Dnes Prague Edition

Opora z Liberce vyhlíží děti, až si budou moct zakřičet v Česku

- — Anton Zelenko

Už se začínal smiřovat s tím, že jeho hodně slušná kariéra hned po třicítce skončí. Problémy s krční páteří odstavily Ladislava Šmída na rok a půl a tehdejší zaměstnava­tel v Calgary mu vymyslel práci vyhledávač­e talentů. „Pak se ale objevilo světýlko, dostal jsem šanci. A dva roky jsem dřel jak blázen, abych se vrátil do původní formy,“líčí o poznání šťastnější obránce.

Ona šance přišla před dvěma lety z Liberce, kde hokejově vyrostl. Po druhé operaci krku už tvrdá NHL nepřicháze­la v úvahu, domácí extraliga byla přijatelně­jší variantou. „Je tady méně soubojů. I když jak vidíte, v play off se zase o něco přitvrdilo,“všímal si ve čtvrtfinál­ové sérii s Mladou Boleslaví, kterou Bílí Tygři ovládli 4:1 na zápasy.

Do Šmídova života vneslo zásadní momenty zámoří. V Kanadě poznal svou budoucí manželku Ashley, s níž má čtyřletá dvojčata. Ti tři ale zůstávají většinu roku v zámoří, do Čech vyrážejí každé dva měsíce na pár týdnů. Další turnus očekává třiatřicet­iletý bek v blízké době. „Proto

chci, abychom ještě nějaké zápasy přidali, aby si je užily i děti. Jsou jim sice jen čtyři roky, ale už takové věci vnímají. A taky si tady můžou zařvat a nikdo je za to nebude peskovat,“směje se při srovnání ztichlých amerických arén s rozbouřený­mi ochozy v Česku.

Místo svých dětí si tak Šmíd většinu času hokejově „piplá“pobočníka v řadách Bílých Tygrů. Od zimy nastupuje v obranné dvojici s Tomášem Hanouskem, který dělá ve dvaceti letech vedle světaznalé­ho zadáka velké pokroky. „Zatím poslouchá,“rýpne si do mladíka Šmíd a o něco vážněji dodává: „Sice ho buzeruju, ale vidím v něm obrovský talent. Jednou to dotáhne daleko. Snažím se mu pomoct, aby se jednou prosadil do Evropy nebo reprezenta­ce. A když vidím jeho bruslení a přehled, věřím v to čím dál víc.“

Od borce s 583 zápasy v NHL toho může Hanousek odkoukávat spoustu. S průměrným časem 25:20 stráveným v zápase je Šmíd zatím nejvytěžov­anějším hráčem celého play off. „Sem tam mě něco zabolí nebo jsem unavený. Ale na tuhle fázi jsem se připravova­l celé léto i během sezony. Navíc jsem z Liberce, takže než to zabalím, chci tady dokázat co nejvíc,“burcuje před startem semifinálo­vé série s Kometou. „Všichni se nemůžeme dočkat, až to ve středu vykopneme,“těší se. S Libercem může překazit Brnu cestu za mistrovský­m hattrickem.

Dva roky jsem dřel jako blázen, abych se vrátil do původní formy.

Ladislav Šmíd, obránce Bílých Tygrů

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia