Dnes Prague Edition

2. Prohlášení pojištěnce:

- Čtverečky výše Čtverečky níže: a) b) c) d) e) f)

2018 2 024 Kč/měs. 2019 2 208 Kč/měs. Jestliže za vás platí pojištění stát (jste například důchodci, studenti, lidé na rodičovské), nemusíte hradit zálohy v plné povinné výši, ale jen tolik, kolik jste si vypočetli v přehledu pro zdravotní pojišťovnu za předešlý rok.

– část důležitá zejména pro ty, kdo nemají podnikání jako hlavní zdroj příjmů nebo byli dlouhodobě (= celý kalendářní měsíc od prvního do posledního dne) nemocní.

Zaměstnání jako hlavní zdroj příjmů můžete uvést, když za vás v práci odvedli pojistné a vy jste pobírali alespoň minimální mzdu. Zaškrtněte příslušné měsíce nebo poslední čtvereček 1–12. Důvod, který vás vedl k vyplnění předchozíc­h, tedy zaměstnání nebo nemoc, označíte hned vedle.

Vypíšete v případě, že jste v roce 2018 nemuseli platit minimální stanovené zálohy, ale mohli jste si je vypočítat jen z toho, co jste si opravdu vydělali v roce 2017. Opět zakřížkuje­te vybrané měsíce a vedle zaškrtnete důvod:

Když za vás platí pojistné stát: podnikáte a přitom jste nezaopatře­né dítě, důchodce, který dostává penzi z důchodovéh­o pojištění ČR, žena na mateřské či na rodičovské dovolené.

Jste současně zaměstnaní a v zaměstnání za vás odváděli pojistné alespoň z minimální mzdy.

Měli jste celý měsíc nárok na nemocensko­u (v tom případě jste zaškrtli i čtverečky v horním řádku tohoto oddílu). K přehledu pro pojišťovnu musíte přiložit potvrzení OSSZ o pobírání nemocenské. Pokud jste se sice léčili, ale nebyli jste v pracovní neschopnos­ti, nebo máte třeba komerční pojistku, tento důvod se vás netýká.

Jste zdravotně postižení – máte průkaz ZTP nebo ZTP/P.

Máte důchodový věk, ale nemáte nárok na penzi, třeba proto, že nemáte dost odpracovan­ých let.

Řádně a celodenně pečujete alespoň o jedno dítě do sedmi let nebo nejméně o dvě děti do 15 let. Za celodenní péči se nepovažuje, pokud dítě chodí do školky na více než čtyři hodiny denně. Nebo je dítě školního věku ve školském zařízení po dobu přesahujíc­í vyučování (není například možné, aby navštěvova­lo družinu), případně je v zařízení s celotýdenn­ím nebo celoročním provozem. Pokud využíváte tento důvod, vyplníte níže rodná čísla dětí. Máte-li jich víc, prostě zapíšete dvě nejmladší.

Evžen naplno podnikal, měl tedy povinnost platit zálohy a tuto kolonku nebude vyplňovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia