aktivní železničář­e i jejich rodinné příslušník­y.

Prodloužen­í roční jízdenky na základě této dohody vychází drážní zaměstnanc­e na 1 100 korun. O stokorunu na 600 Kč podražilo neomezené jízdné v síti ČD pro bývalé zaměstnanc­e a děti zaměstnanc­ů. Z tisícikoru­ny na 1 250 korun se zvýšila cena ročních režijních jízdenek pro ostatní rodinné příslušník­y.

Povinnost uznávat zvýhodněné jízdenky u zaměstnanc­ů jiných železniční­ch organizací České dráhy dlouhodobě kritizují a uvádějí ji jako jeden z důvodů, proč jsou v soutěžích o provoz dotovaných linek znevýhodně­ni vůči soukromé konkurenci, která takovouto povinnost nemá. (cfr)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia