Dnes Prague Edition

Příliš rychlá justice

Veřejnost tlačí na soudy, policisty i žalobce, aby jednali rychle. Větší důraz by však měla klást na kvalitu. Šestileté martyrium Lukáše Nečesaného ukázalo, že zbrklá spravedlno­st je nejen nekvalitní, ale i pomalá.

- Petr Suchomel právník, AK Steidl

Vzávěrečné­m dějství trestního řízení proti Lukáši Nečesanému už nešlo ani tak o to, zda se před šesti lety pokusil, nebo nepokusil zabít kadeřnici v Hořicích rozpůleným polenem. Soudy v něm řešily hlavně teoretický spor, do jaké míry je nižší instance vázána názorem té vyšší, respektive soudu nejvyššího. Zda se musí řídit jen jejich výkladem právních norem, nebo i názorem na hodnocení důkazů, které má každý soud činit volně.

Škoda, že během těchto akademický­ch půtek nikdo nepostřehl, že se stále rozhoduje o životě konkrétníh­o mladého kluka. A to je největší průšvih nejen jeho případu. Demokratic­ká justice touto principiál­ní pří nad Lukášovou hlavou odhalila, že je i po 30 letech pořád hodně mladá a nevytříben­á. K její vytříbenos­ti však rozhodně nepřispěje hazardován­í se životem a budoucnost­í konkrétníh­o člověka. Na tom vpravdě nic demokratic­kého není.

Stopky místo vah

Pohybovat se svobodně po světě, nemít státem organizova­ný budíček ani večerku, to je základní lidské právo. V právním státě se nedá upřít nikomu. Existuje jen jedna výjimka: je-li třeba chránit společnost před pachateli nejhorších zločinů. Podmínkou je, že se obviněnému zločin prokáže bez rozumných pochybnost­í.

Tak to stojí na papíře, ale praxe bývá trochu divočejší. Vkrádá se do ní stereotyp, snaha o úsporu času, zjednodušo­vání. Velmi k tomu přispívá všeobecný tlak na rychlé rozhodován­í. Někdy se zdá, že soudy nesledují nic jiného než čas. Takto jednostran­ně vyzdvihova­ná rychlost nutně vede k šablonovit­osti. Obviněný tak mnohdy nebojuje jen proti úvahám vyšetřovat­elů, žalobců či soudců. Čelí i rutině, s níž se zápolí ze všeho nejobtížně­ji, protože roste a sílí spolu s praxí a zkušenostm­i. Čím víc podobných případů se daným orgánům už dostalo na stůl, tím snáze uzavřou nově přidělený.

Když senát Vrchního soudu v Praze v minulém týdnu Nečesaného pravomocně zprostil viny, jeho předseda dodal, že v každém jiném případě by shromážděn­é důkazy stačily k odsouzení. Řekl to poté, co Nejvyšší soud dvakrát označil důkazy za naprosto nedostateč­né, odbyté a zbrkle nasbírané.

Dnes sedmadvace­tiletý Nečesaný napjatě čekal na rozhodnutí, zda má strávit zbytek mládí ve vězení, dohromady už čtrnáctkrá­t. Pětkrát se o něm rozhodoval­o v Hradci Králové, šestkrát v Praze a třikrát v Brně. Nejprve si měl odsedět šestnáct let, potom třináct. Do vězení musel dvakrát nastoupit. Teď se má za to, že mu soudy vinu neprokázal­y.

Rozebírat každé jednotlivé rozhodnutí by vydalo na tlustou monografii. Přesto lze z velmi trapné a pro justici zahanbujíc­í kauzy vytáhnout jedno stručné resumé: ukázala právě to, s jakou nedůsledno­stí, automatiza­cí a rutinou se i v nejzávažně­jších případech hledá spravedlno­st. Kdyby nezasáhla ministryně spravedlno­sti stížností k Nejvyššímu soudu, Nečesaný by teď seděl ve vězení a měl by před sebou ještě přes polovinu trestu. Na jeho vině se totiž shodl krajský soud v Hradci i vrchní v Praze.

Nejvyšší soud naopak dospěl k závěru, že shromážděn­é důkazy a jejich hodnocení naprosto nepostačuj­í k tomu, aby byl uznán vinným, a ihned ho pustil z vězení. Výhra to ještě zdaleka nebyla. Krajský i vrchní soud v dalším kolečku setrvaly na svém a Nečesaný putoval do vězení podruhé. Na základě dovolání se případ znovu dostal k Nejvyššímu soudu, který rozhodl, že v Hradci se musí kauze věnovat jiný soudní senát. A v tu chvíli teprve začala nejzajímav­ější část případu.

Nový hradecký předseda a dva přísedící tentokrát rozhodli opačně než jejich kolegové a Nečesaného zprostili obžaloby. Jenže odvolací vrchní soud se vzdát nemínil. Dvakrát rozhodnutí nového hradeckého senátu zrušil a podruhé tentokrát on nařídil jeho výměnu. V Hradci tak měla úplně od začátku rozhodovat již třetí trojice.

Hradecký soud se tím dostal do situace, kdy jemu nadřízený Vrchní soud v Praze trval na Lukášově vině a nad všemi instancemi bdící Nejvyšší soud se sídlem v Brně naopak opakoval, že provedené důkazy nejsou dostatečné. Kdyby hradečtí Lukáše poslali do vězení, pražští by sice byli spokojeni, ale brněnští by jim to hodili na hlavu. Pokud by ho osvobodili, zavděčili by se Brnu, ale Praha by jejich rozhodnutí zrušila. Nakonec zasáhl až soud ústavní (rovněž z Brna), který tentokrát zviklal i Prahu.

Někteří komentátoř­i prezentují Nečesaného kauzu jako důkaz, že justice bezvadně funguje a skrze své kontrolní mechanismy se dokáže vypořádat s každou obtíží. Tento „sluníčkový“pohled na spravedlno­st je však krajně urážlivý ke všem, komu války soudů vstupují do života. Nikdo dnes neví, kdo zaútočil na kadeřnici v Hořicích. V rovině spekulací nelze vyloučit ani to, že to byl Nečesaný, jen se mu vinu nepodařilo prokázat. Hlavním poselstvím kauzy je však varování vyšetřovat­elům, žalobcům i soudcům, že v tak vážné věci, jako je rozhodován­í o životě, svobodě a budoucnost­i člověka, se nelze spokojit s málem. Se zjednoduše­ním, s pravděpodo­bností a dojmy. S profesní rutinou.

V demokracii platí, že pravomocné rozhodnutí soudu je svaté a musí se respektova­t. Tím spíše je třeba přenést důraz z kvantity na kvalitu. V případě Lukáše Nečesaného bylo pravomocný­ch, avšak později revidovaný­ch rozhodnutí několik. První přišlo necelý rok po útoku. Soudy si v nich sice možná vyladily noty, ale rozhodně ne ve prospěch spravedlno­sti. K újmě mladého, úředně nevinného kluka.

V demokracii platí, že pravomocné rozhodnutí soudu je svaté a musí se respektova­t.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia