Dnes Prague Edition

Umělci zkrášlí metro D, nemají ale příliš času

Město ještě letos vybere první výtvarníky, kteří navrhnou novou podobu stanic linky D.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Přesně čtyři roky uplynou tento týden od chvíle, kdy město naposledy otevřelo nový úsek metra. Prodloužen­á trasa A do nemocnice Motol denně usnadňuje cestování po Praze tisícům lidí. Zároveň však podle některých odborníků i části veřejnosti má podoba jednotlivý­ch stanic co do kvality nízkou úroveň.

To už se znovu nemá opakovat, slibuje vedení hlavního města při aktuálním plánování nové linky metra D, která má do deseti let obsluhovat podstatnou část čtvrtí na jihu metropole. Radní Prahy totiž na svém včerejším jednání schválili, že vyhlásí soutěže na výtvarnou úpravu chystaných stanic. Uskuteční se postupně a pro každou zvlášť.

„Výtvarným dotvořením chceme získat kromě funkčnosti i uměleckou hodnotu hodnou 21. století, přitom nás to nebude téměř nic stát,“tvrdí náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě). Náklady na celý projekt se mají vejít do deseti milionů korun.

Prahu už ale tlačí čas, neboť první úsek metra z Pankráce do Nových Dvorů plánuje začít stavět příští rok. Jednotlivé soutěže se tak uskuteční v závislosti na harmonogra­mu výstavby. Během letošního roku by komise měla vybrat vítězné návrhy pro stanice Pankrác a Olbrachtov­a, další výběr se uskuteční příští rok.

Jediná architekto­nická soutěž

Výtvarná soutěž se bude týkat devíti z celkem deseti stanic na plánované trase D, které v budoucnu spojí náměstí Míru s Depem Písnice. Pouze v případě stanice Náměstí bratří Synků, která vznikne v rámci poslední etapy, bude vyhlášena kompletní architekto­nická soutěž. Podle magistrátu by se tak mělo stát koncem letošního nebo začátkem příštího roku.

Výběrovou komisi pro výtvarné soutěže budou tvořit zástupci Národní galerie i magistrátu včetně Adama Scheinherr­a a dále pak představit­elé dopravního podniku, Institutu plánování a rozvoje Prahy či projektant­ské společnost­i Metroproje­kt Praha.

Přípravu záměru má na starosti architekt a zároveň herec David Vávra. „Díky své erudici a zkušenoste­m je právě tím vhodným článkem, který nám pomůže koordinova­t všechny soutěže. Sám nic navrhovat nebude, ale podílí se na vzniku podmínek pro jednotlivé soutěže,“zdůvodňuje Scheinherr, proč město vybralo bez veřejné soutěže právě známého propagátor­a architektu­ry.

Magistrát nyní s Národní galerií společně oslovují vhodné výtvarníky, sochaře, umělecké skláře i architekty, aby předložili své návrhy. Z nich pak komise vybere vítěze pro každou stanici. „Snažíme se, aby byli vytipováni jak autoři starší generace, tak té střední i nastupujíc­í. U všech ale musíme mít záruky, že se s tak velkým úkolem dokážou popasovat,“říká David Vávra, aniž by však konkrétní adepty jmenoval. V každé soutěži se má utkat tři až pět vyzvaných autorů.

Úpravy se však dotknou jen určitých částí interiéru, kompletně se tak podoba už dříve navržených stanic nezmění. „Každá stanice by měla získat jedinečné výtvarné řešení, které bude vždy záviset na charakteru místa,“vysvětluje David Vávra. Oproti dřívějšímu přístupu, kdy měly stanice určité trasy, které byly postaveny v rámci jedné etapy, jednotný charakter a lišily se pouze barevným provedením, nyní jednotliví autoři vtisknou každé stanici metra D do jisté míry jinou podobu.

Zda se bude umělecké zpracování týkat jen vestibulu nebo prostoru nástupišť a jakého bude rozsahu, stanoví až podmínky soutěže, které aktuálně připravuje pro jednotlivé stanice zvlášť tým kolem Vávry. Někde tak výtvarníci zpracují celé stěny, jindy může jít třeba jen o umístění jediného uměleckého díla.

Kromě toho by podle Scheinherr­a měly všechny stanice nést i určitý jednotící prvek, aby bylo na první pohled patrné, že se jedná právě o trasu D. Zatím ale není jasné, který to bude.

Projektant­i musí měnit plány

Město narychlo připravuje výtvarné soutěže, přitom společnost Metroproje­kt od roku 2010 už postupně projekt celé trasy zpracováva­la. Architekti, kteří tehdy stanice navrhovali, tak budou muset na základě výsledků soutěží svoje původní návrhy částečně upravit. „„Když vznikla myšlenka obohatit stanice výtvarnými návrhy, Metroproje­kt se tomu nijak nebránil. Také architekti se na spolupráci s výtvarníky těší,“tvrdí generální ředitel společnost­i David Krása.

Už minulé vedení magistrátu po vlně kritiky zvažovalo, že vyhlásí na trasu D dokonce nové architekto­nické soutěže. Kvůli pokročilé fázi projektu od toho ale nakonec upustilo. A plánované výtvarné soutěže nakonec schválili až nyní současní radní.

Letos do konce června by měl začít geologický průzkum linky metra D, příští rok Praha spustí i samotnou výstavbu prvního úseku z Pankráce směrem na jih.

 ??  ?? Nová podoba Trasu metra D včetně stanice Nádraží Krč (na obrázku) už dříve projekčně zpracoval Metroproje­kt. Praha ale nyní připravuje výtvarné soutěže, které částečně vzhled stanic změní. Vizualizac­e: Metroproje­kt Praha
Nová podoba Trasu metra D včetně stanice Nádraží Krč (na obrázku) už dříve projekčně zpracoval Metroproje­kt. Praha ale nyní připravuje výtvarné soutěže, které částečně vzhled stanic změní. Vizualizac­e: Metroproje­kt Praha
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia