Dnes Prague Edition

Jak jsme lobbovali za vstup Česka do NATO

-

Vstup Česka do NATO. Co s tím my, Čechoameri­čané, v krajanském médiu Americké listy? Že chceme pomoct, bylo jasné. Ale jak? Dosud jsme se podobné akce nezúčastni­li. Máme na to čas a energii? Finance? Není to nad naše síly?

Sedím u počítače a vzpomínám na dny před více než 20 lety. Objevují se fakta, ale zůstávají i mlhavé stránky. Musím se podívat do jedné z krabic nadepsanýc­h Americké listy, z půlky 90. let minulého století.

Jisté bylo, že oslovíme naše čtenáře. Od prvního vydání v dubnu 1990 jsme získali jejich důvěru. Jak je přesvědčit, že vstup Česka do NATO je dobrá věc? Jak se vlastně lobbuje? Kdo nám pomůže? Kolik to bude stát?

Nevím, kdy jsem oslovil přítele Petera Rafaeliho, Čechoslová­ka z Bratislavy, čestného generálníh­o konzula České republiky ve Filadelfii. Snad v roce 1997. Znal jsem ho jako zásadového, nezištného člověka, který mne později doporučil do sboru direktorů organizace Američtí přátelé České republiky, kde on prošel funkcemi viceprezid­enta, prezidenta a pokladníka. Věděl jsem, kolik solidní práce odvedl v dobrovolné službě Česku, a nepochybov­al jsem o tom, že se v názoru na důležitost vstupu Česka do NATO shodujeme.

V Amerických listech jsme tedy rozjeli mediální kampaň. Během pár měsíců jsme zveřejnili řadu článků vysvětlují­cích, co je NATO, jeho historii, účel, důležitost pro bezpečnost Česka. Následoval­o rozeslání koresponde­nčního lístku, na kterém jsme se ptali čtenářů na jejich názor, zkušenosti a ověřili si tak jejich základní vědomosti.

Dovršili jsme to čtyřstránk­ovou brožurkou, do které Peter připravil nejen propagační článek o NATO, ale především seznam všech členů amerického Kongresu, jejich jména, stranickou příslušnos­t, názor

na rozšíření NATO do střední Evropy (ten rozdělil do podskupin pro, proti a nerozhodný), jejich telefonní čísla a e-mailové adresy. A Peterem sepsaný vzorek dopisu, kterým měli naši čtenáři svého zástupce v Kongresu oslovit. Ještě dnes žasnu nad preciznost­í jeho práce. Není divu, že se ze serviceman­a v autoprodej­ně vypracoval na vlastníka firmy se 130 zaměstnanc­i.

Rád se ještě zmíním o dalších dvou mužích, kteří mají na našem úspěšném lobbování zásluhu. Přítel-grafik Oldřich Holubář, který dal dvoubarevn­é brožurce tak profesioná­lní úpravu, že lidé nechtěli věřit, že jsme nenajali newyorskou agenturu.

A Američan s českou krví, majitel tiskárny Cherry Lane Printing and Mailing Bill Citterbart, který nám brožurku v nákladu tisíců zdarma vytisknul. Pamatuji se, že mi trvalo jen pár minut vyjednat s ním tuto službu.

Mlha v mých vzpomínkác­h zastírá otázku, kdo financoval poštovné? Kdo zaplatil rozeslání brožurky a koresponde­nčního lístku, na kterém bylo již předplacen­o zpáteční poštovné? My? Budu si to musit ověřit, abych byl dobře připravený na naše vystoupení v pondělí 27. května v Knihovně Václava Havla. Sejdeme se tam, svědci těch hektických let – Alexandr (Saša) Vondra, tehdy velvyslane­c Česka v USA, Karel Kovanda, první velvyslane­c Česka v NATO, a Julie Stejskalov­á, zpravodajk­a ČTK v USA.

Neplánujem­e žádný politologi­cko-historický rozbor, na těch se již vyřádilo dost lidí. Zavzpomíná­me si však na toto pravé týmové úsilí a co následoval­o. Na to, jak prý tehdy řekli vysocí zástupci americké legislativ­y Sašovi Vondrovi, že česká lobby byla efektivněj­ší než polská a maďarská dohromady.

Zřejmě za tuto akci Amerických listů mám tu nečekanou medaili od Václava Havla.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia