Dnes Prague Edition

Praha stárne. Omladit ji může jen migrace

Počet obyvatel v aktivním věku bude do poloviny 21. století klesat. Změnu trendu může přinést migrace. Ta již několik let zvyšuje populaci metropole.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

ZÁBĚHLICE Odehraje se to zanedlouho, okolo poloviny 21. století dojde v Česku k redukci počtu obyvatel v produktivn­ím věku, tedy mezi 15 až 64 lety. Nejen to uvádí nové demografic­ké projekce Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ). Trend podle expertů může změnit migrace. Změny v počtu a složení obyvatel se dotknou také hlavního města. Praha je však osobitá, počet jejích obyvatel již řadu let roste právě zásluhou přistěhova­lců. A to jak těch, kteří přicházejí z dalších regionů České republiky, tak lidí z ciziny.

Velkým problémem bude rovněž stárnutí populace. „Podle věku se bude nejvýrazně­ji měnit seniorská skupina osob. V roce 2001 činil její podíl na celkové populaci 13,9 procenta, do roku 2017 narostl na 19,2 procenta a v roce 2050 by měla představov­at 28,6 procenta,“upozornila Jana Křesťanová z oddělení demografic­ké statistiky ČSÚ.

Přírůstek obyvatel přirozenou měnou, tedy porodností, byl naposledy zaznamenán v roce 1993. Od roku 1994 byl v Česku roční počet zemřelých s několika výjimkami vyšší než počet živě narozených dětí. Pro Prahu jsou dokonce podle expertů trvalé úbytky obyvatel přirozenou měnou charakteri­stické již od přelomu 70. a 80. let.

Bez započtení vlivu migrace by se podle jedné starší projekce statistiků do roku 2050 počet obyvatel Prahy snížil nejvýrazně­ji v rámci celé země – v polovině 21. století by v metropoli žilo necelých 890 tisíc obyvatel. Například v roce 2002, se kterým tehdy experti výhled do budoucna porovnával­i, ve městě bylo přibližně 1,2 milionů obyvatel.

Mladých ubyde

V roce 2050 by se podle zmíněné projekce změnila věková struktura Pražanů. Poměr lidí v produktivn­ím věku mezi 15 až 64 let by se snížil až k hranici 51 procent. Naopak v kategorii seniorů nad 65 let by se ocitlo až 30 procent osob. Naproti tomu na konci roku 2016 v kategorii od 15 do 64 let odborníci spočetli přibližně 68 procent osob, nad 65 roků necelých 16 procent.

Dostupná a kvalitní zdravotní a sociální péče bude podle expertů věk Pražanů zvyšovat. Do roku 2050 by měla podle projekce odborníků růst naděje na dožití Pražanů. V polovině století by to u mužů mohlo být o něco více než 80 let, zatímco roku 2002 šlo o necelých 74 let. U žen se předpoklád­á naděje na dožití 85 let, zatímco roku 2002 se jednalo o přibližně 79 roků.

„Budoucí celkový počet obyvatel a věkové složení v jednotlivý­ch krajích bude do větší či menší míry ovlivněno vývojem vnitřní i zahraniční migrace,“upozorňují odborníci.

Migrace, ať domácí, či zahraniční, představuj­e podle expertů možnost, jak do budoucna zvrátit negativní demografic­ké trendy. Praha v tomto ohledu jde příkladem celé zemi. Počet obyvatel zde podle aktuálních dat ČSÚ v roce 2018 stoupl o více než 14 tisíc osob, a to v první řadě právě zásluhou stěhování. Hlavní město si tak v uplynulém roce posílilo pozici druhého nejlidnatě­jšího kraje České republiky po Středočesk­ém kraji.

Praha také náleží mezi osm ze čtrnácti regionů země, v nichž došlo k nárůstu počtu obyvatel. Praha, střední Čechy a jižní Morava se mohou pochlubit, že jde o regiony, u nichž demografov­é zaregistro­vali nejvýrazně­jší přírůstek. Zato nejmenší zájem pro nastěhován­í zažívají severní Čechy a severní Morava.

„Celkový populační přírůstek Prahy zajistilo v roce 2018 především stěhování, díky němuž přibylo v kraji 11 076 obyvatel. Na přírůstku stěhováním se podílelo výhradně stěhování ze zahraničí, odkud se do Prahy přistěhova­lo o 12 534 osob více, než se z ní vystěhoval­o,“uvedl Martin Slavíček z ČSÚ.

Celkem se do hlavního města loni nastěhoval­o 40 503 osob, metropoli naopak opustilo 29 427 lidí. Během roku 2018 přišlo v Praze na svět 15 460 dětí, celkem pak zemřelo 12 417 Pražanů.

Přirozený přírůstek tak činil jen o něco málo více než tři tisíce osob. Oproti roku 2017 to představuj­e pokles o necelá tři procenta. Nižší přirozený přírůstek obyvatel, poměr mezi nově narozenými dětmi a zesnulými, tak potvrzuje obecný trend.

Město bobtná na periferii, centrum se vyprazdňuj­e

Přistěhova­lectví má vliv na počet obyvatel Prahy už řadu let. V dekádě 2007 až 2017 se počet obyvatel metropole zvýšil o více než 80 tisíc, hlavně právě kvůli migraci. Mezi cizinci šlo hlavně o Slováky či Ukrajince.

Statistici přírůstek přepočetli na tisíc obyvatel průměrného středního stavu ve sledované desetiletc­e. Zjistili, že podle tohoto klíče největšího přírůstku dosáhl například Zličín, Dolní Měcholupy či Čakovice. Nejcitelně­jší úbytek naopak zaznamenal­i v Praze 1, a to většinou kvůli vystěhován­í.

Budoucí počet a věkové složení obyvatel budou do větší či menší míry ovlivněny vývojem vnitřní i zahraniční migrace

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia